Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ “ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

Άγκυρα
Υψηλούς τόνους συνεχίζει να διατηρεί η Τουρκία στη διένεξη με το Ισραήλ με αφορμή την επίθεση κατά του “Στόλου της Ελευθερίας”, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι πολίτες, που κηδεύτηκαν χθες στη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Μπουλέντ Αρίντς, η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση αλλά τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν θα μείνει απαθής απέναντι στο πρωτοφανές αυτό επεισόδιο.
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες προχωρούν στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ
Οι σοροί των εννέα Τούρκων, κηδεύτηκαν με διαδηλώσεις, ενώ «Δίκη και καταδίκη» ήταν ο τίτλος που επικράτησε στα τουρκικά πρωτοσέλιδα καθώς η εισαγγελία ανοίγει φάκελο ποινικής δίωξης όπως ζήτησε η οικογένεια του 19χρονου φοιτητή με αμερικανικό διαβατήριο.
Βάσει ιατροδικαστικής εξέτασης, ο νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος, κατά το ισραηλινό ρεσάλτο, αποκάλυψη που συγκλονίζει την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα.
Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν. Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται ωστόσο άδεια του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί αφορά στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους.
Περίπου 10.000 άνθρωποι αποδοκίμασαν το Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χαμάς, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα τεράστιο πανό σε πλατεία της τουρκικής μεγαλούπολης έγραφε “κλείστε τη σιωνιστική πρεσβεία”.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΡΗΞΗ
Η βαρβαρότητα, η πειρατεία και η καταπίεση του Ισραήλ δεν επιτρέπει παρά υποβάθμιση στο «χαμηλότερο επίπεδο» πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς.
Ο Αρίντς τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η Τουρκία “επανεκτιμά τις συμφωνίες με το Ισραήλ” και τόνισε ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.
“Η Τουρκία δεν συγχωρεί την επίθεση στα διεθνή ύδατα. Η επιδρομή δεν θα ξεχαστεί, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να καλυφθεί”, είπε προχθές κατά την περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος.
Περιφερειακή απειλή για την ειρήνη αποκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός το Ισραήλ, ενώ συντονισμένος ήταν και ο Ιρανός πρόεδρος που εξαπέλυσε προειδοποιήσεις και απειλές κατά των Ισραηλινών.
“Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισραηλινή ωμότητα”, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε ότι “το Ισραήλ αναδεικνύεται ως περιφερειακή απειλή για την ειρήνη με την πολιτική της τρομοκράτησης της περιοχής που ασκεί”.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως “η Χαμάς έχει αντάρτες που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Κέρδισε μία εκλογή”. “Εχω πει στους αμερικανούς υπεύθυνους ότι δεν θεωρώ την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και το ίδιο πιστεύω και σήμερα. Υπερασπίζονται τα εδάφη τους”, πρόσθεσε ο Ερντογάν στο Ικόνιο.
Η σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της επιδρομής τίθεται συχνά ως ένας από τους όρους για τη μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχθεί ως υποκατάστατο της ανάγκης της διεθνούς διερεύνησης του επεισοδίου, τη διερεύνηση από τις ισραηλινές αρχές.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός μεσολαβητής για τη Μέση Ανατολή Τζωρτζ Μίτσελ μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ ακολουθώντας την οδηγία Ομπάμα ότι η τραγωδία με τους 19 νεκρούς πρέπει να γίνει αφορμή επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΟΙΟ
Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Γάζα το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που έχει ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση και επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης, το πλοίο συνέχιζε χθες κανονικά το ταξίδι του. Νωρίτερα οι οργανωτές του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα που αναχαιτίσθηκε από το Ισραήλ και στον οποίο επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει το Rachel Corrie, είχαν ανακοινώσει πως έχασαν την επικοινωνία με το πλοίο.
“Το Rachel Corrie συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα”, ανακοίνωσε η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με τους επιβάτες το πρωί.
“Η Τζένι Γκρέιχαμ, μια επιβάτισσα του πλοίου, δήλωσε το πρωί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: ‘Βρισκόμαστε περίπου 150 μίλια από τη Γάζα, προχωρούμε γρήγορα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στη Γάζα το πρωί του Σαββάτου”, αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Στη Γάζα, η λαϊκή επιτροπή υποδοχής του πλοίου ανακοίνωσε επίσης πως ελπίζει ότι το Rachel Corrie θα φτάσει σήμερα, αν δεν αναχαιτιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η εκπρόσωπος του Free Gaza Οντρεϊ Μπομς ανέφερε νωρίτερα ότι το Rachel Corrie θα κατευθυνθεί σε ένα λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν περισσότερες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, προκειμένου να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών.
Το πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, και με το οποίο ταξιδεύουν 15 ιρλανδοί και μαλαισιανοί ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν – Μαγκουάιρ και ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, μεταφέρει 1.000 τόνους βοήθειας, σύμφωνα με τους οργανωτές. 
Προχθές το απόγευμα, το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στόλου της Ελευθερίας την περασμένη Δευτέρα. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα