Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΜΠΧΟΥΧ

Ιερουσαλhμ
Περιπλέκεται η υπόθεση της δολοφονίας του στελέχους της Χαμάς, Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, με τα Ισραηλινά ΜΜΕ να εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα είχε στη χώρα η εμπλοκή της Μοσάντ στο έγκλημα.
Νέα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι τα επτά μέλη της ομάδας των δολοφόνων χρησιμοποίησαν ονόματα Ισραηλινών ξένων υπηκόων.
Στον Ισραηλινό Τύπο εκφράστηκε το αίτημα για παραίτηση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Μέιρ Νταγκάν, υποστηρικτή της απευθείας δράσης και των “επιχειρήσεων εξόντωσης”.
“Η επιχείρηση επέτυχε; Οχι και τόσο βέβαιο”, είναι ο τίτλος της Yediot Aharonot, σύμφωνα με την οποία “στην επιχείρηση αυτή που στην αρχή εμφανιζόταν ως μεγάλη επιτυχία, άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερα ρήγματα”. Ο Μαμπχούχ, που εθεωρείτο από το Ισραήλ ως σημαντικός προμηθευτής της Χαμάς με όπλα και αναμεμειγμένος στον φόνο δύο ισραηλινών στρατιωτών, τελικά εξοντώθηκε και η ομάδα που τον δολοφόνησε κατόρθωσε να διαφύγει. Αν και αποφεύγει να κατηγορήσει ευθέως τη Μοσάντ, η εφημερίδα αποκαλύπτει ωστόσο ότι “εκείνοι που οργάνωσαν την επιχείρηση αυτή δεν έλαβαν υπ΄ όψιν τον επαγγελματισμό της αστυνομίας του Ντουμπάι”, η οποία κατόρθωσε να εντοπίσει ύποπτους εξετάζοντας εικόνες από κάμερες παρακολούθησης. “Σε πολύ δύσκολη θέση”, είναι ο τίτλος της Maariv. “Δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματοποίησε αυτήν την επιχείρηση, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι, εάν αυτό αφορούσε τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιος θα ζητούσε εξηγήσεις από τα κοινοβούλια των δύο χωρών”, γράφει η εφημερίδα. Από την πλευρά του, πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Μοσάντ θα μπορούσε να έχει διαπράξει ένα “σοβαρό σφάλμα”, εάν αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε διαβατήρια Ισραηλινών, κυρίως χωρίς την άδειά τους. Ενας πρώην υπαρχηγός της Μοσάντ, ο Ράφι Εϊτάν, προβάλλει, αντίθετα, την υπόθεση της εμπλοκής “ξένων μυστικών υπηρεσιών”, με την πρόθεση “να ενοχοποιήσουν το Ισραήλ χρησιμοποιώντας κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας”.
Οι ισραηλινές ομάδες μυστικών επιχειρήσεων έχουν συχνά κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει ξένα πλαστογραφημένα διαβατήρια, όπως το 1997, όταν πράκτορες της Μοσάντ επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να δολοφονήσουν τον Χάλεντ Μέσααλ, ηγέτη της Χαμάς, στην Ιορδανία, όπου εισήλθαν με καναδικά διαβατήρια.
Το 1987, η Βρετανία διαμαρτυρήθηκε προς το Ισραήλ για τη χρησιμοποίηση από τις ισραηλινές αρχές πλαστογραφημένων βρετανικών διαβατηρίων και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Τότε, τα βρετανικά διαβατήρια είχαν βρεθεί και κλαπεί από πράκτορα της Μοσάντ σε τηλεφωνικό θάλαμο στη Δυτική Γερμανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα