Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΗΝ “ΚΟΡΑΚΙΑ” ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Στη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Κορακιά Ακρωτηρίου προχωρά η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) ΑΕ ΟΤΑ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
Το προσδόκιμο των δύο υφιστάμενων ΧΥΤΑ -ή «κυττάρων», όπως αλλιώς ονομάζονται- είναι πέντε χρόνια, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε χθες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά όσα λέγονται, από την πλευρά του Δήμου Ακρωτηρίου, περί πλήρωσης των δύο αυτών χώρων. «Ο ένας ΧΥΤΑ έχει γεμίσει κατά 80% και ο άλλος είναι στη μέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοπάσης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης «είναι απολύτως λειτουργικό και παραγωγικό» και γνωστοποίησε ότι η ΔΕΔΙΣΑ αναζητά τρόπους βελτιστοποίησής του για τη μείωση του κόστους.
Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο έργο επεσήμανε ότι θα κατασκευαστεί σε έκταση 68.706,98 τ.μ., νοτίως των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στην «Κορακιά» Ακρωτηρίου και η χωρητικότητα του θα ανέρχεται σε 1.160.000 κ.μ. περίπου. Το έργο σχεδιάζεται έτσι ώστε να υπερκαλύπτονται όλες οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές στην υγειονομική ταφή απορριμμάτων
Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΔΙΣΑ, Ηρακλής Καραμπατσάκης ανέφερε στα «Χ.Ν.» ότι «για το έργο έχει εκδοθεί η απόφαση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης (στις 17 Οκτωβρίου 2008), με την οποία γνωμοδοτεί θετικά επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, έχει κατατεθεί, στην ίδια υπηρεσία, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου».
Ο κ. Καραμπατσάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «το προγραμματιζόμενο έργο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του τελικού σταδίου του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα στις ανάγκες τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων από την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, όπως αυτό περιγράφεται σε σχετική απόφαση -στις 21 Φεβρουαρίου 2006- του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης».
Καταλήγοντας, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ σημείωσε ότι «το προγραμματιζόμενο έργο έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει την 1η Διαχειριστική Ενότητα της Περιφέρειας Κρήτης κατά το τελικό στάδιο του ΠΕΣΔΑ, (όλους τους Δήμους και Κοινότητες του Νομού Χανίων, πλην του Δήμου Σφακίων και της Κοινότητας Γαύδου), καθώς και τον Δήμο Σφακίων εφόσον ενταχθεί στην 1η Διαχειριστική Ενότητα».
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σημειώνεται ότι από τη Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων ανακοινώθηκε χθες ότι κατατέθηκαν:
? Στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Πολεοδομίας – από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης – η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Επέκταση ΧΥΤΑ Χανίων – γ’ φάση» στη θέση «Κορακιά» Δήμου Ακρωτηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή φορείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της υπόψη μελέτης θα πρέπει να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, τηλέφωνο 28213 45841 (αρμόδιος υπάλληλος κ. Γιάννης Μεραμβελιωτάκης) από τις 11.30 π.μ. έως τις 14.30 μ.μ., καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και έως τις 22 Μαρτίου 2010. Όσοι, τέλος, από τους ενδιαφερόμενους, επιθυμούν να διατυπώσουν εγγράφως τη γνώμη ή τις προτάσεις τους επί της μελέτης, μπορούν να τις καταθέσουν στη Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (νομαρχιακό μέγαρο, 2ος όροφος, γραφείο 28) τις ίδιες εργάσιμες ώρες και έως την προαναφερθείσα ημερομηνία.
? Η ανάκληση της με αρ. πρωτ. 674/4-3-2004 θετικής γνωμοδότησης ως προς την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση και της με αρ. πρωτ. 3445/6-9-2005 απόφασης έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων της εταιρείας «Mamidoil – Jetoil AE», στη θέση «Πλατάνι» του Δήμου Σούδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα