Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΕ ΜΩΡΑΪΤΗ:

Από κοινοτικές επιδοτήσεις θα πληρωθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2009, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.
Στην ερώτησή του, ο κ. Μωραΐτης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σοβαρά προβλήματα επιβίωσης έχει δημιουργήσει η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. στούς μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ιδιαίτερα σε αυτούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η δύσκολη κατάστασή τους επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τα τελευταία φορολογικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αλλά και από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση διαφόρων ενισχύσεων (επιστροφή ΦΠΑ, ποιοτικό παρακράτημα σιτηρών κ.ά.) που έπρεπε να έχουν πάρει προ πολλού και με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς».
Ο κ. Μωραΐτης σημείωνε, ακόμη, ότι «… δεν έχει δοθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2009 σε όλους τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους ούτε αυτές του 2008 (έχει δοθεί μόνο η προκαταβολή) σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας κ.ά. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, παρακρατεί και τα ποσά των ενισχύσεων των αγροτοκτηνοτρόφων».
Απαντώντας, η κα Μπατζελή υπογράμμισε ότι «τα πρόβληματα με τις εντάξεις και τις πληρωμές του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης έχουν ως αφετηρία την απόφαση, που λήφθηκε το 2008 για μείωση των πιστώσεων που αφορούσαν τα προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013 κατά 50%. Συγκεκριμένα από 826 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν εγκριθεί για την περίοδο 2000 – 2006, τα ποσά για την περίοδο 2007 – 2013 έχουν μειωθεί σε 425 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στις εντάξεις και στις πληρωμές από την περίοδο 2007 – 2008».
Η κα Μπατζελή τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας κατάφερε να αυξήσει τις εθνικές πιστώσεις για τα προγράμματα και να προτείνει αναθεώρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από πρόσφατη αναθεώρηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες πιστώσεις με αύξηση της εθνικής συμμετοχής και οι εντάξεις και οι πληρωμές για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης θα συνεχιστούν κανονικά για την περίοδο 2008».
Παράλληλα, επεσήμανε πως «είναι γνωστό ότι λόγω των αδυναμιών, που προαναφέρθηκαν, σημαντικό μέρος των ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης 2008 έχουν προκαταβληθεί ως ταμειακή διευκόλυνση. Ειδικότερα, για την αποζημίωση του 2008, έγινε η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του προγράμματος της εξισωτικής αποζημίωσης του 2008, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι των καταστάσεων πληρωμής σε σύνολο 62 περίπου δικαιούχων, δηλαδή 112 εκατομμύρια και θα συνεχιστούν οι πληρωμές για τους υπόλοιπους. Επισημάναμε ότι το Νοέμβριο του 2008 και τον Απρίλιο του 2009 είχε δοθεί προκαταβολή με μορφή ταμειακής διευκόλυνσης για την εξισωτική αποζημίωση του 2008. Συνεπώς, η εξισωτική αποζημίωση του 2008 στο πολύ μεγαλύτερο μέρος έχει πληρωθεί στους παραγωγούς».
Αναφερόμενη στην εξισωτική αποζημίωση του έτους 2009, η κα Μπατζελή είπε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πραγματοποιήσει πληρωμές μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων ελέγχων και μετά την έγκριση εθνικών πιστώσεων για τις δαπάνες του μέτρου αυτού. Σχετικά με τα κριτήρια νομιμοποίησης για το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης σημειώνεται ότι: πρώτον, αυτά έχουν γίνει μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάταξη των δικαιούχων με εφαρμογή διαφάνειας στην αίτηση για την ένταξη και την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης. Δεύτερον, τα κριτήρια αναμορφώθηκαν το 2010 και έχει δοθεί πολύ μεγάλη βαρύτητα στους δικαιούχους, που είναι κτηνοτρόφοι στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία. Με βάση αυτά τα κριτήρια λαμβάνουν βαθμολογία πάνω από 500 μόρια οι κτηνοτρόφοι. Επομένως, σε καμία περίπτωση κτηνοτρόφοι ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστούν από το κριτήριο της ηλικίας. Τρίτον, το δίλημμα ότι με τα κριτήρια αυτά θα αποκλειστούν οι κτηνοτρόφοι ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, είναι ψευδεπίγραφο και μόνο σε όσους δεν είναι σωστά πληροφορημένοι».
Ο κ. Μωραΐτης, στην τοποθέτησή του, αμφισβήτησε όσα ανακοίνωσε η υπουργός, λέγοντας ότι «πραγματικά σε απόγνωση έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες τις χώρας η αντιαγροτική πολιτική, που εφαρμόζεται χρόνια τώρα απ’ όλες τις κυβερνήσεις, κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κατάσταση που έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η απάντησή σας σήμερα για τις υπόλοιπες περιπτώσεις των εξισωτικών αποζημιώσεων του 2008, πρέπει να κάνει τους κτηνοτρόφους να ανησυχούν περισσότερο. Δεν είναι εξήντα δύο οι περιπτώσεις. Μιλάμε για αρκετές περιπτώσεις είτε πρόκειται για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων είτε πρόκειται για ελέγχους και ιδιαίτερα σε νομούς, όπως είναι οι νομοί της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Μακεδονίας. Και είναι πάρα πολλοί οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2008».
Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε, επίσης, ότι «εχουμε εξελίξεις στον κτηνοτροφικό τομέα. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές που έχουν καθηλωθεί για δεκαετίες. Είναι εξευτελιστικές οι τιμές, όπως είναι οι τιμές στο κρέας, στο γάλα και σε άλλα προϊόντα. Έχουμε, επίσης, επίθεση και της λεγόμενης “συνεταιριστικής” οργάνωσης της Δωδώνης, που πριν λίγες μέρες έστειλε τελεσίγραφα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και ιδιαίτερα στους αγελαδοτρόφους και τους ζητάει να υπογράψουν ότι για τις ποσότητες του γάλακτος που θα παραληφθούν τη νέα σεζόν, στο 70% οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά πέντε λεπτά, ενώ στο υπόλοιπο 30% της παραγωγής θα είναι μειωμένες κατά επτά με οκτώ λεπτά. Είναι μια αρνητική εξέλιξη και αυτό θα οδηγήσει μια σειρά από φτωχούς κτηνοτρόφους στην απόγνωση και στο ξεκλήρισμα. Ήδη έχουμε αποτελέσματα. Από τους δωδεκάμισι περίπου χιλιάδες κτηνοτρόφους, που έδιναν το γάλα στη Δωδώνη, σήμερα έχουμε φτάσει στους εξίμισι χιλιάδες. Επίσης, είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τη μείωση των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα».
Καταλήγοντας, ο κ. Μωραΐτης τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε ότι απ’ αυτή την πολιτική υπάρχουν οι χαμένοι, που είναι οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας, αλλά υπάρχουν και οι κερδισμένοι και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, όπως είναι τα καρτέλ, όπως είναι οι εισαγωγείς αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Και για εμάς είναι έγκλημα εκ προμελέτης, σε μια χώρα που μπορεί να παράγει προϊόντα κτηνοτροφικά, να δίνουμε τεράστιο συνάλλαγμα για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Απέναντι σ’ αυτό τον δρόμο, εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας, να παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα δίνει τα περιθώρια να παραμείνουν στα χωριά τους και τα χωράφια τους, μια πολιτική που θα παίρνει υπόψη της τις διατροφικές ανάγκες της χώρας, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, που θα παράγει κτηνοτροφικά προϊόντα καλής ποιότητας και θα δίνει και εισόδημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Αυτός ο δρόμος μπορεί να ακολουθηθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που εμείς καλούμε τους φτωχομεσαίους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα