Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

“Φρένο” στη φημολογία, περί επιβολής πρόσθετων μέτρων για την οικονομία, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, μέσα από δηλώσεις στελεχών. Τα ΜΜΕ κατακλύζονται από σενάρια περί πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να ανακοινώσει μέτρα όπως αύξηση του Φ.Π.Α. και της φορολογίας καυσίμων πριν επιβάλουν άλλες λύσεις οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα έως τις 8 Μαρτίου και πάντως πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί από την η ΕΕ για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις 15 Μαρτίου.
Τέτοια μέτρα είναι η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. όσο και της φορολογίας των καυσίμων -χωρίς να έχουν εξειδικευτεί οι αποφάσεις. Ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί θα είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα. Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επιχείρησε χθες να κλείσει η «μετρολογία», όπως την έχει αποκαλέσει ο πρωθυπουργός. “Το λέω κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει καμία σκέψη προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση” είπε ο κ. Πεταλωτής σε ερώτηση για τον Φ.Π.Α., τονίζοντας ότι “Ζούμε σε μια ρευστή περίοδο και θα μπορούμε να αποκλείουμε κάθε ώρα και κάτι από αυτά που ακούγονται. Δεν υπάρχει θέμα ούτε να διαψεύδουμε πλέον -γιατί ακούμε τόσα πολλά- ούτε να επιβεβαιώνουμε τίποτε. Η μόνη ειλημμένη απόφαση είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι μένουμε εκεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβαίνουμε σε διαψεύσεις του κάθε σεναρίου που ακούγεται”.
Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για κίνηση της κυβέρνησης να προλάβει την Κομισιόν στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο κ. Πεταλωτής είπε: “Εμείς απαντάμε όταν υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες ανακοινώνουμε. Εμείς απαντάμε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση μιας κατάστασης την οποία διατρέχουμε”.
“Προτού καν αξιολογήσουμε τι έγινε μέχρι τις 15 Μαρτίου, δεν μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω. Είναι άκαιρο και δεν έχει κανένα νόημα, ίσα – ίσα τροφοδοτεί άλλου είδους σενάρια” πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας δε το σενάριο για ανακοινώσεις στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Πεταλωτής είπε: “Δεν υπάρχει κανείς λόγος, ούτε είναι κυβερνητική γραμμή, χρονική γραμμή, η 7η και η 8η Μαρτίου. Από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαραχθεί ως χρονικό όριο η 15η Μαρτίου, για να αξιολογηθεί η κατάσταση και η πορεία υλοποίησης – του Προγράμματος Σταθερότητας. Και αυτή είναι η μοναδική προθεσμία που έχουμε ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο κ. Πεταλωτής διέψευσε επίσης φήμες για «μυστικές συνομιλίες» της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία. Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Είναι ένα από τα γνωστά σενάρια και μάλιστα το ακούω πλέον και πιο εξειδικευμένο” είπε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα