Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Επαγγέλματα με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας επιλέγουν οι μαθητές, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Αυτό επεσήμαναν χθες οι υπεύθυνοι Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση για την συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Την εκδήλωση διοργανώνουν το ΚΕΣΥΠ σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου, του Γυμνασίου Σούδας και του Γυμνασίου Κολυμπαρίου.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) στο Λύκειο Ακρωτηρίου κ. Κ. Καλογεράκης, “με την συμπλήρωση μηχανογραφικού ολοκληρώνεται ο κύκλος προετοιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην εκδήλωση που διοργανώνουμε θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στα παιδιά τεχνικές και πληροφορίες για την στρατηγική όσον αφορά την σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Οι συγκυρίες είναι αρκετά δύσκολες και αυτό θα οδηγήσει τους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις κυρίως με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και όχι τον ενθουσιασμό για πραγμάτωση των ονείρων, των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους”. Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Νίκος Βεστάκης ανέφερε ότι “όλοι όσοι ενδιαφέρονται, γονείς και μαθητές, πρέπει να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για να συμπληρώσουν σωστά το βιογραφικό τους”.
Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης η υπεύθυνη ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Χανίων κ. Μάρμπη Πιμπλή ανέφερε ότι περιλαμβάνει ομιλίες για:
– Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου από τον κ. Κ. Καλογεράκη, ΓΡΑΣΕΠ Λυκείου Ακρωτηρίου
– Σημαντικές λεπτομέρειες στο Μηχανογραφικό Δελτίο από τον κ. Ε. Καλαϊτζάκη, ΓΡΑΣΕΠ Γυμνασίου Σούδας
-Σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου από την κ. Τ. Μπαουράκη, ΓΡΑΣΕΠ Γυμνασίου Κολυμβαρίου
– Απόφοιτοι σχολών που εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, από την κ. Μ. Πιμπλή, ΚΕΣΥΠ Χανίων
“Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν προσεκτικά αυτά που θα ειπωθούν, να γίνει συζήτηση και να καλύψουν τις απορίες τους και τα κενά τους ώστε να συμπληρώσουν σωστά τα μηχανογραφικά τους δελτία” τόνισε η κ. Πιμπλή.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2010
Ο κ. Αποστόλης Ρασούλης, υπεύθυνος στο ΚΕΣΥΠ Χανίων ανέφερε ότι η εκδήλωση θα βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή στις σχολές τους. Ο ίδιος επεσήμανε πώς οι μαθητές που έδωσαν εξετάσεις το 2008 και το 2009 και δεν μπήκαν πουθενά εξ αιτίας της βάσης του 10, φέτος εαν το επιθυμούν, μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό διεκδικώντας θέσεις κυρίως σε χαμηλόβαθμα ΤΕΙ. “Από φέτος οι βάσεις του 10% των θέσεων θα είναι εξορθολογισμένες αφού θα είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι οι παλαιοί απόφοιτοι (2000-2007)” σημείωσε ο κ. Ρασούλης. Και πρόσθεσε ότι: “Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων, των Εσπερινών Λυκείων και από τα Επαγγελματικά Λύκεια που έδωσαν φέτος με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό διεκδικώντας μία από το 90% των θέσεων κάθε σχολής. Οι παλαιοί απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, των Εσπερινών Λυκείων και από τα Επαγγελματικά Λύκεια που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις τα έτη 2008 και 2009 μπορούν αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση”.
Παράλληλα, όσον αφορά την σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό με συνεχόμενη αρίθμηση, ανεξάρτητα επιστημονικού πεδίου. Δηλώνουμε σχολές και με υψηλότερες βάσεις και σχολές πολύ χαμηλότερες των μορίων μας, αρκεί να είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας. Δεν αποκλείουμε σχολές που μας ενδιαφέρουν, επειδή οι βάσεις τους πέρυσι ήταν υψηλότερες από τα μόρια μας. Υπάρχει πιθανότητα οι βάσεις για τις συγκεκριμένες σχολές να είναι φέτος πολύ χαμηλότερες. Για σχολές που επαναλαμβάνονται σε δύο Ε.Π. δηλώνουμε μόνο μία φορά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να μην παραλείψουμε κάποιο αριθμό ή βάλουμε τον ίδιο αριθμό σε δύο σχολές. Οι μαθητές μπορούν να εισαχθούν σε μια σχετικά χαμηλόβαθμη σχολή και να πάρουν μεταγραφή σε μια αντίστοιχη με υψηλότερη βάση εξ αιτίας πολυτεκνίας. Αν η προτίμησή τους για κάποια σχολή είναι πολύ «μακριά» μπορούν να σκεφτούν παρόμοιες σχολές ΤΕΙ, που όμως ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά τους”, κατέληξε ο κ. Ρασούλης.
Παράλληλα, ο κ. Βεστάκης ανακοίνωσε ότι φέτος η διεξαγωγή των επαναληπτικών Πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν το Σάββατο 3 Ιουλίου στις 7:30 το πρωί, θα γίνει στο 3ο Λύκειο Χανίων στον Κουμπέ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα