Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ

Άφθονο γέλιο αλλά και μαθήματα ανθρωπιάς προσέφερε προχθές το βράδυ η θεατρική ομάδα των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων. Οι καθηγητές παρουσίασαν στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων τη γνωστή, καυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται ψεύτης”, ενώ πρόσφεραν τα έσοδα των παραστάσεών τους για τις ανάγκες του Συλλόγου “Ορίζοντας”, ο οποίος στηρίζει παιδιά και ενηλίκους της πόλης μας με νεοπλασματικές παθήσεις.
Η ανταπόκριση του κόσμου, που κατέκλυσε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη την αίθουσα του Ωδείου, ήταν συγκλονιστική.
Μικροί και μεγάλοι γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που στάθηκαν στον διάδρομο για να παρακολουθήσουν το έργο.
Το κοινό γέλασε και χειροκρότησε θερμά, ανταποδίδοντας στους καθηγητές – ηθοποιούς την απόλαυση που του προσέφεραν, μέσα από τους σπαρταριστούς και ιδιαίτερα επίκαιρους διαλόγους του Δημήτρη Ψαθά.
Οι καθηγητές, που προετοίμαζαν την παράσταση από τον περασμένο Οκτώβριο υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Άννας Σαράντου, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή.
“Δουλεύουμε από τον Οκτώβριο ξεκινώντας σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς, ενώ μετά από τα Χριστούγεννα και όσο πλησίαζε η παράσταση έγιναν οι ρυθμοί πιο έντονοι”, σημείωσε σχετικά η κα Σαράντου υπογραμμίζοντας ότι το κλίμα στην ομάδα κατά την προετοιμασία ήταν πάρα πολύ ζεστό: “Οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναέρθει σε επαφή με το θέατρο και δεν ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν. Στηρίχθηκαν όμως από την ομάδα και τους βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαν ένα στόχο και ήθελαν πολύ να τον πετύχουν. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια που δουλεύαμε την κωμωδία βγήκε πολύ γέλιο και η ατμόσφαιρα στις πρόβες ήταν πολύ καλή”.
Η κα Σαράντου επεσήμανε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου έργου αποδείχθηκε πολύ επίκαιρη παρότι μεσολάβησαν οι ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις: “Θέλαμε μια κωμωδία που να ξεφύγει και να γελάσει ο κόσμος αλλά και να έχει ένα μήνυμα. Θεωρώ ότι Δημήτρης Ψαθάς έχει πάρα πολλά να πει ακόμα και τώρα, 60 σχεδόν χρόνια από τότε που έγραψε αυτό το έργο. Είναι σαν να μην έχει περάσει μια ημέρα”.
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία να διατεθούν τα χρήματα για τις ανάγκες του Συλλόγου “Ορίζοντας” η κα Σαράντου σημείωσε ότι προέκυψε λόγω της ευαισθητοποίησης που υπάρχει απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα: “Αυτή η αρρώστια έχει πλέον χτυπήσει όλες τις οικογένειες. Δεν υπάρχει καμία που να μην έχει ένα τέτοιο άτομο. Αυτή είναι πραγματικότητα στα Χανιά, οπότε υπάρχει μια ευαισθησία μεγαλύτερη σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για παιδιά που δεν έχουν ζήσει ακόμα τη ζωή τους”, τόνισε η κα Σαράντου και πρόσθεσε ότι η φετινή χειρονομία των καθηγητών έρχεται ως συνέχεια της ανάλογης πρωτοβουλίας που πήραν πέρυσι οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, με σκοπό να ενισχύσουν οικονομικά ένα παιδί 3 ετών που είχε ανάγκη από ιατρική βοήθεια.
Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Στέλιος Ζερβάκης -που υποδύεται τον ρόλο ενός λαϊκού τύπου στο έργο, του Παναγή Δερβίση- ανέφερε για την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών: “Αρχικά ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το θέατρο για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας ως συνάδελφοι, να έρθουμε πιο κοντά και να περάσουμε καλά. Ο σκοπός προέκυψε αργότερα όταν, σιγά – σιγά, βλέπαμε ότι πήγαινε καλά, υπήρχε καλή αλληλεπίδραση μεταξύ μας και αποφασίσαμε αυτό να το μοιραστούμε και με άλλους και μάλιστα με ανθρώπους που ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα δώσουμε θα πάνε για καλό σκοπό, όπως είναι η ενίσχυση παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις, παιδιών που στάθηκαν λιγότερα τυχερά από τα δικά μας”.
Αναφερόμενος στην προετοιμασία της παράστασης ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι αποτέλεσε μια “πρωτόγνωρη περιπέτεια” για όλους: “Ξεκίνησε με κέφι και μεράκι κι αυτό το κέφι και το μεράκι εξελίχθηκε προς το τέλος σε πάθος”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο έργο αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο, προσφέροντας σε καιρούς δύσκολους γέλιο αλλά και καυστικά πολιτικά μηνύματα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι στην παράσταση συμμετείχαν οι: Ρ. Λώλη, Δ. Γαγάρας, Θ. Πούντζας, Κ. Σαρρής, Ε. Κωστάκη, Β. Νικηφοράκη, Μ. Ζυμβραγουδάκη, Μ. Αποστόλου, Μ. Μαρκετάκης, Τ. Φραγκιουδάκη, Σ. Ζερβάκης και Τ. Φρονιμάκη.
Σκηνικά Θ. Μπενάκης, κουστούμια Ε. Μαρουσάκη, μουσική επιμέλεια Α. Σαράντου, φωτισμοί Τ. Παπαγεωργίου, μακιγιάζ Μ. Ανανιάδου, Β. Αναγνώστου, Α. Φέκα, Τ. Κουντουράκη, Χ. Σταμπολάκη, κομμώσεις Κ. Τζαμαντάκη, Χ. Αθανασίου, Α. Τουρλή, Β. Καράμπελα.
“Ενα σπουδαίο μάθημα
για τα παιδιά”
Το ιδρυτικό μέλος και ταμίας του Συλλόγου “Ορίζοντας” Ελένη Αναστασίου μιλώντας για την κίνηση προσφοράς των καθηγητών επεσήμανε: “Αυτό που κάνανε ήταν πάρα πολύ σπουδαίο, όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά πρώτα από όλα γιατί πέρασαν το μήνυμα στα παιδιά να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ό,τι και να γίνουν τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι κοντά στον άνθρωπο που αγωνίζεται για τη ζωή του και όχι μόνο”.
Η κα Αναστασίου αναφέρθηκε ακόμα στην περυσινή χειρονομία ανθρωπιάς που έκαναν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και η οποία στάθηκε αφορμή για τη γνωριμία τους με τα μέλη του Συλλόγου: “Αυτό κάνουν και φέτος οι καθηγητές. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Έχουμε 2 ξενώνες γεμάτους που φιλοξενούν 7 οικογένειες και σήμερα κλείσαμε συμβόλαιο για κάποια επιπλωμένα διαμερίσματα για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των Χανιωτών. Δυστυχώς, το κράτος πρόνοιας είναι ανύπαρκτο διαχρονικά. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και τα έσοδα έχουν λιγοστέψει”, είπε η κα Αναστασίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από φτωχούς ανθρώπους που ανταποκρίνονται προσφέροντας χρήματα από το υστέρημά τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα