Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι άσκοποι πυροβολισμοί και η επιδειξιομανία αποτελούν τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία που συναντά κανείς σε παραδοσιακά γλέντια, τα οποία πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.
Με αφορμή την κατ’ επανάληψη καταγραφή των προαναφερόμενων φαινομένων -και όχι μόνο- ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κυδωνίας «Το Ρόδο», σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και τον Δήμο Νέας Κυδωνίας διοργανώνουν βραδιά λόγου με τίτλο: «Φρόνιμοι και νοικοκυροί… τον 21ο αιώνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Στέκι του Δήμου Νέας Κυδωνίας, με ομιλητές τον κ. Κίμωνα Φαραντάκη, φιλόλογο – συγγραφέα και τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντή, διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου.
«Τα κυριότερα φαινόμενα που δίνουν αρνητική εντύπωση στα σημερινά γλέντια είναι η υπερβολική οινοποσία, οι άσκοποι πυροβολισμοί, η επιδειξιομανία και τελικά απ’ όλα αυτά βλέπεις ότι προσπαθεί να δείξει ο άλλος ότι φέρει τον χαρακτηρισμό του μερακλή και του λεβέντη, ενώ στην πραγματικότητα έχει χαθεί όλη η ουσία αυτών των πραγμάτων, η φρονιμάδα. Θέλουμε, λοιπόν, να καυτηριάσουμε αυτά τα φαινόμενα», τόνισε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο», Νίκος Γιακουμάκης.
Και πρόσθεσε: «Είναι φαινόμενα που προβληματίζουν πολύ κόσμο που ασχολείται με την παράδοση και είναι σκεπτόμενος και δίδουμε απλά μια αφορμή για προβληματισμό, για σκέψη, για να προσπαθήσουμε να δούμε τι δεν μας αρέσει σήμερα, τι μπορούμε να αλλάξουμε, τι μπορούμε να κρατήσουμε από τα παλιά που είναι χρήσιμο, αλλά και τι πρέπει να διορθώσουμε όσον αφορά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που συναντάμε σήμερα στους γάμους, στα πανηγύρια, στους χορούς, στις παραδοσιακές εκδηλώσεις».
Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης υπογράμμισε, αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση, ότι «η δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδο” τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τη συγκεκριμένη παρέα, γιατί πραγματικά αυτό μας αρέσει: ότι άνθρωποι με ανιδιοτέλεια ασχολούνται με ένα αντικείμενο εξαιρετικά σημαντικό, που δεν είναι άλλο από τη διάσωση του πολιτισμού μας».
Σημαντική χαρακτήρισε την εκδήλωση ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκειά της «θα ακούσουμε πώς εξελίσσονται τα ήθη και τα έθιμα που έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με το κομμάτι των πυροβολισμών, σαν έθιμο παλιό της Κρήτης».
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου σημειώνει, με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ότι «ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της σύγχρονης Κρήτης είναι η μέγιστη αλλοίωση και παρερμηνεία που έχει υποστεί, στη σημερινή του χρήση, ο παραδοσιακός γλωσσικός και κάθε συναφής κώδικας ορισμού και περιγραφής της ανθρώπινης συμπεριφοράς και κάθε σχετικής έννοιας, που είναι άμεσα συνυφασμένη με την παράδοση. Πολύ συχνά και χωρίς κανένα σεβασμό, για να περιγραφεί και χαρακτηριστεί ένας “δήθεν” μερακλής, ένας “υποτιθέμενος” παραδοσιακός μουσικός ή ένα “κατά τον τίτλο του και μόνο” παραδοσιακό τοπικό γλέντι, γίνεται απερίσκεπτη και άστοχη χρήση λέξεων και όρων που προέρχονται απευθείας από τα αντίστοιχα παλαιότερα δρώμενα, ενώ η σημερινή πραγματικότητα διαψεύδει πικρά την παραπάνω αντιστοιχία, μη αποδίδοντάς την ούτε κατ’ ελάχιστο.
Ο προβληματισμός καθενός από εμάς πάνω σε ό,τι σχετίζεται με το ειδικό βάρος και την αξία της “της φρονιμάδας και της μυρωδιάς της” του ριζίτικου και της παράδοσης, ίσως μας οδηγήσει στη συνέπεια και την ισορροπία λόγων και πράξεων, δηλαδή να ξαναβρούμε το χαμένο μέτρο, όταν κάνομε γλέντια και “μαζώξεις”, όταν σχεδιάζομε εκδηλώσεις και όταν αναφερόμαστε στον χορό, στο τραγούδι, στη μουσική, στη γλώσσα, στη διατροφή κ.λπ. Ίσως, η προσοχή μας αυτή αποκαταστήσει τη χαμένη μας σχέση με τη φιλία, την επικοινωνία, την παρέα, τον ουσιαστικό λόγο, την υπευθυνότητα, την ουσιαστική συνεργασία και τη σοβαρότητα.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσομε και οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά, κυρίως όμως να ευαισθητοποιήσουμε και όχι να υποκαταστήσομε την κοινωνική δράση και αντίδραση, αποταθήκαμε στους γνωστούς και καταξιωμένους -για την καθαρότητα του λόγου τους- ομιλητές μας, οι οποίοι έχουν θίξει και καυτηριάσει είτε με το συγγραφικό τους έργο είτε με το συχνό τους σχόλιο ακόμα και στον χώρο εργασίας τους τα ζητήματα αυτά, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

? 20.30: Χαιρετισμοί διοργανωτών.
? 20.40: «Γράμμα στον Μανούσο», Κίμων Φαραντάκης, φιλόλογος, συγγραφέας.
? 21.00: «Από την παράδοση στην παράβαση», Γιώργος Παπακωνσταντής, διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου.
? 21.20: Ερωτήσεις, συζήτηση.
? Θα ακολουθήσει παράθεση μικρού κεράσματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα