Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ:

“Καμία παρέμβαση δεν είχα από κανέναν υπουργό”, δηλώνει σε συνέντευξή του στην “Ημερησία του Σαββάτου” ο πρώην γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία εσχάτως δέχεται επιθέσεις στην αξιοπιστία της, Μανώλης Κοντοπυράκης.
– Το πόρισμα της επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων κάνει λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις που έπαιξαν αρνητικό ρόλο στο σύστημα συλλογής και καταγραφής στοιχείων. Ειδικότερα στη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) υπήρξε πρόβλημα παρεμβάσεων;
“Σε ό,τι αφορά το «αν» και «τι» έγινε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχω απολύτως καμία γνώση ούτε μπορώ να εκφέρω γνώμη. Σε ό,τι αφορά όμως τη Στατιστική Υπηρεσία, μπορώ να πω ότι στα πεντέμισι χρόνια που ήμουν γενικός γραμματέας δεν είχα καμία πολιτική παρέμβαση από κανέναν από τους δυο υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκα”.
– Πάντως γίνεται μια αναφορά ότι η στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας με την ΕΣΥΕ άφηνε περιθώρια για πολιτικές επιρροές…
“Θα σας αναφέρω ότι τις ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, τις μάθαινε ο υπουργός Οικονομίας μία ή δυο ώρες πριν ανακοινωθούν. Σε όλες τις περιπτώσεις σε ό,τι αφορά πληθωρισμό, ανεργία, ανάπτυξη”.
– Η κυβέρνηση προωθεί ήδη νόμο για ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, υπάρχουν μάλιστα και θετικά σχόλια κοινοτικών παραγόντων γι? αυτό. Θα βοηθήσει μια τέτοια αλλαγή στο έργο της ΕΣΥΕ;
“Έχω πει επανειλημμένως ότι η ΕΣΥΕ πρέπει να εργάζεται ανεξάρτητα από κάθε είδους παρέμβαση. Επαναλαμβάνω ότι τα πεντέμισι χρόνια που ήμουν γραμματέας της ΕΣΥΕ, δεν υπήρχε καμία παρέμβαση στο έργο της. Δεν νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από το τι τίτλο θα φέρει η Υπηρεσία αλλά από το πώς δουλεύει. Επίσης το θέμα του Γενικού Λογιστηρίου δεν λύνεται με το να γίνει ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ”.
– Ωστόσο, μια πρόταση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι να μην συμπίπτει η αλλαγή γραμματέα της ΕΣΥΕ με τον εκλογικό κύκλο…
“Αυτό νομίζω ότι είναι ένα θετικό στοιχείο γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει συνέχεια, που δεν πρέπει να εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί όμως κάτι τέτοιο, αυτό θα το δούμε στην πράξη”.
– Στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων γίνεται εκτενής αναφορά για το τι έγινε με τα στοιχεία της 2ας Οκτωβρίου. Η επιτροπή εκτιμά ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων (που ανέβασαν τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα από το 6% στο 12,7% του ΑΕΠ) δεν οφείλεται στην αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδας και άλλοι φορείς αλλά στο ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντιστοιχούσαν σε εκείνα που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Τελικά δηλαδή καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των υπηρεσιών». Το σχόλιό σας;
“Αυτό είναι απόλυτα ανακριβές. Όσα στοιχεία παρελάμβανε η ΕΣΥΕ από το Γενικό Λογιστήριο τα διαβίβαζε πάντα ως είχαν, καθώς δεν είναι σε θέση να ελέγξει το τι γίνεται στο Γενικό Λογιστήριο. Τα στοιχεία που «παράγει» η ΕΣΥΕ δεν άλλαξαν με την αναθεώρηση -με την εξαίρεση των χρεών των νοσοκομείων, που νομίζω πως ούτε η Ε.Ε. θα τα δεχτεί γιατί μέχρι τότε τα χρέη αυτά δεν είχαν αναγνωριστεί”.
– Παραμένει όμως το ερώτημα: Πώς φτάσαμε να εμφανιστεί υπερδιπλάσιο το έλλειμμα του ΑΕΠ;
“Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΥΕ, διότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους εξαρτάται καθαρά από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό γίνεται σε συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου και εν μέρει του Γενικού Λογιστηρίου. Η ΕΣΥΕ για πρώτη φορά θα πάρει στοιχεία που αφορούν στο 2009, τον προσεχή Μάρτιο. Συνεπώς σε καμία τέτοια πρόβλεψη δεν εμπλέκεται η Στατιστική Υπηρεσία, όπως και καμία ανάλογη υπηρεσία στον κόσμο, ούτε βεβαίως η Eurostat, που παίρνει το νούμερο της πρόβλεψης και το διαβιβάζει στις Βρυξέλλες ως έχει”.
– Τώρα που βλέπετε τα πράγματα από μια απόσταση, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί στη διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων, ώστε να μην υπάρχει έδαφος για αμφισβητήσεις;
“Στον δημοσιονομικό τομέα, η ΕΣΥΕ έχει τέσσερις έρευνες: των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ. Οι έρευνες αυτές γίνονταν από εμάς απογραφικά, δηλαδή στέλναμε δελτία στους φορείς αυτούς, που τα συμπλήρωναν στο τέλος κάθε τριμήνου και εν συνεχεία, στο τέλος του χρόνου. Οπωσδήποτε όταν έχεις πάνω από 140 ασφαλιστικά ταμεία, όταν έχεις 1.200 δήμους, αυτές οι έρευνες χρειάζονται βελτίωση. Υπήρχαν φορείς που δεν έδιναν στοιχεία, άλλοι που δεν είχαν ισολογισμούς και ανέκυπταν δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες είχαν σε μεγάλο βαθμό αμβλυνθεί, με τη συνεργασία της Eurostat, πλην όμως πολλές παραμένουν ακόμα. Η συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η εγκυρότητα τους. Με τους δήμους θα αναμένουμε να δούμε την επικείμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας”.
– Πρόσφατα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η απογραφή που έγινε επί Γ. Αλογοσκούφη ζημίωσε τη χώρα. Έχει, κατά τη γνώμη σας, βάση αυτή η θέση;
“Η απογραφή το 2004, παρ? ότι σήμερα ο κόσμος έχει διαφορετική εντύπωση, ήταν κάτι που θα γινόταν με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπωσδήποτε. Κι αυτό, γιατί τα στοιχεία τα οποία δίνονταν μέχρι τότε ήταν αποτέλεσμα εκτιμήσεων και όχι απογραφικών δελτίων. Αντίθετα, αυτό που έγινε τώρα με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης -η αλλαγή της πρόβλεψης του ελλείμματος από το 6% στο διπλάσιο- νομίζω ότι ζημίωσε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και θα το πληρώνει για αρκετό διάστημα. Δεν ήμουν και γνώστης του θέματος αφού αυτό αποφασίστηκε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου. Η ΕΣΥΕ δεν έχει καμία ανάμειξη στην πρόβλεψη του ελλείμματος. Όμως ο όλος χειρισμός αφήνει πολλά ερωτήματα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα