Αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης, παρά την επώδυνη ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Παράλληλα, κατακεραυνώνουν όσους προβλέπουν ντόμινο κατάρρευσης στην Eυρωζώνη λόγω της κρίσης του χρέους.
Η Ελλάδα και η Ισπανία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με τα δημοσιονομικά τους προγράμματα και η ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει στο σωστό δρόμο αν αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα δημοσιονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στο ευρώ δεν έχουν στόχο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο σύνολό του, αλλά το δημόσιο χρέος ορισμένων εκ των χωρών μελών του. Πιο αναλυτικά:
Σωστά δρομολογημένη
η εκτέλεση
του προϋπολογισμού
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Institute Of International Finance στη Βιέννη, όπου ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε ακόμα ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως το πακέτο βοηθείας της ΕΕ για τη στήριξη του ευρώ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη αν και είναι περίπλοκη δεν είναι αναποτελεσματική, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κανένα πρόγραμμα διάσωσης δεν απερρίφθη από κάποιο Κοινοβούλιο.
“Έχουμε μια οικονομική ανάκαμψη σε εξέλιξη, αν και είναι ακόμη μικρή και σταδιακή. Το θετικό είναι η ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, έχουμε αβεβαιότητες αναφορικά με την χρηματοοικονομική σταθερότητα” είπε ο Όλι Ρεν χθες από το Ελσίνκι.
“Με τον όρο ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρηματοοικονομική σταθερότητα, μπορούμε να αποφύγουμε τον εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης: “Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας. Θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου”.
“Παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά, όχι μια επίθεση στο ευρώ, αλλά μια επίθεση στο δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης” σημείωσε από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.
“Αυτό είναι εντελώς καινούργιο, καθώς για πρώτη φορά, οι αγορές άρχισαν να ξεχωρίζουν τις διαφορετικές καταστάσεις των κρατών – μελών αυτής της νομισματικής ένωσης. Γι? αυτό το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τεράστια αποφασιστικότητα” πρόσθεσε.
“Παραδόξως, οι αγορές μας στέλνουν το πιο ενδιαφέρον μήνυμα: Θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα” σημείωσε.
Ο Μπαρόζο υπογράμμισε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί “κατ? αρχήν ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” και ότι η κρίση χρέους απαιτεί από τους ευρωπαίους ηγέτες “μια πιο σημαντική προσπάθεια, καθώς οι αποφάσεις είναι δύσκολες και δεν είναι προφανείς”.