Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μπισκέκ
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Κιργιστάν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις βίαιες εθνοτικές συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα. Το Ουζμπεκιστάν αδυνατώντας να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά του και έκανε έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας.
“Σταματήσαμε να υποδεχόμεθα πρόσφυγες από το Κιργιστάν επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας τους. Εχουμε καταγεγραμμένους μέχρι σήμερα 45.000 πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν και μπορεί να φθάσουν και άλλοι από τα σύνορα. Εχουμε ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αρίποφ, στον προσφυγικό καταυλισμό Γιορκισλοκ, στα σύνορα Ουζμπεκιστάν – Κιργιστάν.
Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει το Κιργιστάν για να αποφύγουν τις εθνοτικές ταραχές είναι γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους.
Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα και φάρμακα) εστάλη αεροπορικώς χθες στο νότιο Κιργιστάν, όπου από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 124 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.600. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πόλη Ος μεταφέροντας τη βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εξάλλου, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε χθες την αποστολή επείγουσας βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν προς τους περίπου 75.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει από την Παρασκευή το Κιργιστάν για να αποφύγουν τις εθνοτικές ταραχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις “κατεπείγουσες” ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν χθες από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των “27”.
Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε “να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις”. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους οι υπουργοί σημειώνουν ότι ο διάλογος πρέπει να αποτελέσει “προτεραιότητα” για την εξεύρεση λύσης. Ζήτησαν επίσης από τις όμορες χώρες “να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα” για την προστασία του πληθυσμού.
Ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ κάλεσε χθες το διοικούμενο από τη Ρωσία Σύμφωνο Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να στείλει δυνάμεις του για να προστατευθεί το Κιργιστάν. “Είναι αναγκαίο να σταλούν αμέσως δυνάμεις του CSTO εκεί”, ανέφερε ο κ. Μπακίγιεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λευκορωσία όπου έχει καταφύγει αφότου ανατράπηκε από το αξίωμα του προέδρου τον Απρίλιο.
Ο κ. Μπακίγιεφ πρόσθεσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και ότι είναι αναγκαίο “να πάνε στο Κιργιστάν ειρηνευτικές δυνάμεις για να επαναφέρουν την ομαλότητα”.
ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ
Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στην περιοχή αναγκάζοντας σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν πλήθη προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.
Στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν, σποραδικά πυρά ακούγονταν χθες στους δρόμους, όπου τα απανθρακωμένα πτώματα και τα πυρπολημένα σπίτια μαρτυρούν τη βία και τις μάχες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Τζαλαλαμπάντ, άλλη πόλη κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν, η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη, όπως και στην Ος και μαίνονται πυρκαγιές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν AKIpress.
Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν ξέσπασαν τη νύχτα της 10ης προς ξημερώματα της 11ης Ιουνίου στην Ος.
Την ίδια στιγμή οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στο Ουζμπεκιστάν διηγούνται όλοι τις ίδιες ιστορίες: ένοπλες συμμορίες που αποτελούνταν από Κιργίζιους και υποστηρίζονταν από ένστολους άνδρες των τακτικών δυνάμεων είναι αυτές που κατέσφαξαν τους Ουζμπέκους τις τελευταίες ημέρες.
Ένας αξιωματικός μονάδας τεθωρακισμένων του Κιργιστάν, ο Μπαχτιόρ Σαρίποφ, διηγείται ότι εγκατέλειψε το στρατό από τον φόβο που αισθάνθηκε και τον αποτροπιασμό του όταν είδε τους συναδέλφους του να ανοίγουν πυρ σε αμάχους της ουζμπεκικής κοινότητας του νοτίου Κιργιστάν. Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν.
Οι πρόσφυγες που περνούν στα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα