Περισσότερα από 30 μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα λειτουργούν στον Ν. Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ και ενισχύοντας παράλληλα το σύστημα με ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και το ζήτημα της χρηματοδότησης αρκετοί πολίτες διέθεσαν τα οικόπεδά τους για την εγκατάσταση κατόπτρων. Ηδη σε περιοχές, όπως στον Σκινέ, στον Αλικιανό και στην Αγιά, έχουν αναπτυχθεί πολλές μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες.
“Στα Χανιά έγιναν 220 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα 80 KW. Ορους σύνδεσης πήραν τα 150 και λειτουργούν περίπου 30. Πουλάμε στη ΔΕΗ την κιλοβατώρα στην τιμή των 0,45 ευρώ αλλά κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο πέφτει. Ωστόσο είναι μια συμφέρουσα επένδυση για μικροεπαγγελματίες και αγρότες”, αναφέρει ο κ. Νίκος Καλογεράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, ο οποίος και έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Δήμου Μουσούρων.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κρήτη η απόδοση σε KW είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και μπορεί να είναι επικερδέστατη.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Αναφορικά με το κόστος της εγκατάστασης μιας μικρής μονάδας 80 KW, είναι υψηλό για τις οικονομικές δυνατότητες ενός μέσου πολίτη και απαιτείται είτε κάποια επιδότηση είτε χρηματοδότηση από Τράπεζα. “Το κόστος για τρία φωτοβολταϊκά δυνατότητας 80 KW, αν το οικόπεδο είναι δικό σου, φτάνει τα 450.000 ευρώ. Βέβαια αντί τα 80 KW, που μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος, μπορείς να κάνεις μονάδα παραγωγής ή 40 ή και 20 KW. Η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ πιο φτηνή σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Δημιουργεί υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τα χρήματα που επενδύονται, μένουν στην ελληνική οικονομια, δεν φεύγουν έξω, δεν είναι αιολικό που αφορούν κυρίως ξένες πολυεθνικές και τα παίρνουν έξω. Μένουν εδώ, φορολογούνται εδώ, δίνουν Φ.Π.Α., εισφορές στα ταμεία και αποτελούν ένεση στην οικονομία και μπορεί να είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Τονώνουν την περιφέρεια, καθώς ο παραγωγός μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, διατηρώντας παράλληλα τις καλλιέργειές του”, τονίζει ο κ. Καλογεράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο “πολλές επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην Κρήτη προχώρησαν χάρη στη βοήθεια των συνεταιριστικών τραπεζών που στήριξαν την προσπάθεια”.
Ερωτηθείς για κάποιες ενστάσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αλλοίωση του φυσικού τοπίου ο κ. Καλογεράκης παρατηρεί πως “η νομοθεσία προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας γιατί πραγματικά δεν ενοχλούν και δεν υπάρχει και καμία διάταξη περί οπτικής όχλησης. Είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα γιατί δεν είναι ακαλαίσθητα, δεν ρυπαίνουν, δεν κάνουν θόρυβο, είναι πράσινα 100% και μπορούν να «παντρευτούν» με τον τουρισμό”.
Μολονότι κατά καιρούς οι διάφοροι κυβερνητικοί φορείς υπερθεματίζουν υπέρ των ΑΠΕ, για την Κρήτη σταμάτησαν οι αδειοδοτήσεις καθώς κρίθηκε ότι η εγκεκριμένη ισχύ υποτίθεται ότι καλύπτει το ποσοστό των ΑΠΕ που πρέπει να παράγει το νησί. Κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους παραγωγούς ενέργειας αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το νέο σχέδιο νόμου
“Το νομοσχέδιο παρόλο που μιλάει για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ ουσιαστικά βάζει δικλείδες, λεπτομέρειες και κόμματα που βάζουν εμπόδια” τονίζει ο κ. Καλογεράκης, συμπληρώνοντας πως “όσον αφορά τα Φ/Β το νοομσχέδιο αναφέρει ότι όσες επενδύσεις ΑΠΕ, υλοποιούνται χωρί τη χρήση δημόσιας επιχορήγησης τιμολογούνται με 15%-20% παραπάνω για κάθε παραγόμενη KW πλην των φωτοβολταικών. Εξαιρεί δηλαδή τα Φ/Β από την επιδότηση της KW και προμηνύει και την εξαίρεση τους από επιδότησο στον αναπτυξιακό νομο. Γιατί ; “
Σοβαρά ερωτήματα βάζει ο Σύνδεσμος Φωτοβολταικών και για το ότι απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία για την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην έγκριση τους. Ο Σύνδεσμος ζητάει την δραστηροποίηση τοπικών βουλευτών και φορέων προκειμένου να προχωρήσουν θέματα που αφορούν τα φωτοβολταικά.