Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η έμφαση στην ποιότητα, η επικέντρωση στη διασταυρωμένη και εξακριβωμένη είδηση, παράλληλα με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα δώσει “φρέσκια πνοή” στον τύπο και ειδικότερα στον τοπικό Τύπο, που έχει και το πλεονέκτημα της εγγύτητας με τον αναγνώστη.
Καθοριστικός για όλα τα παραπάνω ο ρόλος της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η χθεσινή ημερίδα με θέμα τα ευρωπαϊκά μοντέλα εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία και το μέλλον της εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ).
Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, εκδότες αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους σε αυτά τα καίρια για την ενημέρωση ζητήματα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο Angelo Agostini. Ο καθηγητής τόνισε την επικράτηση των mainstream Μέσων Ενημέρωσης (των μεγάλων, κεντρικών ΜΜΕ) που δεν έχουν στο επίκεντρό τους τη δημοσιογραφία αλλά το πως θα ενισχύσουν τα έσοδά τους από τη διαφήμιση. Ο κ. Agostini παράθεσε τρία παραδείγματα σύγχρονης και ποιοτικής δημοσιογραφικής δουλειάς που θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα. Το 1ο αφορά τα ερωτήματα που για μήνες υπέβαλε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας η εφημερίδα “Republica”, το 2ο το βραβείο “Πούλιτζερ” που δόθηκε σε ιταλική ιστοσελίδα που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία και το 3ο η χρήση του ipad που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της εφημερίδας.
Στη σημασία της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε νέους και επαγγελματίες δημοσιογράφους αναφέρθηκε η κα M. Peters, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εκπαιδευτηρίων Δημοσιογραφίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τοπικό Τύπο σημειώνοντας πως οι εγγύτητά του στις κοινωνίες αποτελεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ για το Ι.Ε.Τ. χαιρέτησε τη δημιουργία του εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει σημαντικά σε θέματα εκπαίδευσης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ – ΕΙΔΗΣΗ
Στη διαφοροποίηση της πληροφορίας από την είδηση, με την τελευταία να απαιτεί διασταύρωση, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δ. Τσαλαπάτης. Τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι διαφορετικό πράγμα η πληροφορία που μπορεί να αναπαράγει ο καθένας μέσω ενός blog και διαφορετικό η είδηση που απαιτεί εξακρίβωση, διασταύρωση στοιχείων και πιθανόν κάποιο χρόνο έως ότου δημοσιευτεί. Ο ίδιος τάχθηκε ενάντια στην πολιτική των εκδοτών που μετατρέπουν τις εφημερίδες σε “συσκευασίες δώρων” και παρατήρησε πως τα κεντρικά ΜΜΕ όλο και περισσότερο χάνουν το ενδιαφέρον τους για την επαρχία.
Μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες οργάνωσης της δημοσιογραφικής εκπαίδευσης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν το θέμα της εισήγησης του Αντ. Σκαμνάκη, επικ. καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, σημειώνοντας παράλληλα πως το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην επιμόρφωση και κατάρτιση των δημοσιογράφων.
Στην ηλεκτρονικη διάσταση της δημοσιογραφίας επικεντρώθηκε η εισήγηση της κα Elizabeth Wassenbaur της Ακαδημίας ΜΜΕ της Αυστρίας, ενώ ο κ. Ν. Μπακουνάκης αν. καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου τόνισε την αξία της αφήγησης, ως επίκεντρο της δημοσιογραφικής γραφής. Ο πρόεδρος του Δανικού Σχολείου των Media και της Δημοσιογραφίας κ. Jens Otto Hansen αναφέρθηκε στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τις ανάγκες της δημοσιογραφίας, ενώ ο Ν. Γραμματικός, μέλος του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ, μίλησε για τις αλλαγές που αφορούν τον τοπικό Τύπο και τη σχέση του με την κεντρική εξουσία στο πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Κλείνοντας την ημερίδα, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γ. Γαρεδάκης, ο J. Horgan καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και ο κ. Μ. Μεϊμάρης καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στάθηκαν μεταξύ άλλων και στον ρόλο του τοπικού Τύπου και στις δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας με τον πολίτη που του προσφέρουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Από το ΙΕΤ ανακοινώθηκε πως θα δοθούν τρεις υποτροφίες. Η πρώτη αφορά τρεις νέους δημοσιογράφους που θα διακριθούν στο workshop που θα γίνει στις 18 Ιουνίου και διοργανώνουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Βοστώνης. Οι υποτροφίες θα δοθούν από την εκδότρια εφημερίδας “Ελευθερία” Λάρισας Δανάη Δημητρακοπούλου στη μνήμη του συζύγου της Παναγιώτη που υπήρξε μέλος και ιδρυτικό στέλεχος του ΣΗΠΕ. Η δεύτερη από τον εκδότη της εφημερίδα “Πελοπόννησος” κ. Δούκα και η τρίτη από την εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” σε τρεις νέους δημοσιογράφους από Τουρκία, Σερβία, Κύπρο. Επίσης ο κ. Μεϊμάρης προσέφερε 14 τόμους του περιοδικού του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας στο ΙΕΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα