Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Γράφει ο ΣΗΦΗΣ ΙΩΑΝΝ. ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΠΡΕΠΙΑ για την Κρήτη και ειδικά για τα Χανιά και τον Αποκόρωνα, η εγκατάσταση του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στο ίδρυμα “Αγία Σοφία”.

Δεν νομίζω να μπορούσε ο Γερω Δεσπότης μας να φανταστεί καλύτερη αξιοποίηση του χώρου που πολύ παλιά “όταν ήταν ακόμα μιτσό κοπέλι μάζωνε χοχλιούς με τη μάνα του” όπως τον είχα ακούσει να λέει.
Εδώ, σ’ αυτές τις χαλέπες σκέφθηκε και ίδρυσε αργότερα το δημιουργικό του μυαλό, το ίδρυμα “Αγία Σοφία” προφανώς για να θυμάται αυτός και εκείνοι που μπαινοβγαίνουν τη μάνα του τη Σοφία.
Για αρκετά χρόνια υπήρξε το ίδρυμα “Αγία Σοφία” πολιτιστικό κέντρο του Αποκόρωνα και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν εδώ.
Ομως οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας απαιτούν νέες δράσεις και το ίδρυμα ανταποκρινόμενο σ’ αυτές τις απαιτήσεις ίδρυσε την “Βοήθεια στο σπίτι” μετά από γενναίες προσφορές αποκορωνιωτών, δίνοντας ανακούφιση στους υπέργηρους εγκαταλελειμμένους συνεπαρχιώτες μας. Εδώ επίσης βρήκε στέγη η “Αποκόρωνας Αναπτυξιακή” και η “Πανεπιστημιακή Περιβαλλοντική Εγκατάσταση”.
Το αποκορύφωμα είναι κατά τη γνώμη μου η εγκατάσταση εδώ του “Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου”. Είναι μια τεράστια επιτυχία της οποίας εμπνευστής είναι ο εκδότης και δ/ντής των “Χ.Ν.” Γιάννης Γαρεδάκης. Εχω την εντύπωση πως θα πάλεψε με αρκετούς διεκδικητές των περιφερειακών μέσων Μ.Ε. Ομως το πείσμα του τελικά υπερίσχυσε και έτσι τώρα το “Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου” βρίσκεται στα Χανιά (Αποκόρωνας).
Εδώ, λοιπόν, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου θα παρέχεται αφενός στέγη σε δημοσιογράφους της περιφέρειας που θα πραγματοποιούν σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ημερίδες και συνέδρια και θα αποτελεί πόλο έλξης πολλών δημοσιογράφων ειδικά των περιφερειακών ΜΜΕ.
Επίσης είμαι βέβαιος πως μελλοντικά θα αποτελέσει και Κέντρο Εκπαίδευσης (συνεχιζόμενης) εμπειρίας και τεχνογνωσίας από άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, που βρίσκονται τέτοιου είδους Ινστιτούτα.
Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) διαθέτει χώρο συνεδριάσεων 180 ατόμων, αίθουσα συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης 35 ατόμων, αίθουσα υπολογιστών, χώρο βιβλιοθήκης και εκθέσεων. Επίσης διαθέτει και εγκαταστάσεις ξενοδοχειακής εξυπηρέτησης με 18 δίκλινα δωμάτια, κουζίνα και εστιατόριο.
Θέλω από τη θέση αυτή ως Κρητικός και ως Χανιώτης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Γιάννη Γαρεδάκη που μετά το μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας” δίνει σάρκα και οστά στην υλοποίηση της εγκατάστασης και λειτουργίας του ΙΕΤ.
Και στις δύο περιπτώσεις πιστεύω πως ο Γιάννης θα έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη, γιατί τέτοιες ενέργειες δεν πραγματοποιούνται μόνο από προγράμματα, έστω και της Ε.Ε.
Περιμένουμε να τριτώσει το καλό φίλε Γιάννη, όλο και κάποια ιδέα θα έχεις στο παραγωγικό μυαλό σου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα