Μετά τις αποκαλύψεις των ξένων Μ.Μ.Ε., για την εμπλοκή της Goldman Sachs σε προσπάθεια απόκρυψης του ελληνικού χρέους, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αποφάσισε να εξατάσει ενδελεχώς την υπόθεση.
“Η Eurostat διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα, στο Υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε” δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter, εξήγησε ότι “Η Eurostat θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά συγκεκριμένες υποχρεώσεις αποπληρωμής”.
“Πρέπει να μάθουμε αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε. Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε τη σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί” πρόσθεσε η υπουργός.
Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης και τη γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο δημοσιεύματα του Τύπου, ότι το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε 1 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της.
Το “τέχνασμα” αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.
Το περίφημο εκείνο swap, με το οποίο ασχολήθηκε και χθες σχεδόν το σύνολο του ξένου Τύπου, είχε ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μειωθεί εν μιά νυκτί από το 105,35% του ΑΕΠ στο 103,7%.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, το υπερβολικό αυτό κέρδος προκάλεσε την μήνιν των ανταγωνιστών, γεγονός που συνέβαλε στην έγκαιρη αποκάλυψη του swap. Εντούτοις η συμφωνία για το swap παρ’ όλο που ήταν γνωστή δεν απασχόλησε τη Eurostat στην απογραφή που διενήργησε το 2004 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος μάλιστα προχώρησε στην επιμήκυνση της διάρκειας του αμαρτωλού αυτού swap.