Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο μικρός συγγραφέας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ*

Την Παρασκευή 7 Μάη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του συναδέλφου και φίλου Παναγιώτη Μαυρομάτη (Νότης Ρόμας) «Ο μικρός συγγραφέας». Ένας μικρός ήρωας, φίλος και σύμβουλος των παιδιών για να αγαπήσουν το γράψιμο και τη λογοτεχνία. Το βιβλίο αυτό, μαζί με άλλα, έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στις πνευματικές και ψυχικές ανάγκες των μικρών μαθητών, όταν αυτές εκφράζονται μέσα από τον πλούτο που παρέχει η δημιουργική και συναισθηματική χρήση της γλώσσας.
Η αλήθεια είναι ότι για να γράψουν τα παιδιά σωστά και όμορφα, πρέπει πρώτα να σκεφτούν βαθιά και όχι επιφανειακά. Πρέπει να έχουν διάθεση και πνεύμα εξερεύνησης κι ανακάλυψης, όχι απλά παράδοσης γραπτού σε κάποιον που το ζήτησε. Πρέπει να καταλάβουν την αξία του γραπτού λόγου, έτσι όπως αναφέρει ο συγγραφέας «το γράψιμο ξαλαφρώνει το μυαλό, βγάζει στο φως τους θησαυρούς που κρύβει η γλώσσα, ζωντανεύει τη φαντασία και κάνει πολλούς άλλους να σκέφτονται…». Και το πιο σπουδαίο. Τα γραπτά μένουν και θυμίζουν… Θα πρέπει μια μεγάλη ανάγκη και ένα έντονο συναίσθημα να ριζώσουν μέσα τους και, δε χρειάζονται τίποτα άλλο αλλά ένα χαρτί και ένα μολύβι… Δίπλα τους, πέρα από αυτό το βιβλίο θα πρέπει να είναι ο γονιός και ο/η δάσκαλος-α τους, που θα το βρει ευχάριστο να κάνει ένα όμορφο περίπατο μαζί τους στον κόσμο των ιδεών.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν οι τρόποι έμπνευσης και στο δεύτερο μέρος συμβουλές για τους τρόπους και τα υλικά που έχει υπόψη του ένας συγγραφέας όταν γράφει. Χωρίς συνταγές, χωρίς να αναφέρονται τα είδη γραπτού λόγου, αλλά με στόχο την αγάπη και τα κίνητρα που πρέπει να έχει το παιδί γι? αυτό που πρόκειται να κάνει.
Κάθε παιδί που διαβάζει αυτό το βιβλίο, που του μιλάει στη “γλώσσα” του, θα βρει “κάτι” το δικό του εκεί για να θέλει να κάνει αυτό το ταξίδι. Αλλά και κάθε δάσκαλος μπορεί να βρει ενδιαφέρον τόσο στο βιβλίο όσο και στο cd που το συνοδεύει – ένα ηλεκτρονικό “τετράδιο” για να μπορούν να αναλύουν τα κείμενα που διαβάζουν με ένα ασυνήθιστο και αλλιώτικο τρόπο. Βλέπετε, έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή της μάθησης μέσα από τον υπολογιστή. Ας είναι καλοδεχούμενη, αν πραγματικά κάνει τα παιδιά να σκέπτονται πιο σωστά και να είναι πιο εργατικά και υπεύθυνα.
Ένα άλλο στοιχείο που κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον είναι η εναλλαγή των έγχρωμων εικόνων και των σκίτσων που παρουσιάζουν δύο τύπους παιδιών, το παλιό και το σύγχρονο, αλλά και τα δύο να εκφράζουν τη ροή της φαντασίας του συγγραφέα και τις διαχρονικές ανάγκες των παιδιών.
Το βιβλίο έγινε ακόμη πιο αγαπητό κι ενδιαφέρον, μέσα από τα λόγια του εκδότη Σάκη Χριστόπουλου (εκδόσεις «Κύκλος») και τις όψεις του που παρουσιάστηκαν με επιμέλεια από τους ομιλητές Βασίλη Χαρωνίτη και Στέλλα Αγιασμενάκη. Να προσθέσουμε εδώ ότι το περιεχόμενο του CD «Ταξίδι στη χώρα των Ιδεών» υπάρχει και σε ιστοσελίδα στην οποία ο συγγραφέας, μαζί με την παραγωγό εταιρεία Multimedia Systems Center, θα προσθέτουν υλικό χρήσιμο για τα παιδιά με σκοπό να σκέφτονται και να μαθαίνουν καλύτερα.
Μπορούν άραγε παιδιά χωρίς κλίση και ταλέντο να γράψουν όμορφα; Η εμπειρία μας στα σχολεία μάλλον μας απαντά αρνητικά. Όμως το βιβλίο απαντά θετικά σε αυτό το ερώτημα και προτείνει τρόπους δράσης. Αρκεί τα παιδιά να διαβάζουν πολλά βιβλία για να πάρουν ιδέες; Ο “μικρός συγγραφέας” σίγουρα έχει διαβάσει πολλά, αλλά δεν είναι αυτό το μυστικό του, υπάρχουν και πολλά άλλα.

*Δ/ντής Δημ. Σχ. Γεωργιούπολης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα