Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΣΥΔΝΕΫ
Αντιδράσεις για τη φαλαινοθηρία

Σύδνεϋ
Με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο απείλησε την Ιαπωνία ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, αν δεν σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς. Οι αυστηρές δηλώσεις έρχονται μάλιστα μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει το AFP, o K. Ρουντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συλλέξει οπτικό υλικό από την ετήσια επιχείρηση φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό το περασμένο φθινόπωρο.
Είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 7 ότι η Αυστραλία “θα συνεργαστεί με τους Ιάπωνες, ώστε να μειωθούν στο μηδέν, μέσω διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των φαλαινών που σκοτώνουν”.
“Αν αυτό αποτύχει -και το λέω αυτό απερίφραστα και ξεκάθαρα στην αποψινή εκπομπή- θα ξεκινήσουμε δικαστικές διαδικασίες πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρικής περιόδου τον Νοέμβριο του 2010” προειδοποίησε.
Το κυνήγι φαλαινών σε εμπορική κλίμακα απαγορεύεται από το 1986 με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» της απαγόρευσης που επιτρέπει τη “φονική έρευνα”, δηλαδή το κυνήγι των κητών για επιστημονικούς λόγους.
Στην πραγματικότητα όμως το κρέας των θηραμάτων καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Εκτός από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο και τους ακτιβιστές που τους παρενοχλούν με ταχύπλοα σκάφη.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αεροσκάφος έπεσε σε κτήριο
Όστιν
Δύο άτομα ανασύρθηκαν νεκρά μετά την πρόσκρουση μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους σε επταώροφο κτήριο που στεγάζει υπηρεσίες της αμερικανικής Εφορίας στο Όστιν του Τέξας προχθές.
Νεκρός είναι ο 53χρονος πιλότος του αεροσκάφους που το οδήγησε πάνω στο κτήριο εξαιτίας της οργής του για την αμερικανική Εφορία και ένας εργαζόμενος στην Εφορία, ο οποίος αγνοούνταν από προχθές. Οι Αρχές, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα των θυμάτων, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο 53χρονος πιλότος, πριν την πρόσκρουση του ιδιωτικού αεροσκάφους στο κτήριο της Εφορίας, είχε βάλει φωτιά στο σπίτι του, ενώ φέρεται να έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο και ένα αντικυβερνητικό κείμενο, το οποίο υπογράφει ως Τζο Στακ (1956 – 2010).
Στο κείμενό του αναφέρεται στους φόρους και στις κυβερνητικές λεηλασίες. «Δεν μπορώ να αντέξω», έγραψε.
Από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο κτήριο της Εφορίας τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άτομα, ενώ δύο εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 190 υπάλληλοι εργάζονται στο κτήριο.

ΣΤΟΝ ΝΙΓΗΡΑ
Στην εξουσία
ο στρατός
Νιαμέι
Κατέλαβαν την εξουσία τελικά προχθές το βράδυ οι στρατιωτικές δυνάμεις στον Νίγηρα και διέλυσαν την κυβέρνηση αφού απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας Μαμαντού Τάντζα, υποσχόμενοι να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία σύντομα.
Για ώρες επικρατούσε ασάφεια σχετικά με το τι έχει συμβεί, μέχρι που ο συνταγματάρχης Γκουκόγε Άμπντουλ Καρίμου, εκπρόσωπος των στρατιωτικών, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ενημερώσει τον λαό του Νίγηρα σχετικά με το πραξικόπημα.
“Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (CSRD) αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα της έκτης δημοκρατίας και να διαλύσει όλους τους θεσμούς”, τόνισε διαβάζοντας την ανακοίνωση έχοντας στο πλευρό του αρκετούς ένστολους.
“Ζητάμε από τον λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει ενωμένος, ακολουθώντας τα ιδανικά του CSRD, που θα μπορέσει να κάνει τον Νίγηρα παράδειγμα δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος Τάντζα αποφάσισε την περασμένη χρονιά, αγνοώντας το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο, να επεκτείνει τη θητεία του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα μιας ακόμα θητείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον Νίγηρα, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο παραγωγής ουρανίου.
Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) διάγραψε τον Νίγηρα μετά την απόφαση του Τάντζα να επεκτείνει την θητεία του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.
Πάντως, ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ καταδίκασε την κατάληψη εξουσίας δια της βίας στον Νίγηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΕ.

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
Εξηγήσεις από τη Βουλγαρία στη Μόσχα

Σόφια
H Boυλγαρία ενημέρωσε επισήμως χθες τη Ρωσία ότι δεν μετείχε σε καμία επίσημη συζήτηση με σκοπό τη βουλγαρική ένταξη στο αμερικανικό σχέδιο για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Βουλγαρικό επίσημο έγγραφο για το ζήτημα αυτό απευθύνεται στη Ρωσία ως απάντηση σε αίτημα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για εξηγήσεις.
Η Βουλγαρία “επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη αναφορά μέχρι τώρα με σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο βουλγαρικό έδαφος”. “Με δεδομένο ότι η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεχίζει να μετέχει απ ευθείας στην κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους του ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας περιλαμβανόμενου και αυτού που αφορά την αντιπυραυλική άμυνα” υπογραμμίζεται στο ντοκουμέντο του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η βουλγαρική πλευρά υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος απόκτησης πυρηνικού και πυραυλικού δυναμικού από ορισμένα κράτη αλλά και από τρομοκρατικά δίκτυα, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών για τη μη διάδοση των μέσων μαζικής καταστροφής, είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη συλλογική ασφάλεια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα