Μπισκέκ
Εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις βίαιες ταραχές στο Κιργιστάν που μαίνονταν μέχρι χθες βράδυ. Μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Ος, στα νότια της χώρας, επέβαλε η προσωρινή κυβέρνηση.
Περισσότεροι από 1.000 Ουζμπέκοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Ος μετά την πυρπόληση των σπιτιών τους από ομάδες Κριγιζίων, ενώ μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές και αρκετά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί.
Το κύμα βίας δεν υποχώρησε χθες ούτε στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπου το Σάββατο κάηκε ένα πανεπιστήμιο ενώ το πλήθος κατέλαβε ένα αστυνομικό τμήμα, κλέβοντας όπλα και ένα τεθωρακισμένο όχημα. Σε κοντινό χωριό, περίπου 400 Ουζμπέκοι αναποδογύρισαν αρκετά σταθμευμένα οχήματα και σκότωσαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας.
Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας (μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπακίγεφ τον Απρίλιο) παραδέχεται ότι ουσιαστικά έχει χάσει τον έλεγχο της Ος, παρά την αποστολή στρατευμάτων για την επαναφορά της τάξης στην πόλη των 250.000 κατοίκων.
Η εκτελούσα χρέη προέδρου Ρόζα Οτουνμπάγεβα ζήτησε στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα αρνείται να «αναμειχθεί σε εσωτερικές υποθέσεις της Κιργιζίας» και θα αποστείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη. Ωστόσο, χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι αποστέλλει τάγμα αλεξιπτωτιστών για την προστασία της στρατιωτικής βάσης της στη χώρα.
Στην προσπάθειά της να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, η κυβέρνηση προχώρησε στην κήρυξη μερικής επιστράτευσης, καλώντας το βράδυ του Σαββάτου τους εφέδρους μέχρι 50 ετών, ενώ έχει δώσει άδεια στις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να σκοτώνουν.
Παράλληλα, περίπου 15 Πακιστανοί φοιτητές έχουν πιαστεί όμηροι στο Ος. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών μας» ανέφερε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, λέγοντας πως το Ισλαμαμπάντ συνεργάζεται με τις Αρχές της Κιργιζίας για το ζήτημα.
Η Ρ.Οτουμπάγεβα κατηγόρησε για τις ταραχές την οικογένεια του ανατραπέντα Μπακίγεφ υποστηρίζοντας πως τις υποκίνησε με στόχο τον εκτροχιασμό των διαδικασιών για το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου. Ο Μπακίγεφ αρνήθηκε από το Μινσκ κάθε ανάμειξη και κατηγόρησε την προσωρινή κυβέρνηση για ανικανότητα επιβολής της τάξης.
Οι περισσότεροι Ουζμπέκοι υποστηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση, ενώ μεγάλη μερίδα των Κιργιζίων στο νότο υποστηρίζουν τον ανατραπέντα Μπακίγεφ.
Οι Ουζμπέκοι αποτελούν το 14,5% του πληθυσμού της Κιργιζίας, αλλά στις δύο μεγάλες πόλεις του νότου -το Ος και το Τζαλαλαμπάντ- φτάνουν το 50%. Σύμφωνα με το Ουζμπεκιστάν, τουλάχιστον 75.000 Ουζμπέκοι έφυγαν από τη Κιργιζία εξαιτίας των ταραχών, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα.
ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ
Η Γερμανία κάλεσε τις αντίπαλες φατρίες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας. «Είμαι πολύ ανήσυχος για την συνεχιζόμενη κατάσταση έντασης και τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές. Καλώ κάθε πλευρά να σταματήσει άμεσα τις βιαιοπραγίες», τόνισε ο Βέστερβελε.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι ζωτικό να εξασφαλισθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες. Στο ανακοινωθέν του ο Βέστερβέλε τονίζει πως πιστεύεται ότι δύο Γερμανοί υπήκοοοι βρίσκονται στην πόλη Ος, επίκεντρο των συγκρούσεων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την ένταση των εθνοτικών βιαιοτήτων στη χώρα και ζήτησε μία συντονισμένη διεθνή απάντηση στην κρίση.
Ο κ. Μουν είναι “θορυβημένος από την ένταση των μαχών, την φύση της εθνοτικής βίας και τον αριθμό των θυμάτων και των εκτοπισμένων” δήλωσε εκπρόσωπος του. “Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο ΟΗΕ βρίσκεται στην διαδικασία εκτίμησης των ανθρωπιστικών αναγκών” προσθέτει η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε και το Σάββατο την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κιργιστάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, που προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).