Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πολύτιμο αγαθό: Ανήκει σε όλους μας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε και να απολαμβάνουμε τα αγαθά που παράγει και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να το καταστρέψουμε, να το υποβαθμίσουμε, γιατί ανήκει και στους επόμενους από εμάς και πρέπει να το παραδώσουμε ακέραιο και απαλλαγμένο από βάρη, αναβαθμισμένο και πιο πολύτιμο, αφού αποτελεί ανεκτίμητο και ανεξάντλητο πλούτο για τον τόπο μας.
Χρειάζεται αγάπη, προστασία της βιοποικιλότητας, πρόληψη των φυσικών κινδύνων (πυρκαγιές δασών, διάβρωση εδάφους κ.λπ.), σωστή διαχείριση των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες.
Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί έναν περίπλοκο και ζωντανό οργανισμό που αντιδρά απρόβλεπτα και ανεξήγητα στις ακραίες και αυθαίρετες επεμβάσεις. Επιδέχεται όμως τις ήπιες φιλικές και μελετημένες παρεμβάσεις και αντιδρά ευνοϊκά σ? αυτές. Αν το χειριστούμε προσεκτικά και με σεβασμό θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Αντίθετα όταν ενεργούμε απερίσκεπτα και βάναυσα επάνω του θα χάσουμε τα αγαθά και τις προσφορές του. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάθε τοπίο, δάσος και δέντρο είναι μοναδικό. Κάθε ένα απ? αυτά παράγει τα δικά του αγαθά και προσφέρει τις δικές του υπηρεσίες. Γι? αυτό οι απαιτήσεις του είναι διαφορετικές και η διαχείριση που του ταιριάζει είναι μοναδική. Το φυσικό περιβάλλον αποτελείται από φυσικά και βιολογικά συστατικά, από τοπία θαυμαστά που κοσμούνται με μνημεία του πολιτισμού και της παράδοσης. Αυτά όλα χρειάζονται ενδιαφέρον, προστασία, να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε.
Το Μεσογειακό μας κλίμα, με τον καταγάλανο ουρανό, τη θαλάσσια αύρα, την Ανατολή και τη Δύση του ήλιου, τα νησιά μας με τα όμορφα ακρογιάλια, τα λιμάνια μας, οι λίμνες μας, οι πηγές και οι ποταμοί μας, είναι ο πλούτος μας, ο πολιτισμός μας, ο τρόπος της ζωής μας. Η Κρήτη καυχιέται για τα βουνά της. Τον λεβεντόκορμο Ψηλορείτη αλλά και με τον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Ορέων που παίρνει μια εξαιρετική θέση στον κόσμο. Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και είναι ιδιαίτερος γιατί κοσμείται από σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις. Ανήκει στις περιοχές παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί ολόκληρο σύμπλεγμα τοπίων και οικοσυστημάτων, περικλείει χαρακτηριστικούς γεωλογικούς σχηματισμούς (φαράγγια, σπήλαια, βάραθρα, χώνους, σεληνιακά τοπία και χιονοσκεπείς βουνοκορφές) και στεγάζει μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών και ζώων. Κοσμείται από σημαντικά μνημεία της φύσης και του πολιτισμού (Μινωικούς οικισμούς, βυζαντινές εκκλησίες, νερόμυλους αλλά και από άλλα αξιόλογα στοιχεία (πεζούλες, ελαιοτριβεία, δεξαμενές, πηγάδια, κούμους και μιτάτα).
Οι γνωστές Μαδάρες φιλοξενούν αγρίμια και αρπακτικά πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Ακόμη μελίσσια κι άλλα ζουζούνια που παίζουν στο κυπαρισσόδασος και πάνω σε μυρωδάτους θάμνους.
Ο Δρυμός χαρίζει τις ομορφιές του σε όλους, τουρίστες και φυσιολάτρες, που μπορούν να κάνουν αναρρίχηση και ορειβασία. Τα τοπία αυτά είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Κάθε αλόγιστη ενέργεια που γίνεται στη φύση ζημιώνει τη βλάστηση και πληγώνει το έδαφος, καταστρέφει ή μολύνει τις πηγές και χάνονται σπάνια φυτά και ζώα. Οι λίμνες μας ζητούν φροντίδα, προστασία και σεβασμό για να τις απολαμβάνουμε καθαρές και ωραίες. Και μη ξεχνάμε τα λιμάνια μας που είναι ο πλούτος μας και ο πολιτισμός μας. Το λιμάνι των Χανίων με τα βενετσιάνικα κτήρια αποτελεί πολύτιμο κόσμημα της πόλης και δεν λείπει από καμιά ατζέντα των ξένων. Ο όρμος της Σούδας, λόγω του γεωγραφικού προσανατολισμού του, είναι ένα από τα ωραιότερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Ο μεγάλος όγκος των Λευκών Ορέων, που εκτείνεται προς Νότια σε συνδυασμό με τα υψώματα του Ακρωτηρίου, αγκαλιάζει το λιμάνι και το προστατεύει από τους εποχιακούς ανέμους. Μέσα στον κόλπο εκβάλλει ο ποταμός Μορώνης, που τροφοδοτείται από τα επιφανειακά νερά του κάμπου των Χανίων, αλλά και στα παράλια αναβλύζουν αρκετές φυσικές πηγές που διατηρούν μια ζωντανή βιοποικιλότητα και αισθητό υδροβιότοπο. Το λιμάνι της Σούδας έδειξε μεγάλη σπουδαιότητα από κάθε άποψη. Στρατηγική, εμπορική, οικονομική, πολιτιστική, άντεξε στους πολέμους των αιώνων, δοκιμάστηκε ποικιλότροπα και δοκιμάζεται ακόμα και σήμερα από τους ανθρώπους. Τα νερά του, οι ακτές του, πριν τριάντα χρόνια ήταν πεντακάθαρες κι εμείς που μεγαλώσαμε και παίξαμε στα νερά του, κρίνουμε και κατακρίνουμε αυτούς που το βιάζουν ασύστολα, που το ρυπαίνουν με κάθε τρόπο και αυτούς που επιμένουν ακόμη να το φορτώσουν με τις δεξαμενές των καυσίμων για να το λερώσουν, να το απομονώσουν, να το καταστρέψουν, να βομβαρδίσουν την οικολογική ισορροπία του τόπου και τη ζωή των κατοίκων, όπως άλλοτε ο Πανορμίτης «του λάθους».
Από τους κατοίκους, από την τοπική κοινωνία αλλά περισσότερο από την πολιτεία να σωθεί επιτέλους αυτή η όμορφη κληρονομιά που αντιστάθηκε σε τόσους αιώνες, σε βάρβαρους κατακτητές για να είμαστε ελεύθεροι. Άρχοντες για να ζήσουμε καλύτερα και πολιτισμένα. Αυτή η μητρική αγκαλιά δέχτηκε διωγμένους πρόσφυγες ψαράδες με πολυμελείς οικογένειες, έθρεψε και μεγάλωσε παιδιά του πολέμου ορφανά και φτωχά, έδωσε δουλειά σε ανέργους και πρόσφερε δίκαια σε όλους τα αγαθά και τις υπηρεσίες του. Αναβάθμισε από τα συντρίμμια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου ολόκληρη την Κρήτη και άλλαξε η μορφή της.
Είναι λοιπόν το λιμάνι ένα σπουδαίο μνημείο, όχι με πέτρες, είναι ζωντανό με καρδιά, πληγωμένη από βόλια και οβίδες των πυροβόλων, ας μην το πληγώσουμε άλλο, ας του δείξουμε λίγη αγάπη και σεβασμό. Δεν του ταιριάζει η αχαριστία. Η καταστροφή του είναι και δική μας καταστροφή!
Μέλος της εθελοντικής ομάδας
«Προστατεύω τον εαυτό μου
και τους άλλους» Δήμου Χανίων