Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει το νοσοκομείο Χανίων λόγω των ελλείψεων στο απαραίτητο ιατρικό και υγειονομικό υλικό αλλά και της επίσχεσης των γιατρών που συνεχίζεται για τρίτο μήνα διεκδικώντας την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.
Το μπλακ άουτ στο σύστημα προμηθειών έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις και στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές να μην υπάρχουν σύριγγες, ορθοπαιδικά υλικά μέχρι και ουροκαθετήρες.
Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκεται ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Πάντως, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου, το πρόβλημα με τον αξονικό τομογράφο θα έχει αποκατασταθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Σχετικά με τις ελλείψεις ιατρικού υλικού στο Νοσοκομείο Χανίων η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου κ. Νίκη Μπαρδάτσου τόνισε στα “Χ.Ν.” ότι “όλα τα υλικά θα είχαν τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά διατηρούνται οριακά ακόμη λόγω της επίσχεσης εργασίας που συνεχίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό στοκ υλικών στο νοσοκομείο, οι ελλείψεις όμως έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ορθοπαιδικό χειρουργείο δεν υπάρχουν ορθοπαιδικά υλικά, λάμες, σύριγγες, στα Εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν γενικές εξετάσεις αίματος, στις περισότερες κλινικές δεν υπάρχουν ουροκαθετήρες, ενώ ακόμη υπάρχουν ελλείψεις φίλτρων Τεχνητών Νεφρών κ.ά”.
Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ
Το πρόβλημα με τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου υφίσταται εδώ και τρεις μήνες, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων κ. Νίκη Μπαρδάτσου.
“Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε αναγκαστεί να παραπέμπουμε τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα, ενώ πριν ενάμιση μήνα ακόμη γίνονταν μόνο μία αξονική τομογραφία την ημέρα. Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι είχε καεί μία λυχνία και απαιτούνταν από το Δημόσιο 70.000 ευρώ για την αντικατάστασή της. Έτσι, κάθε μέρα που περνάει, τα Ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν πάνω από 70.000 ευρώ”.
Ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων κ. Αντώνης Κρασουδάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι “εδώ και περίπου ενάμιση μήνα ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου είναι εκτός λειτουργίας, λόγω ενός προβλήματος που παρουσίασε και γίνονταν προσπάθειες να επιδιορθωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γιατροί του Νοσοκομείου να εφημερεύουν με “την ψυχή στο στόμα”. Διότι όποιος άρρωστος έρθει και χρειάζεται αξονική τομογραφία πρέπει να κανονίζουμε να μεταφέρεται ή στην Κλινική Γαβριλάκη ή στο Ιατρικό Κέντρο προκειμένου να εξυπηρετηθεί, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό. Από την στιγμή που δεν είναι σε λειτουργία ο αξονικός τομογράφος εάν κάποιος χειρουργημένος ασθενής παρουσιάσει επιπλοκή και χρειαστεί επείγουσα αξονική τομογραφία, θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μια χρονοβόρα διαδικασία μεταφοράς του ασθενούς σε ιδιωτικό κέντρο με την απαραίτητη συνοδεία γιατρού.
Ο διευθυντής του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο κ. Γιώργος Ζαρίφης, είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και την επιτροπή Προμηθειών, και την σχετική εταιρεία που υποστηρίζει τον αξονικό τομογράφο, αλλά είχε την αίσθηση ότι δεν πήγε πουθενά, δηλαδή, δεν μπόρεσε ούτε ο ίδιος να βγάλει άκρη”.

ΤΡΙΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ
Την ίδια ώρα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τρίτο μήνα!
Σύμφωνα με τον κ. Κρασουδάκη”οι γιατροί του Νοσοκομείου έχουμε πληρωθεί τις εφημερίες του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, “κομμένες” κατά 7%. Υπήρξαν και γιατροί που δεν πληρώθηκαν ούτε αυτές τις εφημερίες, γιατί γίνανε λάθη στις πληρωμές. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουμε πληρωθεί ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο και είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας στα Δικαστήρια. Επίσης δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος”, επεσήμανε ο κ. Κρασουδάκης.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης επεσήμανε πως “το θέμα της έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία έχει δύο όψεις: η μία έχει να κάνει με το ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων έχουν να πληρωθούν από το 2005-2006. Στην ουσία όλη η πενταετία που πέρασε είναι απλήρωτη. Υπάρχει ένα συσσωρευμένο μεγάλο χρέος στα νοσοκομεία σε ότι αφορά φάρμακα και ιατρικό υλικό, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να διεκδικούν τα χρήματά τους. Από το Υπουργείο Υγείας έχει γίνει μια πρόταση ρύθμισης, που όμως δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από τους προμηθευτές. Εάν αυτή η άρνηση τους συνεχιστεί τότε σίγουρα όλα τα νοσοκομεία θα βρεθούν μέσα στις επόμενες μέρες σε πολύ δύσκολη θέση”.
Για το Νοσοκομείο Χανίων ο ίδιος ανέφερε ότι “το Ίδρυμα δεν είναι ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αλλά μετά από λίγες μέρες σίγουρα θα αρχίσουμε να έχουμε και εδώ πρόβλημα σε συγκεκριμένα ιατρικά είδη. Μάλιστα, σε ορισμένα χειρουργικά υλικά μετά από δύο τρεις μέρες θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν εταιρείες με τις οποίες έχουμε έρθει σε επαφή και υποσχέθηκαν πως όταν υπάρχει επείγον περιστατικό και κινδυνεύει η ζωή ασθενούς, όπως σε επείγοντα χειρουργεία, κατόπιν σχετικού έγγραφου που θα προσκομίζουμε, θα μας προμηθεύουν τα υλικά που χρειάζονται ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κάποιου ασθενούς. Όμως, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα το οποίο πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο και πολύ γρήγορα. Πρόκειται για «αμαρτίες» της προηγούμενης πενταετίας της οποίες εμείς «σηκώνουμε στις πλάτες μας» σήμερα.
Η δεύτερη όψη του προβλήματος είναι ότι κατά την χρονική περίοδο από το 2005 και μετά δεν ξαναέγιναν νέοι διαγωνισμοί στα Νοσοκομεία. Έτσι τα Ιδρύματα έφτασαν σε κάποιες παρατάσεις συμβάσεων, αυτές οι νόμιμες παρατάσεις έληξαν και πήγαιναν σε απευθείας αναθέσεις για αγορά υλικών. Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί. Δυστυχώς οι διαγωνισμοί θα καθυστερήσουν. Βγαίνουν διαγωνισμοί στον “αέρα” αλλά καθυστερούν στην ολοκλήρωση τους, διότι με κάποιες ενστάσεις μπορεί να περάσει ακόμη κι ένας χρόνος. Άρα σε αυτό το μεσοδιάστημα το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Επιτροπή πρέπει να βρεί λύσεις που να καλύπτει τα Νοσοκομεία”.
Για το θέμα του αξονικού τομογράφου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου ανέφερε ότι “το θέμα του αξονικού τομογράφου έχει λυθεί, καθώς βγήκε η απόφαση από την Επιτροπή Προμηθειών, η οποία είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. Είχαμε έρθει σε επαφή με την Επιτροπή ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η λυχνία που είχε χαλάσει έπρεπε να αντικατασταθεί πάλι με μία ίδια και δεν ήταν δυνατόν να μπει μια οποιαδήποτε άλλη. Η απόφαση βγήκε ευτυχώς την περασμένη Παρασκευή και αυτές τις μέρες περιμένουμε να έρθει η έγκριση της Επιτροπής Προμηθειών και να παραγγείλουμε αμέσως την λυχνία, η οποία σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας μέσα σε μία εβδομάδα θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα