Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Έως τα μέσα Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες εφαρμογής που αφορούν το έργο ανάπλασης της περιοχής της λίμνης της Αγιάς και του ποδηλατόδρομου στον παλιό χάνδακα.
Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να αναρτηθούν στη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων οι σχετικές μελέτες που εκπονούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την παρουσίαση των σχεδίων που έχουν εκπονήσει οι μελετητές όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διαμόρφωση της περιοχής της λίμνης και του ποδηλατόδρομου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όπως τόνισε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος έχει ήδη δεσμευτεί για την ένταξη του συνολικού έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι η μελέτη για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης της Αγιάς υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί στον άξονα “Βιοπικοιλότητα” του ΠΕΠ Κρήτης, ενώ η δημιουργία ποδηλατοδρόμου από την Αγιά μέχρι τον Πλατανιά στο μέτρο “Ανάδειξη τουριστικών διαδρομών” του ΠΕΠ.
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα δύο έργα ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
“Η συνολική παρέμβαση στην περιοχή μέσα από τη διαμόρφωση του περιβαλλοντικού πάρκου και της ποδηλατικής διαδρομής θα δημιουργήσει εξαιρετικές προϋποθέσεις ανάπτυξης ειδικού τουρισμού αλλά και αναψυχής”, τόνισε ο κ. Αρχοντάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται και η αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων και ιδιαίτερα των νερών της λίμνης που κάθε καλοκαίρι η στάθμη τους πέφτει: “Eίμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και συγκεκριμένα στο σημείο που θα παρουσιάσουν η ομάδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τη μελέτη που προτείνει για την ανάπλαση του χώρου της λίμνης και του ποδηλατόδρομου του παλιού αρδευτικού χάνδακα και η ομάδα των καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης τη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής. Τα θέματα δεν είναι εύκολα διότι άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών υπηρεσιών και πολλοί άνθρωποι διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων πρέπει να συνεργαστούν για να “κουμπώσουν” αυτές οι μελέτες και να προωθηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να έχουμε μια συνολική μελέτη”, ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης και κατέληξε λέγοντας: “Το τελικό χρονοδιάγραμμα που θέσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Μετσόβιο, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΟΑΔΥΚ, υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας είναι να έχουμε οριστικές μελέτες εφαρμογής στα μέσα Απριλίου. Είναι ένας στόχος εφικτός, θα τον παρακολουθούμε καθημερινά”.
Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι η μελέτη που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης αφορά τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής Κερίτη, Θερίσου και Κοιλιάρη και πρόσθεσε ότι οι μελέτες βασίζονται στις σχετικές οδηγίες που υπάρχουν για το διαχειριστικό σχέδιο των νερών: “Στο πλαίσιο της διαχείρισης εξετάζονται η χημική και οικολογική κατάσταση της περιοχής και μετά με βάση αυτή την αξιολόγηση προτείνονται μια σειρά μέτρων τα οποία θα αναβαθμίσουν έως το 2015 τα νερά της περιοχής”, είπε ο κ. Νικολαΐδης και διευκρίνισε ότι με βάση αυτές τις κατευθύνσεις εκτιμώνται οι περιβαλλοντικοί ρύποι που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη γεωργική, την κτηνοτροφική και την τουριστική ανάπτυξη κ.λπ.: “Το πρόβλημα δεν είναι οξύ με τα νερά της περιοχής. Από πλευράς ποιότητας υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία χρειάζονται αναβάθμιση αλλά δεν είναι μια κατάσταση όπως αυτή που βλέπουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα”, ανέφερε σχετικά.
Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θάνος Βλαστός, μιλώντας για το σύνολο των παρεμβάσεων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος επιδιώκει να αναβαθμίσει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής: “Περιλαμβάνει την ίδια την λίμνη η οποία προβλέπεται να αναπλαστεί και να γίνει ένας ελκυστικός χώρος για τον επισκέπτη… το μουσείο που θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλιού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής και στο τέλος τον ποδηλατόδρομο, ο οποίος επίσης είναι ένα πολιτιστικό έργο το οποίο θα αναβιώσει την παλιά χάραξη του χάνδακα, ενός υδραυλικού έργου συνδεδεμένου με τη λίμνη, και θα συνδέει τη λίμνη με το μουσείο και στη συνέχεια με τον Πλατανιά. Συνεπώς, είναι ένα σύνθετο έργο το οποίο είναι σημαντικό για τον πολιτισμό και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βλαστός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα