Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΙΣ “ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ”

“Η παύση των πληρωμών τους χρέους αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση”. Αυτό επεσήμαναν οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αναιρέσεις 2010”, που οργάνωσαν προχθές στη Γαλλική Σχολή το ΝΑΡ και η νΚΑ.
“Το αίτημα της άρνησης πληρωμής του χρέους, το οποίο έχουμε υπερπληρώσει πάρα πολλές φορές, είναι ρεαλιστικότατο”, ανέφερε ο κ. Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Επενδυτής”. Ο ίδιος επεσήμανε πως “αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές σταματάμε να έχουμε τόσο μεγάλες ανάγκες δανεισμού. Από τα 110 δισ. ευρώ που δανειζόμαστε από Ε.Ε. και ΔΝΤ τα 90 πάνε σε τόκους και χρεολύσια που λήγουν. Αρνηση πληρωμής σημαίνει ότι αποδεσμεύονται πόροι για τις ανάγκες της κοινωνίας. Αντί να η χώρα μας να βρεθεί υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ θα μπορούσε το κράτος να δώσει ομόλογα στους καταθέτες των τραπεζών με πολύ καλύτερα επιτόκια και να βρει εκεί τα χρήματα που έχει ανάγκη. Γιατί δεν τα έκαναν αυτά οι κυβερνώντες; Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η σωτηρία της χώρας αλλά οι σωτηρίες των τραπεζών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος”.
Από τη μεριά του ο οικονομολόγος – εκπαιδευτικός Δημήτρης Δημητούλης σημείωσε πως “μέσα σε δυο μήνες η κυβέρνηση αυτή με ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο έχει συντρίψει κατακτήσεις και δικαιώματα μιας 100ετίας. Ο ισχυρισμός ότι τα μέτρα αυτά ήταν μονόδρομος είναι απολογητικός, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα”.
Για την ανάγκη ύπαρξης “ενός ρωμαλέου κινήματος που φάνηκε να ξεπετάγεται στην 5η Μαΐου αλλά δέχθηκε πισώπλατο μαχαίρωμα με τη δολοφονία των εργαζομένων της ΜARFIN”, μίλησε ο οικονομολόγος – εκπαιδευτικός Γιάννης Κυριακής τονίζοντας πως απαιτείται “να προχωρήσουν και κάποια πιο τολμηρά βήματα σε θέματα κοινής δράσης της Αριστεράς απέναντι στο κοινό μέτωπο ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα