Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
Πρόστιμο μαμούθ

Αθήνα
Ενα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί σε εταιρεία τροφίμων επέβαλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Όπως ανακοινώθηκε, πρόστιμο 510.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων με την επωνυμία ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα. Το πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ. “Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη διατροφική ασφάλεια και την τήρηση της νομοθεσίας”, τόνισε η κα Μπατζελή.
Το πρόστιμο αναλύεται ως εξής:
– 400.000 ευρώ για νοθεία, παραπλάνηση καταναλωτή, παραγωγή και διάθεση μη κανονικών και ασφαλών τροφίμων.
– 40.000 ευρώ για έλλειψη άδειας λειτουργίας.
– 40.000 ευρώ για μη τήρηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας.
– 30.000 ευρώ για παρασκευή και εμπορία μη γαλακτοκομικών προϊόντων σε εγκατάσταση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αναφερόμενη στο πρόστιμο, η υπουργός υπογράμμισε: “Τα ασφαλή τρόφιμα δεν πρέπει να είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη. Οι παραβάτες και ιδιαίτερα εκείνοι που επιμένουν να νοθεύουν και να παραπλανούν τους πολίτες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ετοιμάζουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα, θέτουμε σε ισχύ τον Διατροφικό Τειρεσία. Ένα ισχυρό εργαλείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας”.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διασταύρωση φορολογικών στοιχείων

Αθήνα
Σε διασταύρωση φορολογικών στοιχείων επιχειρήσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εικονικών τιμολογίων ή εισοδήματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντόπισε επιχειρήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. για τη χρήση 2007, ενώ ήταν υπόχρεες. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές για την ίδια χρήση είχαν δηλωθεί ως προμηθεύτριες από άλλες επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι:
– 706 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που ενώ δεν δηλώνονται ως πελάτες από άλλες επιχειρήσεις δηλώνονται προμηθευτές για συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 131 εκατομμύρια ευρώ.
– 1.528 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δηλώθηκαν από άλλες επιχειρήσεις ως πελάτες και ως προμηθευτές για ποσό που ξεπερνάει τα 283 εκατομμύρια ευρώ.

ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ
Αναστολή πλειστηριασμών

Φρένο στους πλειστηριασμούς μέχρι 30 Ιουνίου 2010, για απαιτήσεις τραπεζών κάτων των 200.000 ευρώ, έβαλε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Παντελής, με την υπ? αριθμόν 1/2010 γνωμοδότησή του.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, κατ? αρχήν, αναφέρει ότι “σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 16.9.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως αυτή κυρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 3814/2010, αναστέλλονται έως και την 30ή Ιουνίου 2010 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών”.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, “η διάταξη αυτή είναι σαφής, μη επιδεχόμενη παρερμηνείες, οι οποίες αφ? ενός μεν την καταστρατηγούν και αφ? ετέρου υπερακοντίζουν το σκοπό της που είναι η προστασία, ενόψει της οικονομικής κρίσης των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την εξόφληση των χρεών τους και των δανειοληπτών που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις”.
Κατόπιν αυτών, ο Γ. Παντελής αναφέρει ότι “κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (σ.σ. έως 30 Ιουνίου 2010), δεν μπορεί να επισπευσθεί πλειστηριασμός για απαίτηση μικρότερη των 200.000 ευρώ από τράπεζες ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ανεξαρτήτως του αν η συνολική τους απαίτηση υπερβαίνει το ποσό αυτό”.
Η γνωμοδότηση του Γ. Παντελή διαβιβάστηκε στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Λαρίσης και κοινοποιήθηκε στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και σε όλους τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
Επίθεση Θαπατέρο

Λονδίνο
Τα βέλη του εναντίον των κερδοσκόπων εξαπέλυσε χθες από το Λονδίνο ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, τονίζοντας πως ο ρυθμός της χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης δεν θα υπαγορευθεί από τις αγορές στις οποίες οφείλεται η παγκόσμια κρίση. Στήριξε την Ελλάδα τονίζοντας ότι αξίζει υποστήριξη για τα μέτρα που παίρνει.
Όπως τόνισε ο Θαπατέρο, οι χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα θα τα μειώσουν με επιθετικό τρόπο, χωρίς όμως να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.
“Φυσικά θα μειώσουμε τα ελλείμματα αλλά όχι όπως θέλουν κάποιοι. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα των επιθυμιών αυτών που δημιούργησαν την κρίση” ανέφερε σε συνδιάσκεψη στο Λονδίνο.
Όσον αφορά το ελληνικό έλλειμμα τόνισε πως “η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ευθύνεται για αυτά που έχουν συμβεί και η κυβέρνηση Παπανδρέου αξίζει εμπιστοσύνης για τα βήματα που έχει πάρει και την αξιοπιστία που έχει δείξει”.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ N.Y. TIMES:
“Οχι στον δημοσιονομικό
στραγγαλισμό της Ελλάδας”

Την αντίθεσή της με την επιβολή πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα από την Ε.Ε., εκφράζει η αμερικανική εφημερίδα “New York Times”. “Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα” γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι “η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό”.
Στο άρθρο υπό τον τίτλο “Η Ελλάδα επανακάμπτει”, οι Times της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι “μετά από εβδομάδες άρνησης, η ΕΕ άρχισε να ασχολείται με την κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα άλλα 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ”.
“Η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει σκληρότερα μέτρα, αλλά θα πρέπει επίσης να επιδείξει επαγρύπνηση και υπομονή. Όσο η Αθήνα εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα”.
“Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κληρονόμησε αυτή την κρίση του χρέους, καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση επέκτεινε με ριψοκίνδυνο τρόπο τις δημόσιες δαπάνες. Το γεγονός αυτό μπορεί να διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία, αλλά κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα η Αθήνα να αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερο για να πληρώσει το αυξανόμενο κόστος των μισθών και των συντάξεων”, τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
“Η κοινή γνώμη”,γράφουν οι Times, “έχει σε μεγάλο βαθμό συμπαραταχθεί με τον κ. Παπανδρέου καθώς αυτός ζητεί θυσίες. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει βέβαια να αποδείξει ότι τα επώδυνα μέτρα θα μοιραστούν δίκαια”. Οι Times της Νέας Υόρκης υπογραμμίζουν ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών, οι φορολογικές αρχές να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας και να αρθούν άσκοπες ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
“Οι Βρυξέλλες είναι σωστό να ενισχύσουν το σύστημα εποπτείας και να επιμένουν ώστε η Αθήνα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της. Αλλά το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν τα ελλείμματα δεν εξαρτάται μόνο από την καλή πίστη της κυβέρνησης, αλλά από τις επιδόσεις της οικονομίας. Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα”, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Και καταλήγει: “Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί, έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό”.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΜΑΡΤΙΟΥ
Στην Αθήνα ο Ολι Ρεν

Βρυξέλλες
Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο ευρωπαίος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, εν όψει του πρώτου κρίσιμου τεστ της 15ης Μαρτίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ρεν “αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Μαρτίου” δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες χθες, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον λόγο της επίσκεψης. Τόσο η Κομισιόν όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν διαμηνύσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά και ζητούν πρόσθετα, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,7% φέτος, από 12,7% το 2009.
Από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού Χαοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. “Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την Ελλάδα”, είπε ο κ. Αλμούνια σε συνέδριο σοσιαλιστών στο Λονδίνο.
“Αν οι ελληνικές αρχές, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωζώνης, αναλάβουν αυτή την ευθύνη (της αντιμετώπισης του χρέους), η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη και αξίζει την αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ο Ισπανός επίτροπος.

Standard&Poor?s – Υποβάθμιση ελληνικών ομολόγων

Αθήνα
Σε ΑΑ υποβαθμίζει ο οίκος Standard&Poor?s το σύνολο των τιτλοποιήσεων ελληνικών ομολόγων που έως τώρα έφεραν αξιολόγηση AAA. “Αναθεωρούμε τη θέση μας για το πώς ο κρατικός κίνδυνος της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει τις αξιολογήσεις ελληνικών τιτλοποιημένων ομολόγων. Η άποψή μας είναι ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις” ανέφερε ο ξένος οίκος.

Moody?s – Υποβάθμιση ελληνικών δομημένων;

Αθήνα
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε η Moody?s την αξιολόγηση ΑΑΑ για το σύνολο σχεδόν των ελληνικών δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και καλυμμένων ομολογιών.
Οι συναλλαγές που επηρεάζονται περιλαβάνουν εννέα δομημένα προϊόντα ABS, έντεκα RMBS, δύο CLO και ένα πρόγραμμα καλυμένων ομολογιών, που φέρουν στο σύνολό τους την εγγύηση ελληνικών τραπεζικών ενυπόθηκων δανείων.

Carrefour Μαρινόπουλος -Απορρόφηση της Dia Hellas

Αθήνα
Τη μετατροπή του δικτύου των 381 εκπτωτικών καταστημάτων Dia στην Ελλάδα σε σούπερ μάρκετ, με το σήμα Carrefour Μαρινόπουλος ή σε καταστήματα ευκολίας (convenience stores), καθώς και την απορρόφηση της Dia Ηellas, ανακοίνωσαν η γαλλική εταιρεία Carrefοur και η Μαρινόπουλος.
Συγκεκριμένα, οι Όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να μετατρέψουν το δίκτυο των καταστημάτων Dia στην Ελλάδα σε σουπερμάρκετ με την επωνυμία Carrefour Μαρινόπουλος ή σε καταστήματα ευκολίας με την επωνυμία Carrefour Express.
Η συνεργασία αυτή υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού.
Η Carrefour και η Μαρινόπουλος ανακοίνωσαν, επίσης, την ενσωμάτωση της εταιρείας Dia Hellas (κατά 80% της Carrefour SA και κατά 20% του Ομίλου Μαρινόπουλος), στην κοινή τους εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος.

Newsphone – Πώληση μετοχών

Αθήνα
Στην πώληση 137.901 μετοχών, ήτοι 0,50% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, αποφάσισε να προβεί η εταιρεία Ειδησεοφωνική Ελλάς, κατόπιν της από 19/2/2010 απόφασης του διοικητικού της συμβουλίου, και λόγω επικείμενης συμπλήρωσης τριετίας. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το χρονικό διάστημα στο οποίο θα διατεθούν οι μετοχές στην αγορά προς πώληση, είναι από 22/2/2010 έως 12/3/2010, με κατώτατη τιμή τα 0,30 ευρώ.

Dell: Πτώση κερδών –
άνοδος εσόδων

Μικρή πτώση κερδών ανακοίνωσε η Dell Inc. για το δ? τρίμηνο με τα έσοδα ωστόσο να κινούνται ανοδικά, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Αναλυτικά, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 334 εκατ. δολ. ή 17 cents ανά μετοχή το δ? τρίμηνο του 2009 από 351 εκατ. δολ. ή 18 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα ανήλθαν σε 14,9 δισ. δολ. από 13,4 δισ. δολ.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 28 cents ανά μετοχή.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 27 cents ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 13,85 δισ. δολ.

J&P – ΑΒΑΞ: Ανάληψη έργου στην Κύπρο
Αθήνα
Την υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη του έργου της κατασκευής, της Ανάπτυξης, Λειτουργίας, Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης της Μαρίνας Λεμεσού συνολικής αξίας 360 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ.
Όπως τονίζεται, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπούμενης από τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη και της Limassol Marina Ltd, που είναι η Παραχωρησιούχος Εταιρεία στην οποία η J&P – ΑΒΑΞ ΑΕ και η θυγατρική της εταιρεία ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ μετέχουν με συνολικό ποσοστό 31%, ενώ στην ήδη συσταθείσα Κοινοπραξία Κατασκευής του έργου, μετέχουν με συνολικό ποσοστό 55%.
Στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνεται η δημιουργία Μαρίνας με δυνατότητα ελλιμενισμού 1.000 σκαφών διαφόρων μεγεθών με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και κτήρια, η Λειτουργία της Μαρίνας για το χρονικό διάστημα της Παραχώρησης και η ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης εμβαδού 50 στρεμμάτων με κτήρια συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν 274 οικίες και διαμερίσματα και χώρους για εστιατόρια, καφετερίες, μπαρ, καταστήματα, γυμναστήριο και SPA καθώς επίσης πολιτιστικό κέντρο.
Η Προθεσμία Εκτέλεσης του έργου είναι 3 έτη, ενώ η Περίοδος Παραχώρησης είναι για τις εγκαταστάσεις της Μαρίνας 53 έτη και για τις οικιστικές μονάδες 90 έτη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Υψηλά κέρδη

Με υψηλά κέρδη και πάνω από τα επίπεδα των 1.900 μονάδων έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με μοχλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.927,62 μονάδες έναντι 1.882,10 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 45,52 μονάδων, ή σε ποσοστό 2,42%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,48%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 12,23%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 960,16 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,76%, ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.270,58 μονάδες με κέρδη σε ποσοστό 0,90%, ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 359,01 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,30%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.177,12 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,50%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.548,81 μονάδες, με άνοδο 2,51%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+7,87%), της Eurobank (+7,55%), της Atebank (+4,40%), της Alpha Bank (+3,86%) και της Εθνικής (+3,82%). Αντιθέτως με απώλειες 3,12% και 0,55% αντιστοίχως σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil και της Marfin Popular Bank.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: CPI +16,67%, Μηχανική (κο) +13,95%, Ιλυδα +9,57%, Πλαστικά Κρήτης +9,37% και Βογιατζόγλου +8,80%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Alma- Ατέρμων -14,29%, Compucon -11,11%, Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο (κο) -10,00%, Ελφίκο(κο) -8,89% και Τεχνικές Εκδόσεις -8,33%.
114 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 146,220 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Marfin Popular Bank με 8.729.883 τεμάχια, Alapis με 3.131.108, Εθνική με 2.949.481 και Eurobank με 2.641.219 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 40,299 εκατ. ευρώ, Marfin Popular Bank με 15,770, Εurobank με 14,510 και Alpha Bank με 9,050 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 73,698 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα