Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Ενταση και απειλές προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την επιβολή εξουθενωτικών κυρώσεων ζητεί το Ισραήλ, ενώ η Τεχεράνη απαντά ότι σε περίπτωση ενεργειών κατά του Ιράν θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση. Πιο συγκεκριμένα: “Θα τους κάνουμε να το μετανιώσουν”, προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων κυρώσεων κατά της χώρας του για το πυρηνικό πρόγραμμά της. “Βεβαίως αν κάποιος ενεργήσει κατά του Ιράν η απάντησή μας θα είναι οπωσδήποτε αρκετά σθεναρή (…) (ώστε) να τους κάνουμε να το μετανιώσουν”, σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Αχμαντινεζάντ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την απάντηση του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα του. Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανταλλαγή ουρανίου με τις μεγάλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και ότι εξακολουθούν να γίνονται σχετικές συνομιλίες.
“Γίνονται κάποιες συνομιλίες για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου”, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίσει επίσης περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενό τους. “Εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι για μια ανταλλαγή, ακόμη και με τις ΗΠΑ, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει «ταυτοχρόνως»”.
Ο Αχμαντινεζάντ αναφέρθηκε επίσης στην εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα για να αρχίσει η Τεχεράνη την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, αντί για την επίτευξη συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ανταλλαγή καυσίμου. Μετά την κίνηση αυτή οι δυτικές δυνάμεις διατύπωσαν νέα αιτήματα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.
“Δεν είχαμε κάποιο σχέδιο για εσωτερική παραγωγή (ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού) επειδή επρόκειτο για μικρή ποσότητα καυσίμου και δεν ήταν οικονομικό”, δήλωσε, “αλλά (…) είδαμε ότι δεν υπάρχει καλή θέληση ως προς αυτό και τους είπαμε ότι αν δεν μας προμηθεύσουν αυτοί (με πυρηνικό καύσιμο) σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουμε να δουλεύουμε μέσα (στο Ιράν)”.
“Ακόμη και τώρα, αν μας προμηθεύσουν με το απαραίτητο καύσιμο, οι συνθήκες θα αλλάξουν”, σημείωσε ο ιρανός πρόεδρος.

Επιμένει για αυστηρά μέτρα το Ισραήλ

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε δηλώσεις που έκανε από τη Μόσχα και τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ζητούσε την επιβολή “εξουθενωτικών κυρώσεων” στην Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πείσει τη Μόσχα να υποστηρίξει την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε εξάλλου ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν την παύση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου και εισαγωγών βενζίνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα