Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Εγκαίνια

Έγιναν, το περασμένο Σάββατο, τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στο ίδρυμα «Αγία Σοφία», οι χώροι του οποίου παραχωρήθηκαν από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ειρηναίο (τον από Κισσάμου και Σελίνου) και απόκτησαν λειτουργικότητα, λάμψη και ζωή χάρις στις άοκνες προσπάθειες, την δουλειά και τις οραματικές ιδέες του Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναλάβει κάθε κόπο για να πείσει αρχές και να βρει χορηγούς και οικονομικούς συμπαραστάτες, πέρα από την δική του ιδιαίτερη οικονομική συνεισφορά. Την κορδέλα της τελετής έκοψαν η υπουργός Παιδείας, διά βίου εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Σιούφας, τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Συμβολικές παρουσίες, με την πρώτη να συμβολίζει το ενδιαφέρον που οφείλει να επιδεικνύει η ελληνική Πολιτεία για την κατάρτιση, την επιμόρφωση, την επαγγελματική βελτίωση των ανθρώπων των ΜΜΕ οι οποίοι διακινούν τις ειδήσεις για να τις προσφέρουν έγκαιρα και σχολιασμένες έγκυρα στους αναγνώστες, τηλεθεατές ή ακροατές τους και τον δεύτερο, μαζί και με όλες τις πολιτικές παρουσίες να διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον όλων των πτερύγων της Βουλής για την καθαρή, ανόθευτη και προς το συμφέρον του πολίτη και μόνο διακίνηση της είδησης. Κι αν τελετές κοπής εγκαινιαστικών ταινιών με την ευκαιρία και στην προοπτική των δημοτικών εκλογών, παρά την ψηφοθηρική επιδίωξή τους έχουν και αυτές την αξία τους, η τελετή εγκαινίων του ΙΕΤ αποκτά μια ιδιαίτερη δυναμική συμβολική αξία, απαλλαγμένη από επιδιώξεις κάλπης ή μεγεθυντικούς του ασήμαντου εντυπωσιασμούς. Όσοι οραματίστηκαν, αποφάσισαν και διεκδίκησαν την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου όσο το Ινστιτούτο, μαζί με τον Γιάννη Γαρεδάκη και τους συνεργάτες του στην διοίκηση του, δεν? «κόλωσαν» μπροστά στις δυσκολίες που κάποτε φαινόταν και ήταν ανυπέρβλητες. Αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για την αξία που έχει η συνεχής και ασυμβίβαστη παρά τις δυσκολίες, συστηματική προσπάθεια για την πραγμάτωση ενός οράματός. Δεν αρκέστηκαν στην δήλωση των αποτυχημένων «εγώ το είπα, αλλά οι συνθήκες, η κυβέρνηση, το κράτος και μπλα μπλα μπλα δεν μας βοήθησαν?», δεν θέλησαν να κάνουν μια καταγραφή της ιδέας τους για προσωπική χρήση. Κουράστηκαν, ίσως μάτωσαν αλλά δεν απελπίστηκαν. Δούλεψαν και παρέδωσαν στο κλάδο τους και στον τόπο μας ένα χρήσιμο και ζηλευτής ποιότητας έργο. Καλορίζικο.

Δεχόμαστε επίθεση
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Μoody΄s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά τέσσερις βαθμίδες ενώ την ίδια ώρα η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαπίστωνε την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και προέβλεπε μικρότερη ύφεση από αυτήν που προέβλεπε το ΔΝΤ (- 4%). Η κυρία Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια της Μoody΄s για την Ελλάδα, αναγνωρίζει ότι «το πακέτο στήριξης περιορίζει τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών» αλλά δικαιολογώντας την απόφαση της Μoody΄s για την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, επισήμανε ότι τα μέτρα λιτότητας προκαλούν αβεβαιότητα στην ανάπτυξη και τα έσοδα. Βέβαια η εταιρεία Μoody΄s δεν έχει ιδιαίτερα θετική προϊστορία στις προβλέψεις της, αφού στο παρελθόν μόλις τέσσερεις μέρες πριν χρεοκοπήσει η εταιρεία «Εnron», είχε αποφανθεί θετικά για τα οικονομικά της. Τώρα, με την ενέργεια υποβάθμισης της Ελλάδας αποκαλύπτεται το βρώμικο παιχνίδι που παίζει εις βάρος της χώρας μας και του Ευρώ και υπέρ των κερδοσκόπων. Αυτή η διαπίστωση βέβαια δεν θεραπεύει το πρόβλημα αλλά υποδεικνύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν έχει ασφαλίσει επαρκώς τα οικονομικά της (πιστεύοντας ότι η νομισματική πολιτική του ενιαίου Ευρώ αρκούσε για την οικονομική σταθερότητα της Ένωσης) να θεσπίσει κανόνες προστασίας των Οικονομιών των εταίρων της Ευρωζώνης από αυθαίρετες αξιολογήσεις και υποβολιμαίες ενέργειες ιδιωτικών εταιρειών που με την λειτουργία τους εκβιάζουν κυβερνήσεις για να βρίσκουν τα αφεντικά τους αφορμές να πλουτίζουν. Στο σημείο που παρέδωσε η Ν.Δ. την χώρα, ήταν εύκολο να την καταστήσουν αδύναμο κρίκο και να την χρησιμοποιούν σαν μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρωζώνης προκειμένου να κάμψουν το ευρώ. Το κακό είναι ότι ο συνυπεύθυνος για την ελληνική κρίση (λόγω ανοχής προς τον κ. Καραμανλή) Μανουέλ Μπαρόζο ρίχνει λάδι στην φωτιά, εντείνοντας τον πανικό στις κυβερνήσεις του νότου της Ευρώπης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες χώρες, μπορεί να εξαφανιστούν ως δημοκρατίες αν δεν εφαρμόσουν τα πακέτα λιτότητας»! Λίγο απέχουμε από το να ακούσουμε ?εμβατήρια και την φωνή του εκφωνητή να πληροφορεί ότι «η Ελλάς αντιμετωπίζει επίθεση». Οι ημέτερες δυνάμεις που θα υπερασπιστούν τα «πατρώα εδάφη» ποιες είναι;

Οι “ιδιοκτήτες” του κράτους
και οι άλλοι

Οι εκπαιδευτικοί έχουν διακόψει τη διόρθωση των γραπτών από τις πανελλαδικές εξετάσεις, επειδή έχουν οικονομικές διαφορές με το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων φοιτητών. Oι προμηθευτές υγειονομικού υλικού έχουν επιβάλει εμπάργκο στα νοσοκομεία και τα χειρουργεία δεν λειτουργούν ελλείψει υλικών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή συνανθρώπων μας. Οι συνδικαλιστές του ΠαΣοΚ στον ΟΛΠ, πιστεύουν ότι τούς ανήκουν οι προβλήτες του Πειραιά και σταματούν την λειτουργία τους προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα. Οι φαρμακοποιοί και οι συμβολαιογράφοι, απειλούν ότι αν απελευθερωθούν τα επαγγέλματά τους θα στερήσουν από τους (ασθενείς, ανήμπορους, ηλικιωμένους) πολίτες, τις υπηρεσίες του επαγγέλματος, την σφραγίδα του οποίου τους παραχώρησε η Πολιτεία. Ναυτεργάτες, καθηλώνουν στον Πειραιά κρουαζιερόπλοια και οχηματαγωγά στην Κόρινθο, οδηγώντας στην ανεργία επιχειρηματίες του τουρισμού και συνέλληνες οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν και να διακινήσουν προϊόντα τους. Όλοι αυτοί, οι προμηθευτές, οι ενδιάμεσοι, οι καταληψίες, ζητούν από τους υπόλοιπους πολίτες, οι οποίοι υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους. Και η απεργία και οι πορείες είναι, βέβαια, δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά όχι οι καταλήψεις και οι εκβιασμοί μιας ομάδας εργαζομένων, που λειτουργεί ως ιδιοκτήτης του κράτους, εναντίον όλων των άλλων πολιτών. Και ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν εκβιάζεται, δεν έχει την αποφασιστικότητα να ζητήσει την συμβολή εισαγγελέα για να μην στερήσει από τους υπόλοιπους πολίτες ό,τι δικαιούνται να τους εξασφαλίζει και να τους παρέχει ακωλύτως ένα στοιχειωδώς οργανωμένο κράτος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα