Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ
Διεθνές Κέντρο Δημοσιογραφικών σπουδών δημιουργήθηκε πρωτοποριακά στα Χανιά της Κρήτης. Στη γενέτειρα του Μεγάλου -στην ουσιώδη πραγματικότητα- Ελληνα πολιτικού και δημοσιογράφου, πολιτικού αρθρογράφου και αγωνιστή πανανθρώπινων ιδεωδών, του Ελευθερίου Κυριάκου Βενιζέλου, του μέγιστου πολιτικού ηγέτη του νεοελληνικού κράτους, του πολιτικού οραματιστή που επίστευε στην αξία, στη σημασία και στην ευθύνη Tύπου – δημοσιογραφίας – εκδοτών και δημοσιογράφων για μια καλύτερη δημοκρατία, για μια καλύτερη χώρα για έναν καλύτερο κόσμο. Το μεγάλο του όραμα για μια προάγουσα και όχι απάδουσα δημοσιογραφία συνείχε τον ΜΕΓΑ έλληνα πολιτικό ως το τέλος της ζωής του, παρά τις συνεχείς απογοητεύσεις του στη διάρκεια των μεγάλων και κρίσιμων εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του για την ολοκλήρωση και ανύψωση του νεοελληνικού κράτους μέσα στο σκληρό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Βέβαια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως οραματιστής και, ταυτόχρονα, ρεαλιστής αλλά και “επαναστατικός” πολιτικός μιας μικρής χώρας, δεν παραγνώρισε ποτέ τις μεγάλες δυσκολίες για ιδεώδη και ηθική λειτουργία του Τύπου στην εποχή του.
Τότε, που στον βιομηχανικό 20ό αιώνα ο μαζικός Τύπος έγινε κυρίαρχος επηρεαστικά για τους αγώνες της ελευθερίας. Περισσότερο, όμως, για τους αγώνες επιβολής του φασισμού και των μεγάλων γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων Δύσης, Ανατολής και Απω Ανατολής.
Ο Βενιζέλος, λίγο πριν από την επιβολή της μαύρης δικτατορίας Μεταξά, έφυγε από τη ζωή. Το ΜΕΓΑ όμως ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για έναν Τύπο και για μια πληροφόρηση ΗΘΙΚΗΣ ευθύνης παραμένει μεγάλο.
Για να γίνει ΓΙΓΑΝΤΙΟ στην εποχή της ολέθριας πλευράς της παγκοσμιοποίησης και του μεγάλου χαμού όλων των αξιών ευθύνης: πολιτικών – πολιτών, κυβερνητικών και υπερκυβερνητικών μέσα στον ηθικά χρεωκοπημένο κόσμο μας.
Με τον Τύπο (της Γουτεμβεργιανής εποχής) να εκσυγχρονίζεται ηλεκτρονικά και τεχνο-αισθητικά για τον αναγκαίο μετασχηματισμό του, στην διαρκώς ανατρεπόμενη και παρεκτρεπόμενη πραγματικότητα της αυξανόμενης κατάρρευσης των πάντων, αλλά και της εντεινόμενης οργής των πολιτών και των λαών σε παγκόσμια κλίμακα. Με διαρκή αγωνία την πνευματική αναγέννηση του πολιτικού (με την ευρύτατη έννοια) του επικοινωνιακού και του κοινωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι.
Μέσα σ? αυτή τη δύσκολη -έως εφιαλτική – πραγματικότητα ο ρόλος του Τύπου – σε έντυπη και ως ηλεκτρονική μορφή- πρέπει ν? αλλάξει πρέπει να “επαναστατικοποιηθεί”, ως περιεχόμενο ψυχο-αναγεννητικό της, εν γένει ελληνικής μας ζωής και ελπίδας, με δημιουργικές δημοσιογραφικές προμαχήσεις, ενάντια στις χυδαιότητες, αλλά και κατά των τρόπων ζωής του lifestyle μέσα στο οποίο μας έχουν καταβυθίσει αδιέξοδα τα πλείστα από τα δικά μας και από τα ξένα έντυπα.
Τώρα, εγκαινιάζεται το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που στεγάζεται (για 35 κρίσιμα χρόνια) στο ίδρυμα “Αγία Σοφία” που το δημιούργησε ο “επαναστατικός ιεράρχης της ειρήνης και της πνευματικής αναδημιουργίας” ο Ειρηναίος Γαλανάκης.
Με την ευκαιρία αυτού του σημαντικού γεγονότος σημειώνουμε ότι η ευθύνη όλων των πρωτεργατών και συνεργατών είναι ιδιαιτέρως μεγάλη για την πνευματική αναγέννηση του ρόλου του Τύπου στην νέα “άγρια” εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Πιστεύουμε πως το πρωταρχικό όραμα του Γιάννη Γαρεδάκη για τη δημιουργία της πνευματικής “επανάστασης” σε 20 αγωνιζόμενες εφημερίδες ηθικής ευθύνης της Ελληνικής περιφέρειας, είναι δυνατόν να φέρουν νέες ελπίδες ξεπεράσματος της χρεοκοπημένης δημοσιογραφίας των κρατικών, κομματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων που διαστρέφουν και καταστρέφουν υπερ-εκμεταλλευτικά τις ελπίδες μας για μια καλύτερη Ελλάδα σ? έναν καλύτερο κόσμο.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως η πραγματική αλλαγή της ηθικής επανάστασης του Τύπου (τουλάχιστον στην Ελλάδα) θά ?ρθει από την περιφέρεια και όχι από το Αθηναϊκό Κέντρο της απόλυτης διαπλοκής και διαφθοράς των πάντων.
Τέλος, επισημαίνουμε πως τα Χανιά, οι Χανιώτες και Χανιώτισσες πρέπει (πέρα από τη χαρά τους για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στην πόλη του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ειρηναίου Γαλανάκη) να αγκαλιάσουν αγαπητικά τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και να ενισχύσουν ηθικά τους πρωτοστάτες, τις 20 εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, που τίμησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο που μας χάρισε την Ελλάδα που έχουμε και αγωνίστηκε και ως δημοσιογράφος για δημοσιογραφία ΗΘΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.