Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Ουάσιγκτον
Με την 11η Σεπτεμβρίου παραλλήλισε την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κρίνοντας ότι η οικολογική καταστροφή θα πιέσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν άλλες πηγές ενέργειας εκτός του πετρελαίου.
«Με τον ίδιο τρόπο που η 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαμόρφωσε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας και την εξωτερική μας πολιτική», εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, «η πετρελαιοκηλίδα (η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ) θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια».
«Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση» από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς νέες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έχει κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του.
Κατηγορηθείς ότι άφησε στην BP μεγάλα περιθώρια στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο. Χθες πήγε στις πληγείσες περιοχές στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα θα πρέπει να απευθύνει μήνυμα στους συμπατριώτες του από το Οβάλ Γραφείο. Τέλος αύριο, θα πρέπει να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του βρετανικού ομίλου ΒΡ, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνησή του έχει επίσης αυξήσει την πίεση στην βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία. Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε την Παρασκευή 48 ώρες στην BP για να οργανώσει καλύτερα τον δραστικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα.
Και χθες, ένας αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η BP σχεδιάζει να αυξήσει την αντλούμενη ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού σε 50.000 βαρέλια (8 εκατομμύρια λίτρα) την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι των 15.000 βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται τις τελευταίες ημέρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα