Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Επίσκεψη του Δαλάι Λάμα
Λιουμπλιάνα
Τη Σλοβενία θα επισκεφθεί ο Δαλάι Λάμα, στα μέσα Απριλίου, και κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση, στο Μάριμπορ, με θέμα τις ηθικές αξίες των νέων. Την εκδήλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, διοργανώνουν, στις 12 και 13 Απριλίου, ο Δήμος του Μάριμπορ, το Πανεπιστήμιο της πόλης, το γυμνάσιο Prva Gimnazija και δύο τοπικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατά την επίσκεψή του στο Μάριμπορ, ο Δαλάι Λάμα θα επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά θέματα και θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση -κυρίως τους νέους, αλλά και το ευρύ κοινό- να αναπτύξουν την ηθική ως βασική αρχή στη ζωή.
“Η οικονομική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με την κρίση των ανθρώπινων αξιών. Η νέα γενιά είναι μία δύναμη που σύντομα θα έχει την εξουσία να αλλάξει την οικονομική, πολιτική, περιβαλλοντική κατάσταση στην Ευρώπη. Η ομιλία του Δαλάι Λάμα θα αποτελέσει πολύτιμο οδηγό προς την υλοποίηση των στόχων αυτών”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης.
Ο Δαλάι Λάμα θα μεταβεί και στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1989, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, επισκέφθηκε τη Σλοβενία τον Ιούλιο του 2002, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας.
Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του, ο Δαλάι Λάμα έδωσε δύο διαλέξεις στη σλοβενική πρωτεύουσα και είχε ανεπίσημες συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας. Απαντώντας, τότε, σε αντιδράσεις της κινεζικής πρεσβείας, το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας είχε επισημάνει ότι η επίσκεψη ήταν ανεπίσημη και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας και ότι δεν συνεπάγεται αλλαγή της επίσημης πολιτικής της Σλοβενίας προς την Κίνα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Απεργούν μηχανοδηγοί
στο Βέλγιο
Βρυξέλλες
Βρέθηκε χθες το μαύρο κουτί ενός από τα τρένα που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα την Κυριακή στο προάστιο του Μπάιζινγκεν στο Χάλε, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 18 άτομα. Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται η παραβίαση ενός κόκκινου σηματοδότη από έναν από τους μηχανοδηγούς, κάτι που προβλήθηκε από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία.
Το μαύρο κουτί αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος. Ο ένας μηχανοδηγός επέζησε μεν του δυστυχήματος, η σοβαρή κατάσταση της υγείας του όμως εμποδίζει προς το παρόν τις Αρχές να προχωρήσουν σε ανάκριση. 
Οι μηχανοδηγοί της βελγικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCB απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιδηροδρομική τραγωδία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί, μεταξύ άλλων και ένας συνάδελφός τους. Σύμφωνα με το SNCB, η συμμετοχή στην απεργία είναι ευρεία και έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων.
Τα συνδικάτα CGSP και SLFP δεν έχουν ανάμειξη στην αυθόρμητη απεργιακή κινητοποίηση, αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, δηλώνουν ότι κατανοούν τη φόρτιση των μηχανοδηγών, με τους οποίους ενώθηκε το βοηθητικό προσωπικό των σιδηροδρόμων.
Οι απεργοί καταγγέλλουν την επιδείνωση των συνθηκών υγείας, οι οποίος είναι πιθανό να οδηγήσουν, όπως δηλώνουν, σε δυστυχήματα όπως η μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε την Κυριακή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Στα δικαστήρια
η Τιμοσένκο
Κίεβο
Η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο προσέφυγε προσωπικά στη δικαιοσύνη με στόχο να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου, στις οποίες επικράτησε ο αντίπαλός της Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μεταδίδει φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου.
Η Τιμοσένκο, που συνοδευόταν από πολλούς βουλευτές του πολιτικού συνασπισμού της, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ουκρανίας, που είναι αρμόδιο για αυτού του είδους τις προσφυγές.
Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας αρνείται να παραδεχθεί την ήττα της στις προεδρικές εκλογές και κατηγορεί το στρατόπεδο του Γιανουκόβιτς ότι οργάνωσε εκτεταμένη νοθεία κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου.

?
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
Διαπραγματεύσεις
με Ισλανδία
Βρυξέλλες,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία, δήλωσε χθες κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.
“Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει σύσταση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, είπε ο αξιωματούχος.
Η Ισλανδία έχει ανακοινώσει ότι το διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ είναι πιθανό να διαρκέσει 12 – 24 μήνες.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Γάλλοι στρατιώτες – “πειραματόζωα”

Παρίσι
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λε Παριζιέν, κάνει λογο για εσκεμμένη έκθεση Γάλλων στρατιωτών σε πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Γαλλία τη δεκαετία του ?60 στην Αλγερία.
Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητη έκθεση του 1998 στην οποία αναφέρεται ότι στόχος του “πειράματος” ήταν “να μελετηθούν οι επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων στον άνθρωπο”.
Ένα απόσπασμα της έκθεσης αφορά τη δοκιμή της 25ης Απριλίου 1961, όπου “επρόκειτο να μελετηθούν οι ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του ατομικού όπλου στον άνθρωπο, ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματική προετοιμασία και την ηθική διαμόρφωση του σύγχρονου μαχητή”.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, ο γάλλος υπουργός Αμύνης Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την έκθεση.
Η Γαλλία έχει πραγματοποιήσει συνολικά 210 πυρηνικές δοκιμές, ξεκινώντας από τη Σαχάρα το 1960 και τελειώνοντας στη γαλλική Πολυνησία το 1996.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Δώδεκα οι νεκροί – άμαχοι

Καμπούλ
Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από στρατιώτες του ΝΑΤΟ σε επίθεση εναντίον της πόλης Μαρτζάχ, από τα προπύργια των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να φθάσουν τους 12 οι πολίτες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, ανακοινώθηκε χθες από το ΝΑΤΟ.
Την Κυριακή “δύο άνδρες που αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι μαχητές βρέθηκαν μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών των ανταρτών και των αφγανικών και των συμμαχικών δυνάμεων και ο ένας σκοτώθηκε”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (Isaf), χωρίς να διευκρινίζεται από ποιους σκοτώθηκε.
Ενας άλλος άμαχος σκοτώθηκε επίσης την Κυριακή από στρατιώτες της Ιsaf, όταν δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις, ενώ πλησίαζε τα στρατεύματα και ένας τρίτος σκοτώθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες προχθές, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Ιsaf παραδέχθηκε την Κυριακή ότι σκότωσε 12 αμάχους όταν δύο ρουκέτες που εκτόξευσε δεν βρήκαν τον στόχο τους και έπληξαν ένα σπίτι, αλλά η κυβέρνηση της Καμπούλ αναθεώρησε τον απολογισμό αυτό την επομένη και έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα