Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας ανέδειξε τη θεσμική κρίση της ΕΕ εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο “Εθνος της Κυριακής”.

“Η κρίση έδειξε ότι η λειτουργία της ΟΝΕ με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τους κινδύνους και να αποτρέψει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και στις οικονομίες των χωρών – μελών”, τονίζει.
Προσθέτει, μάλιστα, πως «χρειάζεται να λειτουργούν μηχανισμοί αλληλεγγύης ή έστω διαχείρισης κρίσεων, ώστε να μην πληρώνουν μόνο ορισμένοι τις αδυναμίες του συστήματος».
«Οι προσπάθειες όλων των χωρών, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε υπερεθνικό επίπεδο, δεν πρόκειται να αποδώσουν αποτελέσματα, αν ο τρόπος λειτουργίας της ΟΝΕ βασίζεται στις μακρόσυρτες και πολύπλοκες συνεννοήσεις της διακυβερνητικής συνεργασίας. Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο οικονομικής πολιτικής», αναφέρει.
Και συνεχίζει: «Χωρίς πρόοδο προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση η ΟΝΕ δεν θα διαθέτει ιδέες και μέσα για να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες εξελίξεις, να έχει λόγο στον διεθνή διάλογο και να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της επιθυμητής τάξης πραγμάτων».
Για τον Κώστα Σημίτη μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών και η εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, με τις αναπροσαρμογές του προς μία δικαιότερη κατεύθυνση για τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, εσφαλμένη την άποψη που επικρατεί ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και να υποτιμήσει τη δραχμή. Τόνισε, ωστόσο, πως η έξοδος από την ΟΝΕ θα συνοδευτεί από πολλά χρόνια δυστυχίας.
«Η άποψη ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και να υποτιμήσει τη δραχμή ώστε να αποκτήσει περιθώρια ελιγμών, είναι εσφαλμένη. Δεν ισχύει για μια χώρα, στην οποία η παραγωγική βάση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η ανταγωνιστικότητά της θα παραμείνει χαμηλή λόγω της ποιότητας και της τεχνολογίας που προσφέρει. Η έξοδος από την ΟΝΕ θα συνοδευτεί από πολλά χρόνια δυστυχίας» αναφέρει.
«Οι κατά καιρούς διακινούμενες “πληροφορίες” ότι χρεοκοπούμε και βγαίνουμε από την Ευρωζώνη εξυπηρετούν ετερόκλητα συμφέροντα και σκοπιμότητες και αντιστρατεύονται στις προσπάθειες της χώρας για σταθερότητα και ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τονίζοντας ότι «έχουμε και σε άλλες εποχές πετύχει να ξεπεράσουμε κρίσιμες καταστάσεις […]. Η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δική μας δουλειά. Δεν πρόκειται να προκύψει χωρίς επίμονη και συνεχή προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε», καταλήγει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα