Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2020».
Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν ατομικά και ομαδικά τουρνουά γρήγορου σκακιού, καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Τις 43ες Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2020» διοργάνωσαν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας με την ευγενική χορηγία των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Dodekanisos Seaways.
Διευθυντής αγώνων ήταν για μία ακόμα χρονιά ο Δημήτρης Σκυριανόγλου, επικεφαλής διαιτητής και υπεύθυνος της ζωντανής μετάδοσης παρτίδων ο Μιχάλης Ρουκουνάκης, διαιτητές η Βέρα Αβραμίδου, η Τέρη Κοτσερώνη, ο Νίκος Καμπάνης, ο Βαγγέλης Βιδάλης και η Κατερίνα Κυριάκου.
Την Επιτροπή Ενστάσεων συγκρότησαν ο Νίκος Ορνιθόπουλος, η Ντάνα Ράιζνιτσε – Όζολα, ο Σπύρος Πέτσας, ο Χρήστος Μπανίκας και ο Αλμπέρτο Ντέιβιντ. Υπεύθυνοι Γραμματείας ήταν ο Νίκος Λιτσαρδής και η Αναστασία Τσαρνά.
Αναλυτικά σκορ, στατιστικά στοιχεία, παρτίδες, καθώς και άλλες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ikariachess.blogspot.com/
Νικητής για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε ο πολυπρωταθλητής Ελλάδας Βασίλης Κοτρωνιάς, τερματίζοντας μόνος πρώτος και αήττητος με 6,5 βαθμούς σε 7 παρτίδες. Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1.Βασίλης Κοτρωνιάς (Πειραϊκός 2510) 6,6β. 2.Ντέιβιντ Αλμπέρτο (Ιταλία 2526) 6β. 3.Γιάννης Νικολαίδης (Ερυθραία 2535) 5,5β. 4.Χρίστος Μπανίκας (Σκ. Επ. Ηρακλείου 2599) 5,5β. 5.Δημήτρης Λαδόπουλος (Ρόδος 2260) 5,5β. 6.Κώστας Γεωργίου (Πανελλήνιος 2228) 5β. 7.Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος (Καλλιθέα 2250) 5β. 8.Ανδρέας Χατζηελευθερίου (Φυσιολάτρης 2155) 5β. 9.Νίκος Ορνιθόπουλος (Φυσιολάτρης 1891) 5β. 10. Θανάσης Καραγιάννης (Σαλαμίνα 2169) 5β. 11.Στάθης Γαζής (ΦΟ Ν.Ηρακλ. Εποικ. 2136) 5β. 12.Μιχάλης Καραμίχος (Γαλαξίας 1701) 4,5β. 13.Αλέξανδρος Δάλας (Παράδεισος 1178) 4,5β. 14.Ντάνα Ρέιζνιτς-Οζόλα (Λετονία 2311) 4,5β. 15.Αλέξανδρος Σταθάτος (Ρόδος 1495) 4,5β. κ.α. Ο Λαδόπουλος, ως σκακιστής του Ιππότη Ρόδου, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Αιγαίου. Οι πρώτες σκακίστριες: 1) Ράιζνιτσε–Όζολα (Λετονία) 4,5, 2-5) Ίασμαν (Γαλλία), Τρουμούχη (Ρόδος – πρωταθλήτρια Αιγαίου), Γούργαρη (Ικαρία – δευτεραθλήτρια Αιγαίου), Γκούσκου-Σαγιά 4.
Οι πρώτοι ανά ηλικιακή κατηγορία: Δάλλας (20), Μπάρδης (18), Χατζηελευθερίου (16), Καραμίχος (14), Σταθάτος (12), Μερκουρόπουλος (10), Δεληγιάννης (8). Οι πρώτες νεάνιδες: Γούργαρη (20), Τρουμούχη (16), Ορφανάκη (12), Δεληγιάννη (10).
Οι πρώτοι νέοι του Αιγαίου: Πεντογέννης, Κωτσιόπουλος, Σταθάτος, Δελιέζος, Λ. Μπεκιράι. Οι πρώτες νεάνιδες του Αιγαίου: Γούργαρη, Τρουμούχη, Σ. Ελσεχέτα, Πισσαδάκη.
Στα αγόρια και τα κορίτσια που διακρίθηκαν απονεμήθηκαν μετάλλια, θα προσφερθούν διαδικτυακά μαθήματα από γκραν μετρ και δόθηκαν δεκάδες βιβλία, ευγενική προσφορά του Γιώργου Βλάσση, του Ηλία Μάστορα, του Βαγγέλη Βιδάλη και του Νίκου Καμπάνη.
Αγωνίστηκαν 73 σκακιστές και σκακίστριες από πέντε χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, ΗΠΑ). Εφαρμόστηκε με ακρίβεια το Αγωνιστικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα καθαριότητας και απολυμάνσεων. Οι παίκτες πειθάρχησαν στα υγειονομικά μέτρα και υπέμειναν επί ώρες την προστατευτική μάσκα.
Οι αγώνες έγιναν στο ευρύχωρο και πολύ καλά αεριζόμενο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου από τον Δήμο Ικαρίας και τον Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας με την ευγενική χορηγία των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Dodekanisos Seaways. Αναλυτικά σκορ, στατιστικά στοιχεία, παρτίδες, καθώς και άλλες πληροφορίες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ikariachess.blogspot.com/.
13ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας
Με 156 σκακιστές και σκακίστριες από 19 χώρες ξεκίνησε το 13ο διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας το οποίο διοργανώνει η ΣΑΧ με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός ανάλογα με τις συνθήκες μέσα στις οποίες διοργανώνεται και αυτό είναι αποτέλεσμα βέβαια της καλής παράδοσης του τουρνουά και των προσπαθειών των διοργανωτών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι 12 γκρανμετρ, μία γκρανμετρ γυναικών, 14 διεθνείς μετρ και 12 μετρ FIDE. Αξιοσημείωτο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν η ισοπαλία που απέσπασε ο Βασίλης Κουδούνης (1930) από τον γκρανμετρ Αντρέα Χέιμαν (Γερμανία 2633). Στον 2ο γύρο αξιοσημείωτα αποτελέσματα οι ισοπαλίες που απέσπασαν οι Αλέξανδρος Κουσκούτης (2260) και Κώστας Τσιάμης (2226) από τους Σεμπάστιαν Κρίστιανσεν (Νορβηγία 2612) και Λούκα Βαν Φόρεστ (Ολλανδία 2535) αντίστοιχα.
…μικρά μυστικά
-Πως οι σκακιστές ανεβάζουν το ΕΛΟ τους;
Υπάρχει ένας σύνθετος τύπος που καθορίζει πόσες μονάδες ΕΛΟ κερδίζεις ή χάνεις από ένα παιχνίδι. Αν αντιμετωπίσεις ένα σκακιστή που έχει το ίδιο ΕΛΟ με σένα και έρθεις ισοπαλία, το ΕΛΟ σου δεν αλλάζει. Αν τον κερδίσεις θα πάρεις περίπου 12 μονάδες ΕΛΟ και αυτός θα χάσει άλλες τόσες. Αν κερδίσεις ένα σκακιστή που έχει μεγαλύτερο ΕΛΟ από σένα, θα κερδίσεις περισσότερες μονάδες, ενώ αν χάσεις από ένα σκακιστή με λιγότερο ΕΛΟ από σένα, θα χάσεις περισσότερες από 12 μονάδες. Το σύστημα ΕΛΟ το ανακάλυψε ένας μαθηματικός, ο Αρπάντ Έλο που φρόντισε να δώσει στον τύπο αυτό το όνομά του που έγινε έτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο.
-Πως μπορούμε να κερδίσουμε μία χαμένη θέση;
Η γκράνμετρ Σοφία Πόλγκαρ απαντά στην ερώτηση αυτή.
«Λένε πως δεν μπορείς ποτέ να κερδίσεις ένα παιχνίδι αν παραιτηθείς από αυτό! Από την άλλη πάλι, αν η θέση σου είναι εντελώς χαμένη, δεν έχει νόημα να συνεχίσεις το παιχνίδι και να γίνεσαι αντιπαθητικός. Αν όμως υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες στη θέση που παίζεις, τότε πρέπει να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα που υπάρχει κρυμμένη στη θέση αυτή. Αυτό μπορεί να γίνει συνδυάζοντας στο παιχνίδι του στρατηγική, τακτικά κτυπήματα και ψυχολογία. Μερικές φορές πρέπει να μπλοκάρεις τη θέση σου για να την κρατήσεις σφικτή και να ξοδέψει χρόνο για να βρει τρόπο διάσπασης ο αντίπαλός σου. Άλλες φορές μπορεί να επιλέξεις μία κίνηση που δεν είναι σίγουρα η καλύτερη αλλά θα δημιουργήσει αναστάτωση στη σκακιέρα και θα δώσει ευκαιρία για τακτικά χτυπήματα. Αν μία τέτοια κίνηση μπορεί να κάνει τον αντίπαλό σου να νοιώσει άβολα, τότε μην διστάσεις να την κάνεις.»
-Είμαι σκακιστής που μου αρέσει το επιθετικό παιχνίδι. Όμως πάντα έχω πρόβλημα στο να βρω ένα καλό άνοιγμα που να μου ταιριάζει. Μπορείς να που προτείνεις ένα επιθετικό άνοιγμα να το παίζω με τα λευκά και τα μαύρα;
Ο γκρανμετρ Σοφία Πόλγκαρ μας λέει γι’ αυτό
«Είναι αλήθεια ότι ο αντίπαλός που επιθυμεί να αποφύγει το επιθετικό παιχνίδι και τις οξείες θέσεις αποτελεί πρόβλημα για ένα σκακιστή μέτριου επιπέδου που θέλει να παίξει επιθετικά. Στην πραγματικότητα όμως, αν κάποιος χτίζει μία στρατηγική θέση, όσο καλά και να το κάνει, δεν μπορεί να αποφύγει τις οξείες βαριάντες. Μπορεί μόνο να τις καθυστερήσει για λίγες κινήσεις. Η σικελική και με τα δύο χρώματα είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, καθώς και η Ινδική του Βασιλιά με τα μαύρα εναντίον του δ4. μπορείτε επίσης να μελετήσετε παρτίδες του Κασπάροβ, του Σίροβ ή της Τζούντιθ Πόλγκαρ για να διαπιστώσετε αν σας αρέσουν κάποια από τα ανοίγματα που παίζουν.»
***1.Ββ4 Αε6 2.Αγ4 1-0