Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Αύξηση κατά 40% παρουσιάζουν για το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009, οι καταγγελίες εργαζομένων των Χανίων στην τοπική Eπιθεώρηση Eργασίας για απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεων κ.ά. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2008, η αύξηση των καταγγελιών φτάνει στο 70%. Την ίδια στιγμή, μειώνονται κατά πολύ οι εργασιακές διαφορές που λύνονται στα πλαίσια της υπηρεσίας και δεν πηγαίνουν στα δικαστήρια, ενώ αυξάνεται κατά 28% το ποσοστό της ελαστικής – μερικής εργασίας!
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αρχεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων (πρώην Επιθεώρηση Εργασίας)
“Το 2009 σε σύγκριση με το 2008 είχαμε αύξηση κατά 30% των καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας για εργατικές διαφορές. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουμε σημειώσει ότι οι εργατικές διαφορές έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2009 και αφορούν κυρίως απολύσεις και μη καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεις που δεν δίνονται, άδειες, δώρα, ακόμα και μισθούς”, αναφέρει ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Γιώργος Θεοδωράκης.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ- ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς και μέχρι στιγμής είναι μικρότερο στον χώρο του τουρισμού. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός τομέας (εργολαβικές εταιρείες, οικοδομικές εταιρείες) αλλά και οι παρεμφερείς επαγγελματικοί χώροι που αφορούν την οικοδομή. Ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις τουρισμού.
Ειδικότερα στον κατασκευαστικό τομέα είναι πολλές οι εταιρείες και στο Ν. Χανίων που βρίσκονται στα όρια της διάλυσης, έχουν απολύσει διοικητικό και εργατικό προσωπικό, ή έχουν επιβάλλει μεγάλες μειώσεις μισθού στους παραμένοντες εργαζόμενούς τους.
ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Αρκετές επιχειρήσεις επιλέγουν την αύξηση της μερικής απασχόλησης καθώς διαπιστώνουν ότι τους αποφέρει περισσότερα. “Παρατηρούμε για φέτος την αύξηση των ποσοστών εργαζομένων μερικής απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία, λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή μειωμένο ωράριο) που είναι αυξημένη κατά 28% στα Χανιά. Πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν με μερική απασχόληση 4ωρα, 5ωρα, λιγότερες ημέρες την εβδομάδα”, αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης.
Πλέον, πολλές περιπτώσεις εργατικών διαφορών δεν επιλύονται σε επίπεδο Επιθεώρησης Εργασίας. “Παλιότερα επιλύαμε το 70% των εργατικών διαφορών που έρχονταν σε εμάς ώστε να μην πηγαίνουν στα δικαστήρια. Πέρυσι η επίλυση ήταν στο 50%, φέτος η επίλυση έχει πέσει στο 35%”, αναφέρει ο προϊστάμενος.
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που διαθέτει η Επιθεώρηση Εργασίας, σε κάθε τοπική επιχείρηση αντιστοιχεί ένας έλεγχος κάθε 37-40 χρόνια! “Τώρα είμαστε 4 άτομα, έχουμε και εργαζόμενους των stage, που όταν τελειώσει το 18μηνο θα φύγουν και η δουλειά τους είναι πάρα πολύ καλή γιατί βοηθάνε στο πρωτόκολλο, αφού κάθε χρόνο πάνω από 70.000 έγγραφα, συμβάσεις πρέπει να πρωτοκολληθούν. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε μόνιμο προσωπικό θα μπορούσαμε να προσφέρουμε περισσότερα. Παρόλα αυτά, το 2009 υποβάλαμε τόσα πρόστιμα για παρανομίες, τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα, όπως πρώτοι ήμασταν και στην επίλυση διαφορών. Πέρυσι μπήκαν πρόστιμα πάνω από 320.000 ευρώ, κάτι που σημαινει ότι τα έξοδα του γραφείου καλύπονται και μένουν κάποια χρήματα και για το δημόσιο και σίγουρα γίνεται και καλύτερη η κατάσταση και για αυτούς που δουλεύουν έξω, καθώς δεν είναι τελείως ανεξέλεγκτη”, υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος και του φόβου πολλών εργαζομένων, είναι ότι επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με πέντε εργαζομένους που είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση (απολύσεις ή μη καταβολή δεδουλευμένων). Οι τρεις προέρχονταν από τον κατασκευαστικό τομέα και άλλοι δύο ήταν συμβασιούχοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Ωστόσο κανείς δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα, καθώς ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να μην βρει εργασία.

Εργ. συνθήκες σε αριθμούς
Καταγγελίες: +40% σε σύγκριση με το 2009,
+70% σε σχέση με το 2008
Επίλυση διαφορών: 70% μέχρι το 2008,
50% 2009, 35% το 2010.
Μερική απασχόληση: 28% αύξηση

Βασικό:
η ασφάλιση
Αυτό που συνιστά η Επιθεώρηση Εργασίας στους εργαζόμενους είναι να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλισης και του τι υπογράφουν στις συμβάσεις τους. ” Το βασικό είναι να είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, να μην δέχονται να δουλέψουν χωρίς ασφάλιση. Αν κάποιος είναι ανασφάλιστος στη δουλειά του μπορεί να κάνει ένα ανώνυμο τηλέφωνο είτε εδώ, είτε στο ΙΚΑ, είτε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στο Ηράκλειο, που κάθε δύο μήνες έρχονται στα Χανιά και πάνε πρώτα εκεί όπου υπάρχουν καταγγελίες. Επίσης να βλέπουν τι υπογράφουν. Να μην υπογράφουν οτιδήποτε και ποτέ υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν τους οφείλει τίποτα ο εργοδότης ή έχουν πληρωθεί τα πάντα γιατί τότε, αν κάτι δεν πάει καλά, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Επίσης να συνδικαλίζονται, να μπαίνουν στα σωματεία έτσι ώστε τις καταγγελίες τους να τις παλεύουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές και να μην φαίνονται αυτοί και να έχουν μετά επιπτώσεις στην εργασία τους.”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα