Εντός της εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι ο νόμος δε θα έχει αναδρομική ισχύ, αναφερόμενος, ωστόσο, στις εκκρεμείς υποθέσεις σκανδάλων τόνισε ότι με το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο μπορεί να αντιμετωπισθεί, όχι μόνο το θέμα της παραγραφής, αλλά και η τιμωρία των υπεύθυνων. Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει παράταση των εργασιών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ βρίσκεται σε επαφή με την Εισαγγελία του Μονάχου και τη μητρική Siemens ενόψει της αποστολής Ελλήνων βουλευτών προκειμένου να καταθέσουν οι κύριοι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ. Καταβάλλεται προσπάθεια να καταθέσει και ο Μιχαλης Χριστοφοράκος. Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή. Πιο αναλυτικά:
Ο νόμος περί
ευθύνης υπουργών
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε και κάθε ποινικός νόμος.
Όσον αφορά τις εκκρεμείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και αποδίδει την προσήκουσα τιμωρία στους εμπλεκόμενους.
“Υπάρχουν πράξεις συνεχείς, υπάρχουν ευθύνες και ένα νομικό οπλοστάσιο που υπηρετεί την κάθαρση και αν το ακολουθήσει κανείς, θα δει ότι οδηγεί στη διαφάνεια”.
“Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι πολίτες είναι εάν ο πολιτικός κόσμος είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος της εξερεύνησης των σκανδαλωδών υποθέσεων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω την εμμονή του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου της κυβέρνησης ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστική διάθεση να ριχθεί φως σε κάθε υπόθεση”.
Παράταση έως
30 Σεπτεμβρίου
Στο μεταξύ, ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ζητεί παράταση των εργασιών της, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και υπάρχει κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.
Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, το ζητούμενο για την επιτροπή είναι “απλές σοβαρές ενδείξεις” που αναμένεται να προκύψουν μέχρι τέλους.
Με μεγάλη προσοχή, σημείωσε, προετοιμάζεται η αποστολή κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία με διευρυμένο αντικείμενο: την εξέταση των κ.κ. Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, αλλά και την προσπάθεια να καταθέσει ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος. Για “μια διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο”, έκανε λόγο ο κ. Σήφης Βαλυράκης.
Επιστολή
Παμπούκη σε Ξυνή
Στην επιστολή Παμπούκη προς το διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, κ. Ξυνή, υπογραμμίζεται πως “η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει”.
«Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια» αναφέρει η επιστολή του κ. Παμπούκη.
O διευθύνων σύμβουλος της Siemens, αναφέρει στην απαντητική του επιστολή πως “θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί”, ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι “το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας”.
Αντιδράσεις για
την επιστολή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση έπραξε όπως είχε υποχρέωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής με όποια στοιχεία υπάρχουν.
«Ήδη η πρώτη απάντηση από τη Siemens Ελλάδας έχει έρθει και αναφέρει ότι θα συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση των σημαντικών θεμάτων που συζητώνται», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
«Είναι γνωστό τι έγινε με τη Siemens, τα μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα, προκύπτουν από την εξεταστική επιτροπή και φυσικά για όλα υπάρχουν συνέπειες», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν κυρώσεις αν θεωρήσει η κυβέρνηση ότι η Siemens δεν συνεργάζεται επαρκώς.
Την πρωτοβουλία Παμπούκη σχολίασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης: «Χαίρομαι που η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή μας να απευθυνθεί επιστολή προς τη Siemens. Το εντυπωσιακό δεν είναι το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Παμπούκη. Το εντυπωσιακό είναι η απάντηση της Siemens για το πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Πιστεύω, τώρα, να έχουμε εισροή αποκαλύψεων».