Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΟΤΣΙΑ

Την πρώτη του παρουσία σ’ επίσημη διοργάνωση μπότσια (boccia) έκανε την περασμένη εβδομάδα το αθλητικό σωματείο ατόμων με αναπηρία “Αρίων Χανίων”, μετέχοντας στην 6η ημερίδα που διοργανώθηκε στην Παιανία και τα 7 παιδιά που ήταν στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.
Οι αγώνες αφορούσαν τέσσερις κατηγορίες, διοργανώθηκαν από τον Α.Σ.Α.Χ. (Αθλητικό Σωματείο Αγίου Χριστοφόρου) και την Ε.Α.ΟΜ.Α.μεΑ. (Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) και στο κλειστό Παιανίας οι Δαράκη Ελπίδα-Κουμπιάδη Στέλλα και Μπλαζάκη Άννα-Φαλελάκη Μαρκέλλα, είχαν την πρώτη τους συμμετοχή ως ζευγάρια στη κατηγορία BC3. Τα τέσσερα κορίτσια τα πήγαν πολύ καλά και έδειξαν ότι στην επόμενη διοργάνωση (πανελλήνιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μετά το Πάσχα) μπορούν να έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Επίσης, με το χανιώτικο σύλλογο αγωνίστηκαν οι Στυλιανακάκης Γεράσιμος (κατηγορία BC1), Γεωργίεβ Μάριος (κατηγορία BC2) και Καλαϊτζιδάκης Γιώργος (κατηγορία BC4), που είχαν και αυτοί αρκετά καλή παρουσία.
Βέβαια, είναι γνωστό ότι στο συγκεκριμένο αγώνισμα (όπως και όλα όσα αφορούν άτομα με αναπηρία), οι επιδόσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα και αυτό που μετράει περισσότερο είναι η συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και αυτούς που βρίσκονται κοντά τους, βοηθώντας με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους.
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Βολάνης Βαγγέλης, ενώ μετείχαν ακόμη οι προπονήτριες, Νικηφοράκη Γιωργία, Πανδή Βασιλική και οι συνοδοί, Δαράκης Μανώλης, Οικονομίδης Βασίλης, Τζανέτου Λένα, Πανδή Λένα, Κουτσουρελάκη Σεσίλια.
Το διοικητικό συμβούλιο του Αρίωνα, ευχαριστεί τους γονείς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο σωματείο, όπως επίσης όλους εκείνους που συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή. Δηλαδή, την ANEK Lines (για τη δωρεάν μετακίνηση της ομάδας), την ΕΛΕΠΑΠ και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο (για την υλική και ηθική υποστήριξη), την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Λιανού Ελένη και τον Γραμματικάκη Γιώργο (για την υλικοτεχνική υποστήριξη).
* Η κατηγορίας BC3 αφορά αθλητές-τριες που έχουν σοβαρή κινητική αναπηρία, η οποία περιορίζει την ικανότητα τους να πιάσουν και να πετάξουν την μπάλα. Χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό και ένα βοηθό για τον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος δεν μπορεί να κοιτάξει προς το γήπεδο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και πρέπει να του δώσουν οι αθλητές-τριες όλες τις οδηγίες για το κτύπημα της μπάλας.
Στην κατηγορία BC1 ανήκουν άτομα με εγκεφαλική παράλυση, που έχουν περιορισμένη κίνηση του κορμού και φτωχή ισορροπία όταν κάθονται, αλλά μπορούν να ρίχνουν την μπάλα, συνήθως overhand. Αν χρειάζεται, ο κάθε αγωνιζόμενος μπορεί να έχει ένα βοηθό για να του δίνει τις μπάλες.
Αντίθετα, στην BC2, ο αθλητής ή η αθλήτρια αυτής της κατηγορίας εγκεφαλικής παράλυσης έχουν καλύτερη ισορροπία όταν κάθονται και συνήθως μπορούν να σηκώσουν την μπάλα από το έδαφος, η ρήψη της οποίας μπορεί να είναι και από πάνω και από κάτω.
Τέλος, στην κατηγορία BC4 οι αθλητές-τριες έχουν σοβαρές κινητικές αναπηρίες και διαφορετική διάγνωση, από εγκεφαλική παράλυση. Συχνά, τους λείπει η δύναμη και έχουν κακή -χρονικά- απελευθέρωση της μπάλας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα