Το «διαζύγιο» του ΣΥΝ με την Ανανεωτική Πτέρυγα κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος προχθές. «Όσοι αποχώρησαν θα κριθούν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «υπάρχει και θέμα ηθικής», καθώς αλλοιώθηκαν οι συσχετισμοί στη Βουλή με την αποχώρηση των βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να αναλωθούν σε έναν πόλεμο φθοράς με την Ανανεωτική Πτέρυγα και, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου συμβολαίου που να θέσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες βάσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε, επίσης, ότι οι συνθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά την αποχώρηση των τεσσάρων στελεχών «δεν είναι ευχάριστες», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση ήταν προαποφασισμένη. Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πόλεμο φθοράς, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει στρατηγική του επιλογή η ενότητα της Αριστεράς.
Οι στόχοι του ΣΥΝ για το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και οι ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για τα σκάνδαλα, τονίζοντας ότι «υπάρχει μεταξύ τους ντέρμπι για το ποιος έκλεψε τα περισσότερα».
Ο Δ. Βίτσας γραμματέας του Συνασπισμού
Στο μεταξύ, με ψήφους 85 υπέρ και 40 λευκά, ο Δημήτρης Βίτσας επανεξελέγη προχθές γραμματέας του Συνασπισμού από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Συνέντευξη Φ. Κουβέλη
Tα χαρτιά του άνοιξε εξάλλου ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο “Βήμα της Κυριακής” για τις επόμενες κινήσεις των Ανανεωτικών.
Tο ιστορικό στέλεχος του ΣΥΝ προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός πόλου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και απαντά στους επικριτές του: «προειδοποιήσαμε έγκαιρα και επανειλημμένα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γενικόλογα:
«Υπάρχουν διαφορές και αντιθέσεις στο χώρο της ως προς τον χαρακτήρα, την πολιτική, το ρόλο και τους στόχους της. Αυτές οι διαφορές διαμορφώνουν τον πολυκερματισμό της».
Ο κ. Κουβέλης δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της ανανεωτικής αριστεράς, δεδομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Η οικονομική κρίση, σημειώνει, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά.
Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι δεν έχει στόχο την επιστροφή στην ΕΑΡ, αλλά τη δημιουργία ενός νέου πόλου που θα συσπειρώνει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.