Η δημιουργία και λειτουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου επιτεύχθηκε χάρις και στην ουσιαστική συμβολή και συνδρομή προσώπων, τα οποία πίστεψαν εξ αρχής στο συγκεκριμένο εγχείρημα και συνέβαλαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ώστε να γίνει πραγματικότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσωπα αυτά έκανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, ιδρυτής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννης Γαρεδάκης, στη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων του ιδρύματος, το περασμένο Σάββατο, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Ο κ. Γαρεδάκης τόνισε ότι η στέγαση του Ινστιτούτου στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» επιτεύχθηκε χάρις στον αντιπρόεδρο του συγκεκριμένου ιδρύματος και γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκο Παπαδάκη.
«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή και πήραμε την έγκριση από τη γενική συνέλευση να γίνει το Ινστιτούτο στα Χανιά είχα την εντύπωση, επειδή γνωρίζω καλά τα των Χανίων, ότι θα βρίσκαμε πάρα πολύ εύκολα ένα χώρο, στον οποίο θα στεγαζόταν το Ινστιτούτο χωρίς πολλές συζητήσεις», σημείωσε ο κ. Γαρεδάκης.
Και συνέχισε: «Ήξερα ότι υπάρχουν πολλές σφραγίδες και Δ.Σ. Και ήλπιζα ότι θα ανταποκρίνονταν θετικά στην πρότασή μας για να λειτουργήσει το Ινστιτούτο σε κάποιο χώρο, που τους περισσότερους μήνες του χρόνου παραμένει κλειστός. Προσπαθήσαμε, αλλά βρήκαμε κλειστές τις πόρτες. Θεωρούσαν ότι ήταν ιδιωτική υπόθεση. Υπόθεση του Γαρεδάκη. Εκείνες τις μέρες, μέρες απελπισίας, με τον φίλο τον Νίκο Παπαδάκη, διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, συζητούσαμε το θέμα και μου είπε ότι είχε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί για το Ινστιτούτο ο χώρος του ιδρύματος “Αγία Σοφία”. Ο χώρος αυτός τότε ήταν όχι σε καλή κατάσταση, δεν είχε την υποδομή για να γίνει οτιδήποτε. Βρήκα πολύ ωραία την ιδέα. Ο Νίκος Παπαδάκης ζήτησε την έγκριση του σεβασμιώτατου, τότε Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου, ο οποίος δέχθηκε ασμένως να μας παραχωρηθεί το κτήριο. Διότι το κτήριο αυτό το έχτισε ο σεβάσμιος αυτός γέροντας και εμπνευσμένος ιεράρχης», τόνισε ο κ. Γαρεδάκης εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς το Δ.Σ. του ιδρύματος «Αγία Σοφία».
Ο κ. Γαρεδάκης ανέφερε, ακόμη, ότι «το ξεκίνημα φαινόταν αρχικά πάρα πολύ δύσκολο. Είχαμε την τύχη στο ξεκίνημα να βρεθεί στα Χανιά, ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας. Με τον τότε βουλευτή και συνάδελφο, Στέλιο Νικηφοράκη είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε. Ο κ. Σιούφας μας άκουσε με πολλή προσοχή και, αν και δεν ήταν θέμα της αρμοδιότητάς του, μας είπε ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει την προσπάθεια, γιατί τη βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα, για να ενισχύσει την προσπάθειά μας αυτή και αυτός ήταν και ένας θεμέλιος λίθος για να ξεκινήσουμε, συνεισφέροντας και ορισμένοι συνάδελφοι, προκειμένου να αυξήσουμε το ταμείο του Ινστιτούτου. Ο κ. Σιούφας δεν ξέχασε το θέμα αυτό. Ως πρόεδρος της Βουλής και πάλι επανήλθε και μας χρηματοδότησε εκ νέου και όλο αυτό το ενδιαφέρον του κ. Σιούφα μας βοήθησε πάρα πολύ να προχωρήσουμε. Ακολούθησε μία ενίσχυση από το παλιό Υπουργείο Τύπου και άλλες ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και προσφορές», σημείωσε ο κ. Γαρεδάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου. «Πριν από δυόμισι χρόνια, όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια είχαμε κάνει μια διημερίδα στα Χανιά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ινστιτούτα. Τότε είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί το Ινστιτούτο. Είχαμε κάνει ένα σχεδιασμό, ξέραμε τι περίπου θα επιδιώκαμε. Παρούσα ήταν τότε, ως βουλευτής, η κα Άννα Διαμαντοπούλου, της οποίας οι επισημάνσεις στη διημερίδα ήταν για εμάς πολύ χρήσιμες».
Ο κ. Γαρεδάκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν την προσπάθεια για τη δημιουργία του Ινστιτούτου. «Αυτό που βλέπετε σήμερα δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν πίσω από αυτή την προσπάθεια αρκετοί άνθρωποι, Χανιώτες», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ευχαρίστησε:
? Τον νομάρχη Χανίων, Γρηγόρη Αρχοντάκη και τον πρώην γενικό διευθυντή του ΟΑΔΥΚ, Μανώλη Σπανουδάκη, επισημαίνοντας ότι έκαναν αρκετές παρεμβάσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τόσο στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, όσο και στη λειτουργικότητα, εσωτερικώς, του κτηρίου.
? Την κα Ντόρα Μπακογιάννη για την οικονομική βοήθεια που προσέφερε ως Υπουργός Εξωτερικών.
? Τον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ., Χρήστο Μαρκογιαννάκη, με την παρέμβαση του οποίου δόθηκε ένα ποσό στο Ινστιτούτο από το Υπουργείο Τύπου.
? Τον κ. Θανάση Καρούντζο για την οικονομική βοήθεια που προσέφερε η Περιφέρεια Κρήτης.
? Τον πρόεδρο της Τράπεζας Χανίων, Μιχάλη Μαρακάκη, «ο οποίος πραγματικά μας βοήθησε».
? Ο κ. Γαρεδάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι «μας έχει συγκινήσει ιδιαίτερα η προσφορά του προέδρου του ΕΒΕ Χανίων κ. Βαγγέλη Σπανουδάκη, με εισήγηση του οποίου το Επιμελητήριο μάς ενίσχυσε οικονομικά δύο φορές.
? Τους Δήμους Φρε, Γεωργιούπολης, Καντάνου, Μηθύμνης, Κρυονερίδας και Βάμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γαρεδάκης στον δήμαρχο Φρε, Νίκο Γιαννούλη, λέγοντας ότι «παρενέβη πολλές φορές για να ρυθμίσει θέματα που ήταν απολύτως αναγκαίο να ρυθμιστούν».
? Τους επιχειρηματίες Γιάννη Δερμιτζάκη, Θρασύβουλο Πολλάκη, Βασίλη Αρχοντάκη και Λυκάκη – Ψαρουδάκη «για την ουσιαστική τους στήριξη».
? Ιδιαίτερη αναφορά στον βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχη Δαμιανάκη, επισημαίνοντας ότι Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος πάλεψε και κατάφερε, με την επιμονή του, να ικανοποιηθούν, ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, δίκαια αιτήματα του ΣΗΠΕ. «Ο κ. Δαμιανάκης», πρόσθεσε ο κ. Γαρεδάκης, «ήταν παρών και όταν ξεκινήσαμε την ιστορία του Ινστιτούτου. Με κάθε τρόπο προσπάθησε να βοηθήσει και να προωθήσει όσα εμείς επιδιώκαμε. Ο Ευτύχης Δαμιανάκης δεν ήθελε να κάνω αναφορά στο όνομά του, εγώ όμως θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω και το κάνω, διότι χωρίς να του το ζητήσουμε ήρθε μόνος του και στις δύο περιπτώσεις και μας βοήθησε».
? Τέλος, ο κ. Γαρεδάκης ανέφερε ότι εισφορές – δωρεές στο Ινστιτούτο έκαναν οι εκδότες, Σπύρος Δούκας, Γιάννης και Μανώλης Χαλκιαδάκης, Γιώργος Βακόνδιος, καθώς και ο ίδιος.