Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Πολύτιμη κληρονομιά για τις νεότερες γενιές αποτελεί το πολυσχιδές λαογραφικό έργο του Σταμάτη Αποστολάκη, μέσω του οποίου διασώζονται προαιώνια ήθη, έθιμα, αξίες και παραδόσεις του κρητικού λαϊκού πολιτισμού. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομαρχική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Χανίων και η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) για τον δάσκαλο και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη.
Η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος” γέμισε από κόσμο, ο οποίος με την παρουσία του τίμησε για την προσφορά και το έργο του τον Σταμάτη Αποστολάκη.
Η εκδήλωση “άνοιξε” με το ριζίτικο “Τη συντροφιά σας χαίρομαι” ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού Σελίνου “Ψηλάφι”, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές.
Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, τα τραγούδια, οι χοροί και όλα όσα συνθέτουν τον τοπικό πολιτισμό μας δεν θα μπορούσαν να σωθούν από μόνα τους, αν κάποιοι άνθρωποι δεν τα ερευνούσαν και τα κατέγραφαν με ανιδιοτέλεια και κόπο: “Αυτό κάνει και ο ακούραστος εργάτης, ο συντοπίτης μου, Σταμάτης Αποστολάκης, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον πολιτισμό του τόπου μας και τη διάσωση της παράδοσής μας”, επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης.
Ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης χαρακτήρισε τον κ. Αποστολάκη ως “έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους του τόπους μας” και πρόσθεσε ότι “η προσφορά του κ. Αποστολάκη στον τόπο μας είναι ανεκτίμητη, καθώς έχει να επιδείξει τεράστια ερευνητική προσπάθεια στον τομέα της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης”.
Συνεχίζοντας ο κ. Βιρβιδάκης ανέφερε ότι ο Σταμάτης Αποστολάκης “αποτελεί έναν σημαντικό φάρο για όλους όσοι ασχολούνται με την παράδοση και ιδιαίτερα με τη λαογραφία” καθώς -όπως είπε- στα έργα του τηρούνται τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τις πηγές, ενώ παράλληλα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη παιδαγωγική αξία: “Πρόκειται χωρίς υπερβολή για έναν από τους κορυφαίους λαογράφους του τόπου μας, μία προσωπικότητα, που έχει χαρακτηριστεί όχι τυχαία ως ο θεματοφύλακας της κρητικής λαϊκής παράδοσης”, είπε ο κ. Βιρβιδάκης, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χανίων στην Πύλη Σαμπιονάρα θα διοργανωθεί εσπερίδα με τιμώμενο τον κ. Αποστολάκη.
Η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού τόνισε ότι ο κ. Αποστολάκης με το έργο του δικαιώνει έναν από τους σκοπούς της ΙΛΑΕΚ που είναι η συλλογή, καταγραφή και διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης και πρόσθεσε ότι μέσα από το ερευνητικό έργο του κ. Αποστολάκη διαιωνίζονται προαιώνιες τοπικές παραδόσεις και αξίες: “Αυτές οι αξίες είναι καταγεγραμμένες στις σελίδες των βιβλίων του Σταμάτη Αποστολάκη, ακριβή κληρονομιά για τους επόμενους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με ένα παρελθόν που δεν γνώρισαν”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κα Ναναδάκη – Παπαδερού.
Ο δρ Φιλολογίας και τ. διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης χαρακτήρισε τον κ. Αποστολάκη “έναν σεμνό δάσκαλο και ακάματο λαογράφο”, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποκτά όσο περνάνε τα χρόνια η λαογραφική έρευνα και καταγραφή: “Όσο πάει θα αποδεικνύεται πόσο πολύτιμη είναι αυτή η καταγραφή και μιλάω για την καταγραφή του Σταμάτη”, είπε ο κ. Αικατερινίδης και πρόσθεσε: “Το έργο του Αποστολάκη είναι πολύπλευρο πολιτιστικά και κοινωνικά. Εγώ θα επιμείνω στη σημασία που έχει από απόψεως καταγραφής διάδοσης και προβολής του τοπικού λαϊκού πολιτισμού. Ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς μας και της εθνικής μας αυτογνωσίας και ειδικά σήμερα με την παγκοσμιοποίηση χωρίς αυτά τα στοιχεία οδηγούμαστε σε μια μάζα λαών. Έχουμε λοιπόν έναν πλούσιο λαϊκό πολιτισμό που πρέπει να τον προσέξουμε και να τον σεβαστούμε”.
Ο κ. Αικατερινίδης τόνισε ακόμα ότι χωρίς τις επίμονες και κοπιαστικές προσπάθειες ανθρώπων, όπως ο κ. Αποστολάκης, θα είχαν χαθεί πολύτιμα στοιχεία της παράδοσης και επεσήμανε την προσήλωση και την αφοσίωση που απαιτεί το έργο του λαογράφου.
Η δρ Φιλολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη μιλώντας για το τελευταίο βιβλίο του κ. Αποστολάκη, το οποίο αναφέρεται στα ριζίτικα σημείωσε: “Ο Σταμάτης Αποστολάκης έγραψε ένα βιβλίο που αποτελεί corpus για τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο αφενός «μνημειώνει» τα δημοτικά τραγούδια αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον”.
Η κα Πολυμέρου – Καμηλάκη ανέφερε ακόμα ότι το βιβλίο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρει μια θέση στο διαδίκτυο ώστε να μπορέσουν οι νεότεροι να πληροφορηθούν σωστά για το ριζίτικο τραγούδι και να αποφύγουν ατεκμηρίωτες αναφορές που κυκλοφορούν: “Αν δεν μάθουμε τι γινόταν στο παρελθόν νομίζω ότι θα είμαστε πάντοτε υποδεέστεροι των στιγμών. Η κρίση που περνάμε αυτή τη στιγμή είναι παιδείας, είναι κρίση πνευματική, η οποία οφείλεται στο ότι αφήσαμε να χαθεί τελείως το παρελθόν νομίζοντας ότι αυτό μας οδηγεί στην υπανάπτυξη και ότι είναι συντήρηση, ενώ στην ουσία είναι η πρόοδος. Υπό αυτή την έννοια το βιβλίο του Αποστολάκη αποτελεί μια σημαντική εγγραφή και νομίζω ότι αν αυτό γίνει παράδειγμα για το μέλλον θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που μας μαστίζει και να μπούμε πιο σωστά στην παγκοσμιοποίηση”, είπε, μεταξύ άλλων, η κα Πολυμέρου – Καμηλάκη.
Ο δρ Φιλολογίας και τ. διευθύνων του Κέντρου Συντάξεων Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσης της Ακαδημίας Αθηνών Νικόλαος Κοντοσόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του τιμώμενου στην κρητική ονοματολογία και χαρακτήρισε τον κ. Αποστολάκη “ως έναν από τους δύο μεγάλους ονοματολόγους της περιοχής” υπογραμμίζοντας την προσφορά, στο συγκεκριμένο πεδίο, της Ελευθερίας Γιακουμάκη στην Κίσαμο και του Σταμάτη Αποστολάκη στο Σέλινο.
Ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια από τους νεότερους στη συλλογή και καταγραφή στοιχείων της παράδοσης καθώς -όπως υπογράμμισε- ο λαϊκός μας πολιτισμός δυστυχώς έχει αρχίσει να χάνεται: “Η λαογραφία όσο περνάει ο καιρός αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν μπορώ να φανταστώ την εθνική και τοπική μας ταυτότητα, την παράδοσή μας να μένουν σιγά σιγά αποξεχασμένες και να μην είναι μέσα στη ψυχή μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε τέλος ότι την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν στην εκδήλωση οι βουλευτές Χανίων κ. Δαμιανάκης, Σκουλάκης και Μαρκογιαννάκης.

Δημ. Μαρ.

– Όνειρο το είδα μάνα μου, να μου το ξεδηλιάνεις
Θωρώ να Άρχο ωραιόπλουμο να ακτινοβολάει
κι οι ηλιαχτίδες έγραφαν «Σταμάτη Αποστολάκη»!
– Δεν το θωρείς και μόνος σου, είν? ο Αποστολάκης
του Βενιζέλου αδερφοκτός τση Κρήτης είν? καμάρι!
Είναι φάρος του πνεύματος και του Χριστού κοπέλι
τον χαίρονται οι Έλληνες σ? ούλη την οικουμένη.

Zαχαρίας Μ. Σιβαρόπουλος,
πρόεδρος Πολιτιστικού Μορφωτικού
Συλλόγου Βαρύπετρου Δήμου Θερίσου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα