Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Αθήνα
«H αντικειμενική αξία θα μπορούσε να είναι, τελικά, η βάση στην οποία στηρίζεται η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους», ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοινώνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα, το υπουργείο διαπιστώνει την αντιπροσωπευτικότητα και διαφορά, ανάμεσα στην τιμή ζώνης και στην αντικειμενική αξία.
“Νομίζουμε ότι έτσι θα φαίνεται πολύ περισσότερο η διαφοροποίηση, που υπάρχει στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην εκτός σχεδίου δόμηση και νομίζω ότι αυτό θα ήταν καλύτερο στοιχείο για τη νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε η υπουργός.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του σχεδίου νόμου -με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται η «ταυτότητα κτηρίου», ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους, τις μητροπολιτικές αναπλάσεις κλπ – η υπουργός διευκρίνισε ότι η αντικειμενική αξία ουσιαστικά εμπεριέχει την παλαιότητα του κτηρίου και είναι μια πολύ πιο αντιπροσωπευτική βάση, ιδιαίτερα στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η διαφορά στην τιμή ζώνης μπορεί να είναι πολύ χαμηλή και οι υπεραξίες να είναι εντελώς διαφορετικές.
Σχετικά με την αναδρομικότητα του νόμου, η υπουργός είπε ότι ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη των βουλευτών (μεταξύ αυτών και του Ελ. Αυγενάκη από τη ΝΔ), που έθεσαν το θέμα, δεδομένου – όπως είπε – ότι εκεί πρέπει να εμφανίζεται η συνέπεια του κράτους. «Δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση ότι από την ισχύ αυτού του νόμου ξεκινάμε. Θέλω να δω ποια θα είναι η αρχή εκκίνησης», ανέφερε. Εξήγησε δε, ότι «παίδεψε» ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του υπουργείου, ότι με τις διαφορετικές ημερομηνίες και σε έναν βαθμό και την αναστολή της προηγούμενης ρύθμισης, δημιουργήθηκαν πολλές μεταβατικές καταστάσεις για ανθρώπους που είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση.
«Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να είναι καμία ημερομηνία μετά την έναρξη της αναστολής για την προηγούμενη ρύθμιση, του κ. Σουφλιά», τόνισε η υπουργός και ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Δευτέρα, θα προτείνει ημερομηνία έναρξης του νόμου στην Επιτροπή.
Επίσης, η Τ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη -και αυτό θα αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή»- να προσμετρηθούν οι ημιυπαίθριοι στον συντελεστή δόμησης. «Από την άλλη θα ήταν η ύστατη λύση που θα μπορούσε να καταφύγει η πολιτεία, καθώς οι ημιϋπαίθριοι είναι ένα ωραίο αρχιτεκτονικό στοιχείο». Παρά ταύτα, διευκρίνισε, είναι ένα θέμα που προβληματίζει και προανήγγειλε ότι σύντομα θα φέρει πρόταση.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Ελ. Αυγενάκης, έκανε λόγο για «επικοινωνιακό κακέκτυπο μια λυσιτελούς ρύθμισης του υπουργείου». Τόνισε, πάντως, ότι συζητείται αυτή τη στιγμή ένας νόμος απέναντι στον οποίο η ΝΔ διάκειται θετικά, διότι το θέμα των αυθαιρεσιών πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Π. Μαρκάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ζητεί την απόσυρσή του επισημαίνοντας ότι κινείται στη λογική της ρύθμισης Σουφλιά και πάντως δεν έχει καμία σχέση με την παρέμβαση Τρίτση με την οποία θέλει να συγκριθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα