Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Λευκωσία
Στην Κύπρο έφτασε χθες ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του, η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στη σκάλα του αεροσκάφους, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, ανέμεναν και υποδέχθηκαν τον Πάπα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση. Εξάλλου, στρατιωτικό άγημα και φιλαρμονική της αστυνομίας απέδωσαν τιμές και ανακρούστηκαν ο εθνικός ύμνος και ο ύμνος του Βατικανού.
Ακολούθως, ο Πάπας συνοδευόμενος από το προεδρικό ζεύγος της Κύπρου εισήλθε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, όπου έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και κατευθύνθηκε αμέσως προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, με τους οποίους αντάλλαξε θερμό αδελφικό ασπασμό.
Καλωσορίζοντας τον Πάπα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως «η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της».
Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος ευλόγησε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς, απαντώντας στην προσφώνηση του Κύπριου Προέδρου, τόνισε ότι η Κύπρος από την αρχαιότητα αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Υπογράμμισε δε, ότι μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη οικονομικά και πολιτικά.
Στη συνέχεια ο Ποντίφικας μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας. Στον χώρο αυτό σώζεται μια στήλη, στην οποία η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».
Ο Πάπας προσευχήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από τη Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς. Στη συνέχεια, στον αρχαιολογικό χώρο τελέστηκε «Οικουμενική Ιερουργία», στην οποία χορός ιεροψαλτών έψαλε τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε και χορωδία Καθολικών.
Την τελετή παρακολούθησαν κυρίως Καθολικοί της Κύπρου και τουρίστες. Ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας επέδωσε αναμνηστικό δώρο, που προβάλλει τόσο την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάφου όσο και τη σύνδεση της πόλης με το Χριστιανισμό και τον Απόστολο Παύλο.
Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, ο Πάπας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Λευκωσία και κατέλυσε στη Μονή Φραγκισκανών επί της «νεκρής ζώνης», όπου είναι η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Κυπριακή Αστυνομία και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ κατά διαστήματα η παρακολούθηση για την ασφάλεια του Ποντίφικα γίνεται και από αέρος με ελικόπτερο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα