Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κατώτερη των προσδοκιών είναι, μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της κίνησης τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς παρατηρούνται αποκλίσεις μεγαλύτερες των αναμενομένων. Εκτιμάται, δε, ότι ακόμα και αν η Ελλάδα προσεγγίσει τον περσινό αριθμό σε αφίξεις, σίγουρα ο τριτογενής τομέας θα υπολείπεται κατά πολύ σε έσοδα.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Νίκος Αγγελόπουλος και ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής εκδήλωσης του ΣΕΤΕ στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων στα Ραπανιανά Χανίων.
Ο κ. Αγγελόπουλος επεσήμανε ότι «η φετινή τουριστική περίοδος χαρακτηρίζεται και επηρεάζεται από την πρωτοφανή αρνητική διεθνή δημοσιότητα που δόθηκε συνολικά για τη χώρα μας, από τις πέρα κάθε λογικής ενέργειες κομματικών και συνδικαλιστικών μειοψηφιών που βλάπτουν τη χώρα μας και την κοινωνία μας και από μια πρωτοφανή αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού να αποδείξουν ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα που αξίζει να επισκεφθεί κάθε πολίτης του κόσμου».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρείται μια αναστροφή του κλίματος, πλην των περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό, όπως είπε, έχουν βοηθήσει τόσο το γεγονός ότι οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές, όσο και η απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να μην κλείσουν τα αεροδρόμια της χώρας (παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα των συχνών απεργιακών κινητοποιήσεων στην ακτοπλοΐα). Ο κ. Αγγελόπουλος εκτίμησε ότι εάν η καλύτερη πορεία των κρατήσεων των τελευταίων ημερών διατηρηθεί και πιθανόν επιταχυνθεί, το χαμένο έδαφος μπορεί, εν μέρει, να ανακτηθεί. Θεωρείται πάντως αδύνατο να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες φέτος. Εξυπακούεται ότι και τα έσοδα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα καταγράψουν πτώση που “ευχής έργον” θα ήταν να συγκρατηθεί σε μονοψήφιο νούμερο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Αναφερόμενοι στην πορεία των κρατήσεων τα στελέχη του ΣΕΤΕ, υπογράμμισαν ότι ήταν αναμενόμενο ότι μετά τα επεισόδια στην Αθήνα θα ακολουθούσαν ακυρώσεις. Η καταγραφή τους ήταν αναγκαία για την ενημέρωση των επιχειρήσεων και της πολιτικής ηγεσίας. Η αναφορά, όμως, σε ποσοστά και προβλέψεις για την όποια μείωση και η συνεχής αναπαραγωγή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης κάθε άλλο παρά χρήσιμες είναι για τον τουρισμό.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο κ. Αγγελόπουλος και ο κ. Ανδρεάδης ανέφεραν τα εξής:
? Ναι, υπήρξαν ακυρώσεις. Το πόσες ακριβώς δεν έχει σημασία διότι κάθε χαμένος πελάτης είναι σημαντικός.
? Το ζητούμενο δεν είναι η λεπτομερής καταμέτρηση των ακυρώσεων αλλά η προσπάθεια προσέλκυσης νέων τουριστών.
? Με τη Γερμανία, προφανώς, υπάρχει ένα πρόβλημα «χημείας», αλλά γίνονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την αναστροφή του κλίματος.
? Η Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ. πάνε καλά και θα μπορούσαν καλύτερα αν βελτιωθεί – επιταχυνθεί η χορήγηση visa και αν εφαρμοσθεί η εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό μείωση του κόστους χορήγησης.
? Η εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ θα μας επηρεάσει θετικά.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟ 2010
Τα στελέχη του ΣΕΤΕ επεσήμαναν «την ανάγκη -φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά- να υπάρξει διαφάνεια τιμών. Μια τιμή, ίδια τιμή για όλους, για την ίδια υπηρεσία στην ίδια περίοδο. Και πάνω απ? όλα, value for money», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείται από μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας παρατήρησαν τα εξής ότι «έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος τιμών με εκπτώσεις που φθάνουν σε υψηλά επίπεδα. Περιοχές της χώρας πλειοδοτούν έναντι άλλων σε διαφημιζόμενες τιμές ανά ημέρα, συγκρίνοντας ετερόκλητα και μη συγκρίσιμα τουριστικά προϊόντα».
Και πρόσθεσαν: «Τέτοιες γενικευμένες πρακτικές, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στην αύξηση της ζήτησης. Ενώ προσφορές που συνοδεύονται με έξτρα παροχές, μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, η κατάρρευση των τιμών αποτρέπει τον υποψήφιο καλό επισκέπτη (γιατί τον προδιαθέτει αρνητικά επί των προσφερόμενων υπηρεσιών) και οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση του συνολικού επιπέδου των τιμών και υπηρεσιών αλλά ταυτόχρονα και ραγδαία μείωση της βιωσιμότητας των Ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟ 2011
Σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για το 2011, τα στελέχη του ΣΕΤΕ υπογράμμισαν ότι «έχουμε μια μερική αντιστροφή των δεδομένων: Το ευρώ έχει υποτιμηθεί άνω του 15% (στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών) έναντι του δολαρίου κάνοντας την χώρα μας αλλά και τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης πιο ανταγωνιστικές έναντι των δολαριακών προορισμών κατά το αντίστοιχο ποσοστό, ενώ η Τουρκία και Αίγυπτος μετά την εξαιρετική επίδοση κατά τη φετινή σαιζόν, εκτιμάται ότι, θα αυξήσουν σημαντικά τις τιμές. Οι δυο αυτοί παράγοντες αναμένεται να αναστρέψουν μερικά το κλίμα και η Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα, να δει σημαντική ανάκαμψη στην τουριστική της ζήτηση. Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση δεν δικαιολογείται, η υπογραφή συμβολαίων σε τιμές χαμηλότερες ή ίδιες με φέτος. Κατ? ελάχιστον πρέπει να ζητείται αύξηση 5%, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Η υπογραφή συμβολαίων είναι καλό να ξεκινήσει όσο αργότερα γίνεται, ώστε να έχει διαμορφωθεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια η φετινή ζήτηση».

Περί άρσης του καμποτάζ

“Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θεωρείται προβληματικός προορισμός για την κρουαζιέρα με δεδομένο ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για την άρση του καμποτάζ, περιέχει μια σειρά απωθητικών όρων και προϋποθέσεων για επενδύσεις στον κλάδο της κρουαζιέρας”, επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΕΤΕ.
Και προσθέτει: «Οι Έλληνες ναυτικοί έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι μεγαλουργούν σε όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Κατά συνέπεια, κάθε προσπάθεια επιβολής όρων και προϋποθέσεων που στην ουσία συνιστούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες σε καμία περίπτωση δεν θα καταφέρει να προσελκύσει νέα κρουαζιερόπλοια. Οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων πρέπει να είναι ελεύθερες να χαράσσουν και να υλοποιούν την εμπορική τους πολιτική, από τη στιγμή που τηρούν όλες τις διεθνώς αποδεκτές συμβάσεις αξιοπλοΐας ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα, η υποχρέωση απασχόλησης απροσδιόριστου αριθμού ελλήνων ναυτικών με μια ασαφή διατύπωση παραπέμπει σχεδόν σε απαίτηση και ανοίγει παράθυρα για κατά περίπτωση συναλλαγές. Ως προς τις πενταετείς συμβάσεις, αυτές αν δεν είναι προαιρετικές και δεν συνοδεύονται με σημαντικά κίνητρα, δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα και θα λειτουργήσουν απωθητικά. Η Ελλάδα προσφέρει πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την κρουαζιέρα και δεν έχει ανάγκη κανενός είδους προστατευτισμό. Ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την πλήρη και άνευ όρων άρση του cabotage και η αγορά μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, αναμένει την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα