Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΙΕΣΕΩΝ
Στήριξη από την Αυστρία

Βιέννη   
Να μην προδιαγράφουν στην Ελλάδα το πού θα κάνει περικοπές, ζήτησε χθες από τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θα αποδεχόταν και για την Αυστρία μια ανάλογη στάση.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, “γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι πού πρέπει να κάνουμε περικοπές”. Ο Αυστριακός καγκελάριος απέκλεισε την περίπτωση να δοθούν στην Ελλάδα “χρηματικά δώρα”, καθώς, όπως σημείωσε, «αλληλεγγύη μέσα στην Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι μια χώρα δωρίζει σε μια άλλη χώρα χρήματα», ενώ συγχρόνως επεσήμανε πως “εξάλλου η Ελλάδα δεν έχει καν ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τους εταίρους της Ε.Ε.”.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, σε χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί ο ρόλος του Eurostat στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν φήμες πως η κοινοτική αυτή υπηρεσία σαφώς είχε ελέγξει την Ελλάδα.
Όπως σημείωσε ο κ. Πρελ, ένα δίδαγμα από την ελληνική κρίση είναι ότι θα πρέπει να συζητούνται όχι μόνον τα κριτήρια σταθερότητας, αλλά και το θέμα της ανταγωνιστικής ικανότητας μεταξύ των επιμέρους μελών της Ευρωζώνης, κάτι που δεν γινόταν επαρκώς.
Σε ερώτηση ως προς τη σκοπιμότητα επιβολής κυρώσεων, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε επιφυλακτικός, ενώ σε ερώτηση για το εάν αυτές θα ήταν αντιπαραγωγικές καθώς η Ελλάδα δεν έχει ούτως ή άλλως χρήματα, ο κ. Πρελ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε πολύ μακριά από το θέμα κυρώσεων, διότι η Ελλάδα θα επιτύχει απολύτως στις προσπάθειές της”, και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος “ότι τώρα θα επέλθει ηρεμία στις αγορές”.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
“Είμαστε όλοι Έλληνες”

Ρώμη
Αρθρο με τίτλο “Είμαστε όλοι Ελληνες”, της Ιταλίδας καθηγήτριας αρχαίου ρωμαϊκού και ελληνικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Εύας Κανταρέλα, δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”.
Η Ιταλίδα καθηγήτρια, με μια σύντομη αναδρομή στον 19ο αιώνα, αλλά και στην κλασική περίοδο, θέλει να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους το χρέος τους, όπως τονίζει, προς την Ελλάδα. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι σήμερα, πρέπει να επιδειχθεί ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
“Το 1821, γινόταν αναφορά στο ελληνικό θαύμα, στη χώρα, στην οποία, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., είχαν ανθίσει η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, οι τέχνες, η δημοκρατία, δηλαδή, ο πολιτισμός”, γράφει η Εύα Κανταρέλα.
Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μιλάνου εξηγεί ότι “σημερα γνωρίζουμε ότι οι Ελληνες διατηρούσαν επαφές και με άλλους λαούς της Μεσογείου και ότι ουκ ολίγες πλευρές του πολιτισμού τους, προέρχονται από ανατολικές επιρροές. Αυτό, όμως, δεν μειώνει με κανένα τρόπο το χρέος μας προς αυτό τον λαό”.
Η Εύα Κανταρέλα παραθέτει το παράδεγιμα της ιστοριογραφίας, την οποία οι Ελληνες εφηύραν ως “λογοτεχνικό είδος”.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή πραγματικότητα, η διακεκριμένη Ιταλίδα πανεπιστημιακός τονίζει ότι “ξαφνιάζει και μας αφήνει άναυδους το ότι σήμερα η Ευρώπη, ή τουλάχιστον ένα μέρος της ηπείρου μας, μοιάζει να είναι τόσο αδιάφορη ως προς τη μοίρα της χώρας που λειτούργησε ως κοιτίδα του πολιτισμού, όχι μόνον του ευρωπαϊκού, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι είναι χρέος μας, να επαναλάβουμε, μαζί με τον Σέλεϊ, ότι είμαστε όλοι Ελληνες”.

Υψηλά μπόνους το 2008 για τους μάνατζερ
Αθήνα
Δε φαίνεται να επηρεάζει τις αποδοχές των μάνατζερ η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Hewitt Associates, οι μέσες αποδοχές από μισθούς για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν 1,2 εκατ. ευρώ για το 2008, ενώ στο ίδιο περίπου ύψος ανήλθαν και οι μέσες αποδοχές τους με τη μορφή μπόνους. Η ύφεση, στην οποία εισήλθε η Ευρώπη από το 2008, είχε ωστόσο επίπτωση στις αμοιβές μπόνους των μάνατζερ, καθώς πολλές εταιρείες προχώρησαν στη μείωση των σχετικών ποσών.
Τις μεγαλύτερες αποδοχές με τη μορφή μισθών είχαν οι επικεφαλής των ισπανικών επιχειρήσεων (κατά μέσο όρο 1,93 εκατ. ευρώ), ενώ ακολούθησαν οι Ιταλοί (1,72 εκατ. ευρώ), οι Βρετανοί (1,31 εκατ. ευρώ) και οι Γερμανοί (1,18 εκατ. ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι μισθοί για τους μάνατζερ είναι χαμηλότεροι στη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Όσον αφορά τις αμοιβές για μπόνους, είναι υψηλότερες σε σχέση με το σύνολο των αποδοχών στη Γερμανία και την Ισπανία.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη προχώρησαν, μετά την εκδήλωση της κρίσης, σε αλλαγές στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών για τα στελέχη των επιχειρήσεων, όπως η Μεγάλη Βρετανία που επέβαλε αυτοτελή φόρο 50% στα μπόνους που διανέμουν οι τράπεζες.
   
JP MORGAN: “Top Picks
ΕτΕ και Κύπρου”
Υπερβολική χαρακτηρίζει την πτώση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών η JP Morgan και παρότι προχωρά στην υποβάθμιση των τιμών στόχου για τον κλάδο, διαβλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου για τον κλάδο μιλούν για ύφεση 1-2 χρόνων, που θα συνοδευτεί από σταδιακή ανάκαμψη στη ΝΑ Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου, η JP Morgan προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών, κατά 7% για το 2009, κατά 59% για το 2010 και κατά 56% για το 2011.
Έτσι, ο οίκος μειώνει τις τιμές στόχους στα 25 ευρώ (από 36 ευρώ) για την Εθνική, στα 7,3 ευρώ (από 17 ευρώ) για την Πειραιώς, στα 7,6 ευρώ (από 16 ευρώ) για τη Eurobank, στα 10 ευρώ (από 20 ευρώ) για την Alpha, στα 3,5 ευρώ (από 4 ευρώ) για το ΤΤ και στο 1 ευρώ (από 1,2 ευρώ) για την ΑΤΕ. Για την Τρ. Κύπρου, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 6,8 ευρώ από τα 5 ευρώ.
Η JP Morgan ξεχωρίζει τις Εθνική και Τρ. Κύπρου ως top picks, στις οποίες και δίνει σύσταση overweight, καθώς εκτιμά ότι θα ανακάμψουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.
Κατά τα άλλα, με overweight αξιολογεί τις Alpha και Eurobank, ενώ η Πειραιώς υποβαθμίζεται σε neutral από overweight. Αρνητική η JP Morgan για την ΑΤΕ και το ΤΤ, στις οποίες δίνει σύσταση underweight.

ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ – Στα 176
εκaτ. ευρώ οι ακάλυπτες
επιταγές
Αθήνα
Στα 176 εκατ. ευρώ ανήλθε τον Ιανουάριο του 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών, σημειώνοντας αύξηση 1,08% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 και μείωση 22,30% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.
Σε τεμάχια, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 17.689 σημειώνοντας μείωση 0,57% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 και μείωση 17,19% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε τεμάχια σε 14.648 και σε αξία σε 27,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 9,04% και 7,72% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009.

Έξι χώρες στο στόχαστρο
της Ε.Ε.
Βρυξέλλες
Διορία ενός ακόμη έτους για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους κάτω από το επιτρεπτό όριο του 3% του ΑΕΠ, έδωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στη Ρουμανία, τη Λιθουανία, και τη Μάλτα. To Ecofin έκανε δεκτή τη σύσταση της Κομισιόν, η οποία λάμβανε υπόψη την “σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης” στις χώρες αυτές. Πλέον η Μάλτα θα έχει διορία έως το 2011, για να επανακάμψει στα ανεκτά όρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν περιθώριο έως το 2012.
Τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ είχε δρομολογήσει επισήμως τις διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον των χωρών αυτών, των οποίων τα δημόσια οικονομικά είχαν υποβαθμισθεί επικίνδυνα.
Επίσης οι υπουργοί του Ecofin υιοθέτησαν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με άλλες τρεις χώρες, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Λεττονία, οι οποίες βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα της διαδικασίας για το υπερβάλλον έλλειμμα.
Για την περίπτωσή τους, κρίθηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ελαττωθεί το έλλειμμα είναι επαρκή και συνεπώς η διορία για την μείωσή του κάτω του 3% παραμένει η ίδια, ήτοι το 2011 για την Ουγγαρία, και το 2012 για τη Λεττονία και την Πολωνία.

   

Προβληματισμός για τη
διεύρυνση της ευρωζώνης

Βρυξέλλες
Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας πρέπει να δημιουργήσει έναν προβληματισμό όσον αφορά την ένταξη νέων μελών στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε χθες ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, λίγους μήνες πριν από τη λήψη σχετικής απόφασης από τις χώρες της ευρωζώνης όσον αφορά την αίτηση ένταξης της Εσθονίας.
“Πιστεύω ότι είναι λογικό να μην αναβληθεί (η λήψη απόφασης), αλλά να το σκεφτούμε”, σημείωσε ο Τρεμόντι στο τέλος της διήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin).
“Θα πρέπει να βάλουμε αυτό το νέο στοιχείο στη συζήτηση”, σημείωσε ο ιταλός υπουργός, αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε από την Ελλάδα. “Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Όταν άρχισε η συζήτηση αυτή το σενάριο ήταν διαφορετικό”, κατέληξε.
Οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν τον Ιούνιο, στηριζόμενες στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν η Εσθονία πληροί τα κριτήρια για την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, το 2011, ως το 17ο μέλος της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα