Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Λύση – ανάσα στο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων της Παλαιόχωρας, με τη χρησιμοποίηση ειδικών μηχανημάτων απορρύπανσης από την Αγγλία, αναζητεί ο Δήμος Πελεκάνου. Τα μηχανήματα βρίσκονται ήδη στα Χανιά και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν στην Παλαιόχωρα σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η καθαριότητα της θάλασσας στις νότιες περιοχές της Κρήτης, δεδομένου των προβλημάτων που προέκυψαν με τη δημιουργία βιολογικού στη θέση “Τροχαλού” και την εγκατάσταση “κόμπακτ” βιολογικών.
Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πελεκάνου κ. Γιώργος Ζουριδάκης, η συμφωνία με την εταιρεία που θα εγκαταστήσει τα συστήματα αυτά είναι, αν έχουν αποτέλεσμα μετά από δοκιμές τριών μηνών, να ενοικιαστούν από τον Δήμο αλλά σε διαφορετική περίπτωση να παρθούν πίσω χωρίς καμία επιβάρυνση.
“Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε Αγγλία και Καναδά. Είναι ειδικά μηχανήματα που τοποθετούνται στα αντλιοστάσια και χρησιμοποιώντας μύκητες καθαρίζουν τα λύματα και στη θάλασσα καταλήγει καθαρό νερό. Για μας θα χρειαστούν δύο μηχανήματα στα ισάριθμα αντλιοστάσια της Παλαιόχωρας και άλλο ένα θα τοποθετηθεί στη μεγάλη δεξαμενή λυμάτων”, αναφέρει ο δήμαρχος.
Ηδη όλα είναι έτοιμα για την τοποθέτηση και την πρώτη δοκιμαστική τους λειτουργία. “Τα μηχανήματα αυτά έχουν έλθει στα Χανιά, το πρωί της Τρίτης θα είναι στην Παλιόχωρα και θα τα ξεκινήσουμε δοκιμαστικά. Θα πάρουμε δείγμα την πρώτη ημέρα, μετά από έναν μήνα, μετά από δύο μήνες. Αν δεν είναι αποτελεσματικά θα τα πάρουν πίσω. Προσωπικά εύχομαι τα μηχανήματα να μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής μας”, τονίζει ο κ. Ζουριδάκης.
Η τεχνολογία αυτή έρχεται τώρα στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν σε τυροκομεία και ελαιουργεία, ενώ ανάλογη πρωτοβουλία με αυτή του Πελεκάνου έχει πάρει και Δήμος στην Πελοπόννησο.
Το κόστος που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Πελεκάνου, αν τελικά τα μηχανήματα είναι αποτελεσματικά, θα είναι 950 ευρώ τον μήνα. “Πρόκειται για πολύ μικρό ποσό, αν σκεφτούμε πως τη συντήρηση θα την έχει η εταιρεία”, τονίζει ο δήμαρχος.
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Αναφορικά με τα άλλα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού του Πελεκάνου στη θέση Τροχαλού ο κ. Ζουριδάκης υπογραμμίζει πως “έκανα ό,τι μπορούσα για να γίνει ο βιολογικός στη θέση «Τροχαλού» αλλά δυστυχώς στο ελληνικό κράτος τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως πρέπει. Οταν μια υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω ενστάσεων, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκασή της και θα πρέπει να περάσουν 15 χρόνια για να γίνει βιολογικός καθαρισμός. Επίσης, προσπάθησα να κάνω ένα βιολογικό «κόμπακτ» στη θέση «Τηγάνι» αλλά δυστυχώς άνθρωποι που εμπλέκονται με τον τουρισμό έκαναν ενστάσεις ώστε να μην γίνει. Κατόπιν όλων αυτών επιλέξαμε αυτή τη λύση”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα