H κρίση “χτυπά” και τη δακοκτονία, καθώς για φέτος οι εγγεκριμένες πιστώσεις για το Νομό Χανίων θα είναι μειωμένες κατά 389.000 ευρώ κάτι που σημαίνει 4 αντί για 5-6 δολωματικούς ψεκασμούς.
Παράλληλα, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της ποιότητας του ψεκασμού, ένα θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με τη συμμετοχή, εκπροσώπων της Διεύθυνσης Αγρ. Ανάπτυξης, των Αγροτών, των υπεύθυνων της δακοκτονίας. “Πέρυσι η Νομαρχία Χανίων επιχορηγήθηκε με το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ για να προβεί σε δολωματικούς ψεκασμούς. Κάναμε 5 και 6 ψεκασμούς και φέτος θα έχουμε μείον 389.000 ευρώ δηλαδή 1.865.000 προκειμένου να προβούμε σε 4 δολωματικούς ψεκασμούς όπως το υπουργείο μας λέει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα πράγματα στενεύουν και πρέπει όλοι εμείς να ανεβάσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας” ανέφερε ο αντινομάρχης κ. Χ. Κουκιανάκης, που προήδρευσε στη σύσκεψη. Ο γεωπόνος του τμήματος φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Σκουντριδάκης σημείωσε από τη μεριά του πως η δακοκτονία στηρίζεται σε δύο παραμέτρους: “α) Την επιστημονική διαχείριση για την οποία ευθυνόμαστε εμείς, πότε δηλαδή θα γίνει ο ψεκασμός, κάτω από ποιες συνθήκες κλπ και
β) Η ποιότητα της εργασίας. Θα φροντίσουμε και για τις δύο αυτές παραμέτρους. Είναι αναγκη να είναι εντονότερη η συμμετοχή του παραγωγού, να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος και κάθε φορά που γίνεται ψεκασμός σε ένα λιόφυτο ο ιδιοκτήτης του να είναι παρών”. Ο κ. Σκουντριδάκης εξέφρασε την πρόθεση της υπηρεσίας του να μην υπογράψει την πληρωμή όσων εργολάβων δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και δεν κάνουν σωστή δουλειά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
Οι μετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν το σημαντικό ρόλο του παγιδοθέτη και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα του ψεκασμού καθώς και πέρυσι παρατηρήθηκε ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα σε αρκετές περιοχές του Νομού. “Στόχος μας είναι για το 2010 να έχουμε μια καλύτερη δακοκτονία. Να βρούμε τα λάθη των προηγουμένων ετών και να τα διορθώσουμε. Θα πρέπει από τον παγιδοθέτη, τον εργάτη, τον αρχιεργάτη, τους επόπτες, τον τομεάρχη γεωπόνο όλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εμείς φέτος και προκειμένου να μην είναι κανείς άμοιρος ευθυνών θα δώσουμε την οδηγία τουλάχιστον 2-3 ημέρες πριν τον δολωματικό ψεκασμό να αναρτάται σε εμφανή σημεία γραπτώς η περιοχή όπου θα γίνει ώστε και οι παραγωγοί να γνωρίζουν πότε θα ψεκαστούν τα δέντρα τους” ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης.