Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

ΚΑΘΕ συνέντευξη της κας Ντόρας Μπακογιάννη προκαλεί συζητήσεις. Τόσο για τον πολιτικό λόγο, όσο και για τις απόψεις της. Κανείς δεν μπορεί να της αμφισβητήσει τους αγώνες ούτε και τις εύλογες προθέσεις της. Η αυτοκριτική κι η κριτική κατά του κόμματός της που άσκησε στην τελευταία της συνέντευξη (Το Βήμα, 14-2-10) είναι εντυπωσιακή, ειλικρινής και προσεκτική στη διατύπωσή της.
ΣΤΟΥΣ λόγους που έφταιξαν για την προσωπική της ήττα στη διαμάχη της με τον κ. Σαμαρά για την ηγεσία της Ν.Δ. παραδέχθηκε πως “έφταιξαν πολλά” και “πρώτα απ΄ όλα” τα δικά της “λάθη”. Διευκρίνισε δε διασκεδάζοντας την πικρία της: “Ενας πολιτικός που κατεβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι βεβαίως έτοιμος και να κερδίσει και να χάσει”. Επικέντρωσε την προσωπική της αποτυχία και στο λόγο ότι “κατ΄ αρχάς υπάρχει στον κόσμο μια δικαιολογημένη αντίδραση για την οικογενειοκρατία, και απέναντι σε αυτό (στο όνομα, δηλαδή, Μητσοτάκης) εγώ δεν μπόρεσα να αναδείξω την αυτόνομη δική μου πορεία όλων των τελευταίων ετών”
ΚΑΤΑ την άποψή μας, για την ήττα της, μάλλον έφταιξε η πλήρης “ταύτισή” της με την αμαρτωλή κυβέρνηση Καραμανλή, την οποία ήθελε να τιμωρήσει ο λαός. Έστω κι αν αυτή η στάση/ταύτιση ήταν -κατά την ίδια- “η πλέον πειστική απάντηση” σε όλους όσοι έλεγαν ότι ροκάνιζε την καρέκλα του Καραμανλή! Στην πολιτική, βλέπετε, πρέπει κανείς να είναι σε θέση να προβλέπει τις μετακινήσεις (όχι μόνο της εύνοιας αλλά και) της “οργής” των οπαδών/πολιτών από μια σπάταλη και πρωτοφανή κακή διακυβέρνηση του κράτους, που την πληρώνουμε τώρα όλοι.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, αυτό που εντυπωσιάζει στη συνέντευξη της κας Μπακογιάννη είναι η έμμεση παραδοχή των μεγάλων ευθυνών της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την οικτρή οικονομική (και όχι μόνο) κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Είπε, και πολύ σωστά: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία βαθιά, σύνθετη και μεγάλη κρίση. Είναι και μία κρίση αυτογνωσίας για τη χώρα. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες, δεν υπάρχει ανεύθυνος πολιτικός για αυτή την κρίση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε όλοι μας ευθύνες. Θα πρέπει, λοιπόν, με πολλή σοβαρότητα και αντιστρέφοντας την ως τώρα πάγια τακτική του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος να επενδύουν στον λαϊκισμό για να μπορέσουν να κερδίσουν, να βγούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν μου προσάψετε ότι αργήσαμε, είμαι έτοιμη να αποδεχθώ την κάθε κατηγορία».
…ΠΟΣΟΙ άραγε, απ΄ τους πολιτικούς της Ν.Δ. (αλλά και των άλλων κομμάτων της Βουλής) έχουν το θάρρος να προσυπογράψουν ειδικά την τελευταία παράγραφο από τα παραπάνω λεγόμενά της;
(Στ.Γ.Κ.)

Τεχνολογία επικοινωνίας
και κανόνες
ΚΑΘΕ ανθρώπινη επινόηση έχει δυο όψεις: την χρηστική (ωφέλιμη) και την καταχρηστική (αρνητική). Το Facebook δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα. Ο δημοφιλής αυτός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης (όπως χαρακτηρίζεται) έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια ανεκτικότητας, “δημοκρατικότητας”, αυτολογοκρισίας, σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά και υπευθυνότητας των δημιουργών του. Με συνέπεια ο κατασκευαστής του Facebook -ο νεαρός Μαρκ Ζούγκεμπεργκ- να προβληματίζεται σοβαρά για το “δημιούργημά” του, πολύ δε περισσότερο τώρα που έχει πολλές ενοχλήσεις από κυβερνήσεις που δέχονται σωρεία παραπόνων σε βάρος του από χρήστες/πολίτες.
ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ νόμοι που διέπουν το Facebook (θεσπίστηκαν το 1995) και αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, θεωρούνται ξεπερασμένοι. Έτσι, η ασυδοσία στη χρήση του μέσου (ζήσαμε κι εδώ στα Χανιά πρόσφατο περιστατικό με μαθήτρια) να προκαλεί πονόκεφαλο σε γονείς, εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές, δ/ντές εκπ/σης, υπουργεία κ.λπ. Νέα Τεχνολογία, νέα Ήθη; Προσβολές, υπερβολές και υβρεολόγια κατάντησαν να είναι μια από τις “συνήθεις πρακτικές” επικοινωνίας! Η δε συναισθηματική φόρτιση των χρηστών αυτού του ιστότοπου αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο, όταν ελευθερία λόγου και έκφρασης εξαντλούνται στον ευτελισμό της προσωπικότητας του (οποιουδήποτε) άλλου που είναι στο στόχαστρό τους.
ΠΙΣΩ από ψευδώνυμα χρησιμοποιείται ένας καταγγελτικός λόγος, χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία. Στόχος ενός τέτοιου ελλειμματικού “λόγου” είναι η “υβρεολογική εκτόνωση”- για τον άλφα ή βήτα προσωπικό λόγο- εναντίον ατόμων που, λόγω θέσεως ή αξιοπρέπειας, δεν υπερασπίζονται, ή δεν μπορούν, τον εαυτό τους όπως θα έπρεπε.
ΔΕΝ ενδείκνυται, από πλευράς γονιών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών φορέων κ.λπ., να προβαίνουμε σε επιπόλαιες και άκριτες δηλώσεις (που εκ των υστέρων “παίρνονται πίσω”). Το θέμα της χρήσης των Η/Υ και των ιστοσελίδων “επικοινωνίας” από άτομα μικρής ηλικίας πρέπει να αποτελέσει ειδικό μέλημα της κυβέρνησης, των αρμόδιων φορέων και των μαθητικών κοινοτήτων, ώστε να θεσπισθούν οι σωστοί κανόνες.
(Στ.Γ.Κ.)

“Πάγος” στο επίδομα ενοικίου

Ακόμα αναμένουν την επιδότηση ενοικίου που δικαιούνται περίπου 2.500 οικογένειες στα Χανιά ενώ έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τα κεντρικά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ωστόσο και αυτοί δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν πότε θα δοθούν οι επιταγές στους δικαιούχους και ο λόγος: τα άδεια ταμεία. Δυστυχώς τα άδεια ταμεία πλήττουν πρώτα από όλα τους μη έχοντες, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.
Γ.ΚΩΝ.

Ε όχι και 3,5 εκ. ευρώ!
Το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ θα απαιτηθεί για την μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αυτό τουλάχιστον είπε στο δήμαρχο Χανίων ο αρχηγός του ΓΕΣ, όπως ο κ. Βιρβιδάκης μετέφερε στους δημοσιογράφους. Ενα ποσό το οποίο ο δήμος Χανίων θα πρέπει να βρει με δάνειο από τράπεζες. Είναι να απορείς με το ύψος του κόστους όταν μιλάμε για ένα στρατόπεδο όπως αυτό του Μαρκοπούλου με πραγματικά μηδαμινή δραστηριότητα και ανύπαρκτη χρησιμότητα. “Τα Χανιά φιλοξενούν δεκάδες εγκαταστάσεις του στρατού. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν κιόλας για την μετεγκατάσταση μιας εξ αυτών”, παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Μαυρεδάκης. Και πράγματι 115 ΠΜ, Ναύσταθμος, Μάλεμε, όλα σε θέσεις “φιλέτα” και να μην προσθέσουμε και τις ανεπιθύμητες βάσεις και πεδία βολής που δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις. Ο στρατός που μεταπολεμικά και μέχρι και την μεταπολίτευση εύκολα δέσμευε τεράστιες εκτάσεις για τις… ανάγκες του, χρωστάει στην κοινωνία. Σίγουρα αυτή δεν του χρωστάει και όχι και 3,5 εκ. ευρώ.
Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα