Νόμιμη και συμβατή με τους κανόνες της Eurostat ήταν η συμφωνία νομισματικής συναλλαγής που είχε συνάψει η Ελλάδα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, το 2001, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι εκτόξευσε το δημόσιο χρέος. Ακόμα πρόσθεσε ότι σε κάθε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τον ρωτούν “δεν θα πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;”.
“Οφείλουμε να δώσουμε εξηγήσεις στους πολίτες” πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι δεν φταίνε οι υπάλληλοι, αλλά αυτοί που έδιναν τις εντολές για την παραποίηση των στοιχείων και αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν.
Από την πλευρά του πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η συμφωνία αφορούσε 2,8 δισ. ευρώ τα οποία πωλήθηκαν στην Goldman Sachs έναντι κάποιου δανείου που θα αποπληρωνόταν τα επόμενα 16 χρόνια.
Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι το 2005, επί υπουργίας Αλογοσκούφη, η Goldman Sachs πούλησε τη συμφωνία αυτή στην Εθνική, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξέτεινε τον χρονικό ορίζοντα της αποπληρωμής των δόσεων έως το 2037.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τέτοιες πρακτικές συνεχίστηκαν έως το 2008 έως ότου άλλαξαν οι κανόνες από την Κομισιόν.
Οι Financial Times για τη συμφωνία
Το κύριο άρθρο των Financial Times αναφέρεται στις συναλλαγές ελληνικών κυβερνήσεων με την Goldman Sachs και τον ρόλο των Βρυξελλών που κάλεσαν την Ελλάδα να παρουσιάσει λεπτομέρειες των συμφωνιών αυτών. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα εκφράζει απορία για τη στάση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι γνωστές εδώ και καιρό.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι στο εγχειρίδιο κυβερνητικών ελλειμμάτων και χρεών του 2002 η ίδια η Κομισιόν επέτρεπε τη χρήση σύνθετων παραγώγων από τα κράτη μέλη για τη ρύθμιση του δείκτη του ελλείμματος.
“Η συμφωνία απλά εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι που προθύμως άφησαν ανοιχτό οι Βρυξέλλες. Όταν οι κανόνες έγιναν πιο αυστηροί, η Ελλάδα απέρριψε μία νέα παρόμοια συμφωνία”, σχολιάζει η εφημερίδα.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αν η κατηγορία της ανευθυνότητας για την ελληνική κυβέρνηση δεν αίρεται, η τυχόν παραβίαση του πνεύματος του νόμου έγινε με τη συνέργια των εταίρων. “Οι Βρυξέλλες και το Eurogroup πρέπει να γνώριζαν και να αποδέχθηκαν όσα γίνονταν”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα για να προσθέσει ότι ίσως οι Βρυξέλλες προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια αντί να παραδεχθούν την παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας από κάποιες χώρες της ευρωζώνης. “Η υπόθεση δεν αποτελεί ευθύνη μόνο της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρωπαϊκή αποτυχία”, καταλήγει το άρθρο των Financial Times.