Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΡΟΔΩΠΟY ΚΙΣΑΜΟΥ:

Ρεπορτάζ:
Γιάννης H. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr
ghk@otenet.gr

Κόντρα με τις αντιξοότητες που πλήττουν την ύπαιθρο, τα Ροδωπού κατάφεραν να έχουν νέες οικογένειες, πολλά παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο, μα και ποδοσφαιρική ομάδα για τους έφηβους και τους μεγάλους του χωριού. Είναι κτισμένο επί του ακρωτηρίου Σπάθα, στη χερσόνησο Ροδωπού της πρώην επαρχίας Κισάμου και αποτελούσε μέχρι το 1997 έδρα Κοινότητας.
Εκτοτε, τα Ροδωπού μαζί με άλλα σαράντα εννιά χωριά της πρώην επαρχίας Κισάμου από δέκα επτά Κοινότητες ανήκουν στη δημοτική περιφέρεια του νεοσύστατου Δήμου Κολυμπαρίου, ο οποίος αφού λειτούργησε για 13 χρόνια, καταργείται με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας που θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο.
“Κι ενώ στο χωριό, όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες κάνουμε τ? αδύνατα δυνατά να κρατηθούμε στον τόπο που γεννηθήκαμε ή που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, η δυσάρεστη είδηση να επιλέξουν την περιοχή μας ως πεδίο βολής, μας έχει αναστατώσει και προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμόδιους ν? ακυρώσουν την απόφαση, ώστε να μην καταστρέψουν έναν τόπο ιστορικό και σήμερα κυρίως αγροτοκτηνοτροφικό που ζούμε τόσες οικογένειες”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων κ. Ευστράτιος Γεωργακάκης, γέννημα θρέμμα στο Ροδωπού, επισημαίνοντας, ακόμα, τα εξής: ” Στην περιοχή μας βόσκουν ελεύθερα τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες αιγοπρόβατα και είναι ιδιαίτερα φημισμένη στην αγορά η ποιότητα του Ροδωπιανού κρέατος, όπως άλλωστε είναι και του αγνού θυμαρίσιου μελιού μας. Παράγουμε επίσης εκλεκτής ποιότητας σταφύλια και τόνους ελαιόλαδο. Δουλεύουμε από την αυγή μέχρι το βράδι για να μπορέσουμε να κρατηθούμε στο χωριό με αυτές τις χαμηλές τιμές που πωλούνται τα προϊόντα μας, ενώ οι αυξήσεις στα λιπάσματα και στα καύσιμα? καλπάζουν συνεχώς. Βοήθεια θέλουμε από το κράτος και δεν την έχουμε, μ? εξαίρεση κάποιες μικρές περιόδους στο μακρινό παρελθόν που νιώσαμε να έχουμε χρήματα στην τσέπη, τίποτα άλλο μέχρι τώρα. Να μας συνδράμουν ώστε ν? αποκτήσουμε υποδομές αγροτικού τουριστικού ενδιαφέροντος Ν? αποκτήσουμε σωστή οδική πρόσβαση τόσο προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Γκιώνα όσο και προς την αρχαία πόλη Δίκτυνα. Είμαστε ένα χωριό αγαπημένο με άξιους νοικοκύρηδες ανθρώπους, που λειτουργεί νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, έχουμε ποδοσφαιρική ομάδα που σημαίνει πολλά, δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο κι? όμως, μας αγνοούν. Από το Ροδωπού καταγόταν και ο αείμνηστος πολιτικός Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, υπουργός επί Ενώσεως Κέντρου με σημαντική προσφορά στο νομό και ολόκληρη τη χώρα. Το χωριό μας βέβαια ανέδειξε και πολλούς άλλους, μεγάλες προσωπικότητες σε όλους τους χώρους γεγονός που μας κάνει να είμαστε περήφανοι”.
Για τη συνταξιούχο δασκάλα κα Σοφία Ροσμαράκη που δίδαξε πολλά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, όλοι είχαν να πουν καλά λόγια. Στα ερωτήματα μας λοιπόν, για το πως μπορεί να ονομάσθηκε έτσι το χωριό και αν είναι ευχαριστημένη από την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών της, με περισσή ευγένεια και καλοσύνη, μας απάντησε τα εξής: “Ακούγονται διάφορα για την ονομασία, αλλά δύο εκδοχές επικράτησαν που μπορεί να ονομάστηκε Ροδωπός αυτό το χωριό. Η μία λέει. Επειδή είναι κτισμένο σε κάποιο υψόμετρο, οι άνθρωποι του ήταν υγιείς, ροδοκόκκινοι και η άλλη, από την έλλειψη νερού, αιτία που έκανε το χωριό να μην έχει λουλούδια και ρόδα. Λέγανε λοιπόν, ρόδο, πού; ρόδο πού;
Στα χρόνια που δίδαξα, παρά τις δυσκολίες της εποχής, τα παιδιά είχαν θέληση για να μάθουν και γινόταν αξιόλογη δουλειά μέσα στο σχολείο. Οι συνάδελφοι κι εγώ δουλεύαμε με υπευθυνότητα και γι? αυτό είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πολλά παιδιά από τους μαθητές μου έχουν καταξιωθεί καταλαμβάνοντας διάφορες θέσεις στην κοινωνία?”
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Κολυμπαρίου κ. Αθανάσιος Παπαδάκης τόνισε: “Είμαστε από τα μόνα ορεινά χωριά της επαρχίας που έχουμε νεολαία την οποία θέλουμε να κρατήσουμε για να έχει και μέλλον ο τόπος αυτός?”
“Πενήντα πέντε χρόνια ήμουν επαγγελματίας τσαγκάρης” τονίζει ο κ. Δημήτριος Περουλάκης και είχα πολύ δουλειά την οποία έβγαζα πέρα με τη βοήθεια δύο και τριών, πολλές φορές, βοηθών. Εδώ ήταν μια μικρή πολιτεία. Στο δημοτικό σχολείο πηγαίναμε 120 παιδιά με δύο δασκάλους εκείνη την περίοδο. Έχουμε και σήμερα πολλά παιδιά στο Σχολείο μας αλλά καμία σχέση με τον παλιό αριθμό. Πρέπει να επιβιώσουμε όμως και δεν μπορούμε αφού τα προϊόντα μας δεν έχουν καλές τιμές?”
Για τη γενέτειρά της μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Νομού Χανίων κα Ιωάννα Μελάκη, λέγοντας: “Είναι το χωριό μου, εδώ γεννήθηκα και από αυτό αντλώ δύναμη, είναι το λιμάνι μου. Είναι ένα πανέμορφο μέρος με ανθρώπους που κρατούν την παράδοση και τον αλληλοσεβασμό. Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια να έχει το χωριό μας εκτός από τα παραδοσιακά καταστήματα, ραφεία, κουρεία, πεταλωτήρια, σαγματοποιεία, τσαγκάρικα, και εμπορικό κατάστημα όπως και αρτοποιείο παρά του ότι ζυμώνανε τότε οι μανάδες μας. Έχει πολλά ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά στοιχεία το χωριό και η περιοχή χρειάζεται υποστήριξη και ανάδειξη?”
Ο επίτροπος της ενορίας κ. Δημήτριος Μελάκης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επισημαίνει: “Ο ναός είναι 125 ετών, κτίστηκε το 1885 και είμαστε στη φάση της ανακαίνισης του. Στο προαύλιο υπάρχει μια αρχαία κολώνα που χρησιμοποιούσαν εκείνα τα χρόνια αναγράφοντας πάνω της στα λατινικά τις αποστάσεις για τις αρχαίες πόλεις”.
Ο υπερήλικας κ. Ιωάννης Αρχάκης, γνώστης της ιστορίας, δήλωσε, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής: “Είμαι 94 χρονών, υγιέστατος, περπατώ χωρίς μπαστούνι και διαβάζω χωρίς γυαλιά. Το χωριό μας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας από το 1204 μέχρι και το 1669 είχε εξελιχτεί σε μεγάλο κοινωνικοοικονομικό κέντρο, ήταν ότι καλύτερο για τα χρόνια εκείνα το Ροδωπού. Το 1251 οι Ροδωπιανοί άρχισαν την επανάσταση κατά των Ενετών και εδώ ήταν ένα από τα επαναστατικά κέντρα κατά των κατακτητών. Αλλά και στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 Ροδωπιανοί οργάνωσαν την πρώτη αντάρτικη ομάδα. Έχουμε ισχυρές ιστορικές καταβολές και γι? αυτό δεν θα αφήσουμε το χωριό μας να το ρημάξουν?”
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν όσοι ρωτήθηκαν κάνοντας έκκληση στην πολιτεία να ενδιαφερθεί για την αγροτιά, το χωριό τους και την περιοχή προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει για να γίνει πεδίο βολής?

Δήλωση δημάρχου Κολυμπαρίου

Από τα Ροδωπού κατάγεται ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο οποίος σε δήλωσή του στα “Χ.Ν.” αναφέρει: “Την επίσκεψη των «Χ.Ν.» στο χωριό μου, το Ροδωπού την πληροφορήθηκα καθυστερημένα και γι? αυτό δεν μπόρεσα να έλθω, αλλά θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα, όπως και εσάς για την ουσιαστική σας συμβολή στα πολιτιστικά και ειδησεογραφικά δρώμενα του νομού. Το Ροδωπιανό Ακρωτήρι ή χερσόνησος Ροδωπού, σε όλους γνωστό, είναι ένας τόπος γεμάτος μνημεία μέγιστης αξίας Η αρχαία Δίκτυνα το Ιερό της Δικτύνης Αρτέμιδος είναι ένα από τα επτά Ιερά της χώρας μας, ήταν η Δήλος, ήταν η Ακρόπολις ήτανε οι Δελφοί κ.λπ. Αποτελούν λοιπόν τεράστια σημασία γι? αυτό και υπάρχουν καλντερίμια αμαξωτού δρόμου τεσσάρων μέτρων που περνούσαν άμαξες πηγαίνοντας από την αρχαία Δίκτυνα μέχρι την Πολυρρήνια. Τέτοια σημασία έχει αυτό το Ιερό. Μετά από την αρχαιότητα κτίστηκαν πάνω στο Ακρωτήρι μια σειρά περίλαμπρων ναών πολύ μεγάλης αξίας, αγιογραφημένοι από μεγάλους καλλιτέχνες αγιογράφους εκείνης της περιόδου, Γι? αυτό και η αρχαιολογία δεν επιτρέπει να γίνονται δραστηριότητες οι οποίες ενοχλούνε. Έτσι λοιπόν, δεν επετράπη να γίνει το πεδίο βολής της Αεροπορίας, δεν επετράπη να γίνουν λατομεία. Η περιοχή μας είναι ένα ησυχαστήριο και ένα πάρκο αρχαιολογικό. Δεν πρέπει να ανησυχούνε οι κάτοικοι?”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα