Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτό παράθυρο για αύξηση του Φ.Π.Α. και προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παράλληλα ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω σαφούς δήλωσης των προθέσεών της να ενισχύσει την Ελλάδα. 
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει το οικονομικό επιτελείο σημείωσε πως θα συζητηθούν με το κλιμάκιο της Κομισιόν που θα έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, και δήλωσε ότι «εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια», χωρίς να αποκλείσει την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.
 Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των εμμέσων φόρων κάτι που προκύπτει κι από δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα αυτά είναι άμεσης απόδοσης.
Πιο αναλυτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αν η ΕΕ έδινε μία πιο σαφή ένδειξη του μηχανισμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα spreads των ομολόγων θα υποχωρούσαν και τελικά δεν θα χρειαζόταν σχέδιο διάσωσης.
«Δεν ζητάω από τους ανθρώπους να πουν ακριβώς τι θα γίνει, αλλά έχουμε ανάγκη να διαβεβαιώσουμε τις αγορές ότι πράγματι επεξεργαζόμαστε ένα πιθανό εργαλείο, ώστε να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά  
Πρόσθεσε πως αν έχεις μία ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων τότε τα spreads θα κατρακυλήσουν σε μία εβδομάδα και έτσι οι υποθέσεις του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ φέτος «θα επαληθευτούν».
Επιπλέον ο  υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, συμπλήρωσε όμως  πως «δεν μπορείς να αποκλείσεις τελείως την ιδέα του ΔΝΤ. Την αποκλείουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά προφανώς υπάρχει ως πιθανότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα