Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΙΓΗΡΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος
Νιαμέι,
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χθες βράδυ, απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα με το Γαλλικό πρακτορείο να αναφέρει ότι ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Μαμαντού Τάντζα “δεν βρίσκεται σε καλή θέση”,σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο. “Βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα πραξικόπηματοςστον Νίγηρα”, είπε ο αξιωματούχος. “Αυτό που μπορώ να πω εκ των προτέρων είναι ότι ο Τάντζα δεν είναι σε καλή θέση”, πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε δηλώσει ότι καπνός φαινόταν να αναδύεται από το προεδρικό μέγαρο εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών στην πρωτεύουσα Νιαμέι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πυρά αυτομάτων και βαρέων όπλων άρχισαν στις 2 μ.μ., ώρα Ελλάδας, και στρατιώτες είχαν αποκλείσει δρόμους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο.
Τρεις με τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη Νιαμένι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Λίγο μετά τις 5 μ.μ., ώρα Ελλάδας, έκλεισαν οι κυριότερες αγορές της πόλης, ανέφερε προς το Ρόιτερ αυτόπτης μάρτυρας.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι πιστεύουν πως οι επιτιθέμενοι ήλθαν έξω από την πόλη με θωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο,μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου Τάντζα δήλωσε ότι “προς το παρόν όλα είναι εν τάξει”.
Η πολιτική ένταση ήταν μεγάλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα που εξάγει ουράνιο λόγω της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες επικρίσεις και διεθνείς κυρώσεις.

ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη έκρηξη
Ισλαμαμπάντ
Τον θάνατο 31 πολιτών προκάλεσε έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες στο Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές εξεγερμένοι, όπως έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους.
Από την έκρηξη, που έγινε κοντά σε στρατιωτική βάση της κοιλάδας Τιράχ στην περιοχή Κιμπέρ τραυματίστηκαν σοβαρά 50 άτομα ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η περιοχή αυτή είναι προπύργιο των εξεγερμένων ισλαμιστών που ενέχονται σε πολλές επιθέσεις κατά αμερικανικών και Νατοϊκών οχημάτων που μεταφέρουν βοήθεια στο Αφγανιστάν.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και στα χωριά Ακαχέλ και Ορακζάι όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα