Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μηχανοκίνητη πορεία ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων στα Χανιά πραγματοποίησαν χθες μέλη από τις Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση έξω από τη βάση στον Μουζουρά Ακρωτηρίου και επίδοση ψηφίσματος στη διοίκηση της στρατιωτικής μονάδας.
Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε γύρω στις 12.40 το μεσημέρι από το κέντρο των Χανίων, ενώ στην πορεία συμμετείχαν ακόμα μοτοσυκλετιστές καθώς και ένα πούλμαν με διαδηλωτές.
Μέσω μικροφωνικής ακούγονταν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των Ισραηλινών: “Έξω οι βάσεις του θανάτου”, “Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί / είναι το ΝΑΤΟ και οι Ισραηλινοί”, Ένωση και ΝΑΤΟ / πολέμου συνδικάτο”, “Ο λαός απαιτεί / έξω οι Αμερικανοί” κ.ά.
Καθόλη τη διάρκεια της πορείας υπήρχε συνοδεία αστυνομικών, ενώ αρκετοί αστυνομικοί βρίσκονταν και έξω από τον χώρο της Νομαρχίας Χανίων.
Η μηχανοκίνητη πορεία κορνάροντας κατέληξε τελικά έξω από τη βάση του Μουζουρά.
Τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της βάσης και φώναξαν συνθήματα όπως: “Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη / Αμερικάνος δεν θα μείνει”, “Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών / και όχι ορμητήριο των Αμερικανών”, Όρκο στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή / να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί”, “Εσείς σκοτώσατε Λαμπράκη Μπελογιάννη / φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”, “Βγάλτε τα κράνη, πετάξτε τη στολή / τη βάση να φυλάξουν οι Αμερικανοί” κ.ά.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων Γιώργος Φραγκιουδάκης διάβασε το ψήφισμα στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων: “Η Ισραηλινή κυβέρνηση αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά στο μεγαλύτερο τρομοκράτη της περιοχής και γι’ αυτό έχουν ευθύνη αυτοί που τη στηρίζουν, δηλαδή το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ καθώς και όλες οι κυβερνήσεις και η ελληνική, που συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις μαζί της. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή καταπίεση. Δηλώνουμε ότι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η κατοχή και επέκταση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Να διαλυθούν οι παράνομοι εποικισμοί καθώς αποτελούν κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών”.
Επίσης, στη ψήφισμα σημειωνόταν ότι “η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και να επιστρέψει άμεσα το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου” και υπογραμμίζονταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ΝΑΤΟ, να απομακρυνθούν από τη χώρα οι ξένες βάσεις και να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: “Η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να μην περάσει η παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, να μην αναγνωριστεί η απόσχιση του Κοσσόβου, να αντιταχθούμε στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή”, επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα, ενώ παράλληλα καταδικάζονταν ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της ιστορίας του αντιφασιστικού αγώνα.
Καταλήγοντας ο κ. Φραγκιουδάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της βάσης στον Μουζουρά τονίζοντας σχετικά: “Καταδικάζουμε την de facto επέκταση της βάσης, που με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση 40 στρεμμάτων ώστε να μεγαλώσει η δράση της”.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του: “Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε πλοία διεθνούς αποστολής με ανθρωπιστική βοήθεια που έπλεαν προς τη Γάζα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Τα θύματα αυτής της επίθεσης έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων μιας απάνθρωπης και πολυετούς κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ. Συγκεκριμένα η Λωρίδα της Γάζας, το μικρό αυτό κομμάτι γης που κατοικείται από Παλαιστίνιους, παραμένει σε αυστηρό αποκλεισμό από τα τέλη του 2006. Μετά την τελευταία Ισραηλινή επιδρομή του 2008 που ισοπέδωσε τα πάντα, καμία από τις κατεστραμμένες υποδομές δεν έχει αποκατασταθεί γιατί ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο βασικών υλικών, όπως ο ασβέστης και οι σωληνώσεις. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν γίνει εκ νέου πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα διαμένοντας σε πρόχειρα καταλύματα ή παράγκες. Το υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο παραμένει κατεστραμμένο και έτσι το 80% των αποβλήτων της περιοχής καταλήγει στη Μεσόγειο καταστρέφοντας μια από τις τελευταίες πηγές τροφής των κατοίκων, την αλιεία. Μιλάμε για μια τεράστια φυλακή μέσα στην οποία ζουν ουσιαστικά στοιβαγμένοι 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι η κατάταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη. Εκεί οι Ισραηλινοί συνεχίζουν την κατασκευή τεράστιων έργων υποδομής που χωρίζουν τα εναπομείναντα παλαιστινιακά εδάφη σε μη βιώσιμα καντόνια”.
Αμέσως μετά αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε το ψήφισμα στον διοικητική της βάσης, ενώ λίγο αργότερα οι διαδηλωτές έκαψαν ένα ανδρείκελο που έφερε πάνω του αμερικάνικες σημαίες.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα