Κλιμάκιο με 22 ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φθάνει σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και να συντάξει την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης, εν όψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου από την τρόικα.
Η αντιπροσωπία από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα κάνει για μια ακόμα “φύλλο και φτερό” όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες, πριν επιστρέψει τον Ιούλιο για την επίσημη αξιολόγηση εν όψει της δεύτερης δόσης του ευρωδανείου.
Αυτό που έχει εντοπίσει το κλιμάκιο του Ταμείου για τη τεχνική βοήθεια, το οποίο βρίσκεται εδώ και μέρες στην Ελλάδα, είναι ότι απαιτείται επίσπευση των παρεμβάσεων στο σύστημα υγείας και ασφάλισης.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του μνημονίου βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και ως εκ τούτου η αξιολόγηση των ελεγκτών θα είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα. Βάσει του μνημονίου, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 29 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκονται τα νομοσχέδια για την απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων, τον δημοσιονομικό νόμο, τη δημοσίευση όλων των διοικητικών αποφάσεων με δημοσιονομικό κόστος στο διαδίκτυο, καθώς και το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ.
O υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαραχτηριστικά ότι “μετά από τα δύσκολα μέτρα που έχουμε πάρει όλους αυτούς τους μήνες, μετά από τις μεγάλες θυσίες που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός, φτάνουμε πια στο σημείο που μπορούμε να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα”.
Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και, το κυριότερο, οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.
Ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” του οικονομικού επιτελείου, επί του παρόντος, είναι τα έσοδα του Φ.Π.Α. που βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, όταν έχει υπολογιστεί 1,4 δισ ευρώ επιπλέον από τη πρώτη αύξηση των συντελεστών τον Απρίλιο και άλλα 800 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη αύξηση τον Ιούλιο.
“Αγκάθι” χαρακτηρίζεται η μείωση των νοσοκομειακών δαπανών κατά 1,4 δισ. ευρώ, οι προσδοκώμενες περικοπές ύψους 550 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Πέρα από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, για τις οποίες θα γίνει τελική αξιολόγηση τον Αύγουστο όταν θα έχει αποδώσει πλήρως το πακέτο των πρόσθετων μέτρων του Μνημονίου, η τρόικα θα ενημερωθεί για τη πορεία των διαρθρωτικών μέτρων που πρέπει να έχουν ληφθεί έως το τέλος του μήνα.
Ειδικότερα, πρέπει να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα αποτρέπουν τη δημιουργία ελλειμμάτων, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο για το Ταμείο θωράκισης των τραπεζών, η επανεξέταση του πτωχευτικού νόμου για τους ιδιώτες, καθώς και η τοποθέτηση επικεφαλής στη Στατιστική Αρχή με την έγκριση της Βουλής. Νωρίτερα από τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, θα κατατεθούν, επίσης στη Βουλή, τα νομοσχέδια για το νέο ασφαλιστικό των ιδιωτικών και των δημοσίων υπαλλήλων.
Ως προς το δύσκολο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η Αθήνα έχει καταλήξει -σύμφωνα με δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν την Παρασκευή- σε συμφωνία με την τρόικα ως προς τις βασικές παραμέτρους της μεταρρύθμισης. Ο κ. Ρεν προέβλεψε μάλιστα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
«Ατού» της Αθήνας είναι ?σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο- και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και αντίστοιχη μείωση των δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2010. Η υστέρηση που εμφανίζεται στον τομέα των εσόδων, αποδίδεται στο γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές του χρόνου δεν έχουν ακόμη φέρει αποτελέσματα.
Είχαν προειδοποιήσει
Τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είχε εντοπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας μάλιστα ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα οδηγούσε την Ελλάδα σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Με έκθεσή του την άνοιξη του 2009 -την οποία δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής- το Ταμείο προειδοποιούσε ότι αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με συρρίκνωση της οικονομίας, διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του κόστους δανεισμού ?όπως και έγινε. Το «σημείωμα έγκαιρης προειδοποίησης» -όπως αποκαλείται η έκθεση του ΔΝΤ- είχε συνταχθεί μετά από αποστολή του επικεφαλής του τομέα Ευρώπης του Ταμείου, Μπομπ Τράα, στην Αθήνα, όπου είχε διαβουλεύσεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.