Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα του παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους στο άμεσο μέλλον και να ενισχυθεί ο αυτόνομος χαρακτήρας και η βιωσιμότητα του φορέα, ζητεί, με ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.
Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ότι το παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ λειτουργεί από το 1980 ως κέντρο ανοιχτής περίθαλψης παιδιών με αναπηρία και «αυτή τη στιγμή στα προγράμματά του απασχολούνται περίπου 150 παιδιά, κατά τη διάρκεια του 2009 απασχολήθηκαν συνολικά 210, ενώ, συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του έχουν απασχοληθεί στα προγράμματα περισσότερα από 1.000 παιδιά. Όσον αφορά το προσωπικό, σήμερα στην ΕΛΕΠΑΠ απασχολούνται 23 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, τα οποία προσφέρουν προωθημένες θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά με αναπηρία».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο συγκεκριμένος φορέας «έρχεται να καλύψει με τις υπηρεσίες του ένα σημαντικό κενό στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας στο νομό Χανίων. Εντούτοις, σήμερα εκπέμπει “σήμα κινδύνου”, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών και της αδυναμίας του κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να αντέξει το βάρος της πλημμελούς κρατικής πρόνοιας». Και προσθέτει: «Τα έσοδα της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων που προέρχονται από δωρεές, νοσήλια και εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, συνεχώς συμπιέζονται. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, κατά τους πρώτους μήνες του 2010, έχει σημειωθεί μείωση κατά σχεδόν 35% των δωρεών και προσφορών πολιτών, στις οποίες και βασίζεται η λειτουργία της, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009».
Ο κ. Δαμιανάκης προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί «θα προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο προνοιακό ίδρυμα, τη συρρίκνωση και τελικά τη διακοπή της λειτουργίας του, παρότι η τοπική κοινωνία το έχει αγκαλιάσει ως αυτονόητο τμήμα της καθημερινότητάς της».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα